Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пълнени чушки с киноа

print icon

products icon Необходими съставки:

  • чушка/пиперка
    8 броя
    средно големи
  • киноа
    200 грама
  • лук
    2 броя
  • стафиди
    50 грама
  • копър
    1/2 връзка
  • олио
    1/2 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

Пълнените чушки са задължителни за всеки български дом. Дали ще бъдат постни пълнени чушки с ориз, или пълнени чушки с кайма и ориз, в края на лятото и началото на есента, събират семейството и приятели около масата. Рецептата за пълнени чушки с киноа е една вкусна вариация на тези изпитани и обичани рецепти. Пълнените чушки с киноа са по-леки, но точно толкова вкусни, като носят аромата на киноа. Дали ще ги комбинираш в домашна лимонада, или пък с чаша вино, в въпрос на избор, но рецептата за пълнени чушки с киноа, заслужава да се включи във всяко домашно меню.

  1. Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки с киноа е подготовката на продуктите. Измийте подготвеното количество киноа, след което го поставете в купа и го залейте в вряща вода за около 15-20 минути. Почистете лука и го нарежете на ситно, след което го задушете на средно силен огън в предвиденото количество олио. 
  2. Добавете към лука отцедената киноа и стафидите, добавете ½ чаена лъжица сол, 1 чаена чаша вода, разбъркайте и оставете да ври, докато водата се абсорбира. След това добавете стино нарязания копър и разбъркайте. Оставете на страна, за да поизстине сместа.
  3. Почистете чушките от семките, и запазете капачетата на чушките. Може да използвате и камби. Напълнете чушките като не ги препълвате и поставете капачетата.Наредете чушките в тава, добавете около ½ чаена чаша вода, завийте с фолио и печете пълнените чушки с киноа за около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което отстранете фолиото и печете за около 10 минути. Сервирайте пълнените чушки с киноа, с добавено кисело мляко.
Рецептата за пълнени чушки с киноа е изпълнена.

notes icon

Рецептата за пълнени чушки с киноа е изпълнена.Толкова често чуваме “киноа, киноа” в рецептите, а често възникват въпросът “какво да приготвя с киноа?” Реално може да ползвате киноа, както като заместител на ориза в рецептите, така и като алтернатива на булгура. Така, рецептата за Табуле с киноа е едно изключително свежо приложение на киноа, а рецептата за лимонова киноа с пиле е идея за леко и вкусно основно ястие. Много интересни и вкусни идеи са и рецептата за топла салата с киноа и броколи, както и рецептата за киноа с тиквички и сушени домати.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (5)

Добави коментар
  • Тери 2021-03-13 00:40:48

    Много пъти се опитвах да заобичам киноа и пробвах различни рецепри, от както направих тази рецепта, вече в нас се яде само пълнен пипер с киноа ???????????? Браво, страхотна рецепта!

    • Гисчо2021-03-13 09:29:19

      Хаххаха! Киноа изисква малко повече овкусяване, затова и може би, рецептата за пълнени чушки с киноа Ви е харесва, защото си е едно завършено ястие :) Да Ви е сладко!

  • Мариета2022-02-23 11:51:56

    Здравейте, изпълних рецептата, но въпроса ми е - за 20 мин. киноата залята с вряща вода не набъбна.
    Дали това ще се случи задушавайки се във фурната?
    Благодаря предварително.

  • Гита2022-09-01 17:37:18

    Много вкусна и приятна рецепта за странящите от ориза. Спазихме я точно, но солта е к-р-а-й-н-о недостатъчна, но пък сол винаги може да се добави :)
    Благодаря!

Добави коментар

Име
Коментирай