Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пролетна рецепта за баница с лапад, сирене и яйца

print icon

products icon Необходими съставки:

  • точени кори
    500 грама
  • лапад
    400 грама
  • пресен лук
    1/2 връзка
  • ориз
    1 кафена чаша
  • сирене
    1 чаена чаша
    натрошено
  • яйца
    4 броя
  • кисело мляко
    2 чаени чаши
  • олио
    1/2 чаена чаша
  • краве масло
    4 супени лъжици
  • джоджен
    1/2 чаена лъжица
  • сода за хляб
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Баницата с лапад е пролетно ястие, което често се появява на трапезата през месеците, когато лападът е в изобилие! Постната баница с лапад е вкусна и подходяща за периода на Великденските пости, а рецептата за пролетна баница с лапад, сирене и яйца е нейната богата на вкус и съставки алтернатива, за всички, които не постят. Лападът е рецептата спокойно може да бъде заменен със спанак и така това вкусно ястие би могло да присъства целогодишно на трапезата. Пролетната баница с лапад, сирене и яйца може да бъде сервирана за закуска, но може да замени и основното на обяд или на вечеря, тъй като определено е достатъчно богата и питателна.

  1. Първата стъпка от пролетната рецепта за баница с лапад, сирене и яйца е подготовката на плънката. Измивате добре лапада, почиствате всеки лист, като изрязвате жилката в средата, след което го нарязвате на ситно. Почиствате и нарязвате на стино и пресния лук. В дълбок тиган или тенджера сгорещявате олиото, след което изсипвате в него измития ориз, както и нарязаните лук и лапад, а също така и джоджена.
  2. При непрекъснато разбъркване за около 5-10 минути, задушавате съставките докато лападът се сготви, а сместа остане на мазнина. След като сместа е поизстинала, добавяте към нея разбити три от яйцата, както и една чаена чаша кисело мляко, в която сте разбъркали содата за хляб. Добавете и натрошеното сирене и разбъркайте. Така всички съставки за плънката вече са на едно място и остава само да разбъркате добре.
  3. Намазвате тава с част от кравето масло. Отваряте пакета кори. В единия край на кората разпределяте 1-2 супени лъжици от плънката и навивате на руло, което поставяте в тавата, като редите рулцата от стените на тавата към вътрешността ѝ. Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. Намазвате баницата с останалото краве масло. Разбивате останалото яйце, заедно с киселото мляко и ½ чаена чаша вода и залейте баницата с тази смес. Печете пролетната баница с лопуш в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, след което намалете фурната и печете на 170 за още 10 минути, или докато баницата е напълно изпечена. 
Рецептата за пролетна баница с лапад е изпълнена.

notes icon

Лападът се комбинира прекрасно с най-разнообразни продукти! В българската национална кухня най-често лападът се приготвя като супа от лапад, лапад с ориз и агнешко с лапад, но вариантите за приготвяне реално са много повече. Ако търсиш  идея за постно пролетно ястие, може спокойно да заложиш на рецептата за лапад със спелта, или пък на рецептата за нахут с лапад. Пилешкото с лапад пък е идея за вкусно ястие с лапад и месце. 

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (6)

Добави коментар
  • Райна2020-04-11 20:09:22

    Супер рецепта! Споменете че сиренето се добавя в плънката.

    • Гисчо2020-04-11 21:34:14

      Много се радвам, че рецептата за баница с лапад, сирене и яйца Ви е харесала и че се е получила толкова вкусна! Да Ви е сладко! :)

  • Лора2020-04-22 21:31:10

    Стана перфектна! Благодаря! Всичките ви рецепти са супер, ставам все по-добра ????
    П.П.: Пропуснали сте добавянето на сиренето към плънката в рецептата.

    • Гисчо2020-04-22 23:51:01

      Много се радвам, че рецептата за пролетна баница с лапад, сирене и яйца се е полчила така добре! Добавяме веднага сиренето в плънката ;)

  • Ваня2020-05-10 03:21:15

    ''При непрекъснато разбъркване за около 5-10 минути, задушавате съставките докато лападът се сготви, а сместа остане на мазнина. След като сместа е поизстинала, добавяте към нея разбити три от яйцата, както и една чаена чаша кисело мляко, в която сте разбъркали содата за хляб. Добавете и натрошеното сирене и разбъркайте. Така всички съставки за плънката вече са на едно място и остава само да разбъркате добре.''Мили ,дами другия път четете по-внимателно :),а иначе рецептата е 6.

Добави коментар

Име
Коментирай