Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Спелта с лапад

print icon

products icon Необходими съставки:

  • спелта
    1 чаена чаша
  • лапад
    400 грама
  • пресен лук
    1 връзка
  • джоджен
    1 чаена лъжица
  • червен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • олио
    4 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Нещо като ризото, но с по-богат вкус и много по-полезно! Рецептата за спелта с лапад е една различна пролетна рецепта, която дава идея как да направим менюто си по-полезно. И лападът, и спелтата влизат в списъка с полезни храни, на които трябва да наблягаме. Едно ястие, което ще ви даде не само много вкусни емоции, но и необходимите хранителни вещества за плъноценното хранене. А малките пълни с вкус зрънца спелта са истинска експлозия от вкус при всяка хапка от тази подобна на ризото комбинация. А когато пролетта премине, спокойно можете да замените лапада със спанак, и да приготвите спелта със спанак.

  1. Първата стъпка от рецептата за спелта с лапад е с подготовката на спелтата. Спелтата представлява древен сорт пшеница с прекрасни вкусови качества и висока хранителна стойност. Като всяка друга пшеница, която използваме за готвене и спелтата е добре да бъде накисната предварително преди термична обработка. Затова накиснете спелтата в студена вода за една нощ.
  2. Измийте и почистете лука и лапада. Отстранете жилката в средата на листата лапад и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука. В голям тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете в него нарязаните лук и лапад, добавете и ½ чаена чаша вода. След като зеленчуците се задушат и намалят обема си, добавете и спелтата, както и ½ чаена лъжица сол. Добавяте още около ½ чаена чаша вода и варите още около 10-15 минути, до пълно сваряване на спелтата. Може да допълните ястието с лъжица кисело мляко.
Рецептата за спелта с лапад е изпълнена.

notes icon

И какво още с лапад? Всичко! Лапад с ориз, или супа от лапад, или пък агнешко с лапад и ориз! Пролетното меню е толкова силно повлияно от този зеленчук, че често самото споменаване на името му буди асоциации с пролетта!

ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар
  • Лилия2023-07-19 10:34:23

    Здравейте! Предполагам, че би се получило сполучливо и с коприва, вместо лапад и спанак? Благодаря!

Добави коментар

Име
Коментирай