Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пилешка дроб сарма

print icon

products icon Необходими съставки:

  • пилешки дробчета
    400 грама
  • ориз
    1 чаена чаша
  • лук
    2 броя
  • джоджен
    2 чаени лъжици
  • черен пипер
    1/3 чаена лъжица
  • олио
    1/3 чаена чаша
  • За заливката
  • яйца
    3 броя
  • кисело мляко
    1 1/2 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

Дроб сармата е едно от любимите ястия от българската национална кухня. Оригиналният вариант на рецептата за агнешка дроб сарма е приготвян най-често за трапезата на Великден, както и за менюто на Гергьовден, когато агнешкото е най-актуално. Макар и любимо ястие на мнозина, има много хора, които не са любители на агнешкото. Рецептата за пилешка дроб сарма е решение за тези, които нямат агнешки дреболии целогодишно, както и за тези, които предпочитат пилешко през агнешко. Малко по-лека, пилешката дроб сарма е ароматно и богато ястие, което носи аромата на класическата дроб сарма, а с него и този на българската национална кухня.

  1. Първата стъпка от рецептата за пилешка дроб сарма е изборът и подготовката на пилешките дробчета. Винаги, когато е възможно залагайте на охладено, а не на замразено месо. Това важи с пълна сила и за пилешките дробчета. Ако ползвате сурови пилешки дробчета ги измийте добре, ако ли не предварително размразете дробчетата и тогава ги измийте. Измитите дробчета подсушете добре. Нареже ги на парченца.
  2. В дълбок тиган или тенджера, сгорещете предвиденото количество олио, след което към него добавете почистения и нарязан на ситно лук, както и измития ориз и разбъркайте. Запържете за около 3-4 минути при непрекъснато бъркане, след което добавете нарязаните дробчета, както и джоджена, и отново, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица запържете още около 3-4 минути. Изсипете сместа в тава с приблизителни размери 20 см на 30 см, добавете около 1 чаена лъжица сол, както и  3 чаена чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато оризът поеме напълно.
  3. След като оризът вече е поел водата идва моментът, в който да приготвите заливката. Извадете тавата от фурната. Разбийте добре яйцата, след което добавете към тях ½ чаена лъжица сол и киселото мляко и бъркайте до получаване на еднородна смес. С тази смес залейте дроб сармата и отново печете докато пилешката дроб сарма придобие златист цвят.
Рецептата за пилешка дроб сарма е изпълнена.

notes icon

Пилето е в центъра на съвременната кухня. Готви се бързо, няма подчертани аромати, достъпно е. Дали ще е рецептата за пилешка дроб сарма, или пък рецептата за пиле с ориз, дали ще е рецептата за пилешка супа, или пък рецептата за спагети с пиле и броколи, а защо не и рецептата за пилешки филенца с майонеза, пилето вече е завладяло менюто и дава безброй идеи за бърза вечеря!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (4)

Добави коментар
  • Тази вечер приготвил рецептата стана голяма вкусови всички в семейство останаха очаровани. Със сигурност отива в любими

Добави коментар

Име
Коментирай