Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Оризов пудинг с лавандула, или рецепта за мляко с ориз с лавандула

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ориз
    2/3 чаена чаша
  • захар
    1/2 чаена чаша
  • ванилии
    2 броя
  • лавандула
    2 чаени лъжици
  • прясно мляко
    1 литър

recipe icon Рецептата:

Млякото с ориз е един от първите десерти, с които се срещаме още в детските години. И така от детската кухня, пред детската градина, през менюто вкъщи и чак до заведенията, в които с хапваме в обедната почивка, когато сме на работа, млякото с ориз белязва менюто ни и често е възприемано почти като еквивалент на думата ДЕСЕРТ! Млякото с ориз не е само в тази своя мисия, компания му прави крем карамелът. Но и двата десерта търпят вариации и осъвременяване. Крем карамелът се явява в комбинация блат в сладкиша Кодрит Кадир и с кроасани или козунак, в рецептата за торта с крем карамел и кроасани. Млякото с ориз пък се открива често в турския си вариант - сутляш, или пък в комбинация с тиква в рецептата за мляко с ориз с тиква. Всичко това звучи различно, но все пак познато. И тук се явява рецептата за оризов пудинг с лавандула, за да направи истински фурор и да изненада всички! Уникално фин десерт, с лек, деликатен и водещ до пристрастяване аромат, оризовият пудинг с лавандула е онази вкусна изненада, която ще завладее изтънчения вкус.

  1. Първата стъпка от рецептата за оризов пудинг с лавандула е изборът и подготовката на ориза. Добре е да ползвате класически бял ориз, избягвайте дългозърнестия за приготвянето на мляко с ориз, тъй като той остава по-сух. Измивате ориза, отцеждате го и го заливате с 1 1/2 чаени чаши вода, след което го слагате на котлона. След като като водата изври и оризът е полу-сварен, добавяте прясното мляко.
  2. Варите млякото с ориза на слаб огън при често, почти непрекъснато разбъркване до сгъстяване до пълното омекване на ориза. След това сваляте от огъня, добавяте ванилията, захарта и лавандулата, разбърквате добре и връщате на котлона за още 3-4 минути. Може да ползвате както прясна, така и сушена лавандула.
  3. След като оризовият пудинг е вече сварен, то отделяте клонките лавандула, ако има такива и сипвате млякото с ориз в малки купички. Сервирайте десерта охладен и поръсен с цветове лавандула.
Рецептата за оризов пудинг с лавандула е изпълнена.

notes icon

Класиката си е класика. Но всички обичаме и изненадите в менюто. Подобно на рецептата за оризов пудинг с лавандула, има много рецепти за сладкиши, които са лесни за приготвяне, но изненадват с вид и вкус. Такава рецепта е рецептата за сурова веган торта с кокос. Интересна и различна е и рецептата за бисквитена торта с крем Бейлис, както и рецептата за хрупкавия сладкиш с ягоди и овесени ядки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (8)

Добави коментар
  • ..2019-06-23 18:18:21

    Къде се продава лавандула?

    • Гисчо2019-06-23 22:27:01

      Най-често лазандула може да намерите на пазара. Или пък да разучите към в близост до Вас има лавандулови полета, има из цяла България :)

    • Живко Маринов2019-09-30 07:16:47

      Как ли не човек ще тръгне да търси лавандулови полета. Освен това не е прилично без разрешение от собственика на нивата да се бере лавандула. Отиваш на магазина и купуваш.

  • Анонимен2019-06-25 22:27:02

    Предпочитам оригиналният вариант за мляко с ориз,този не ми допадна.

    • Живко Маринов2019-09-30 07:18:41

      Разбира се, че оригиналния вариант е най удачен, другото са някакви измислени вкусове.

  • Стела 2019-09-10 12:40:10

    Интересно ще е да се пробва с грис, като първо се стопля млякото с лавандулата, изважда се и така остава лек лавандулов аромат. Гарнирано с лъжичка розово сладко би било разкош. Гледах подобна рецепта за лавандулова панакота някъде по кукканалите

    • Живко Маринов2019-09-30 07:21:14

      Колкото повече неща добавяте към ориза с мляко, толкова е и вероятноста да го изхвърлите на боклука след това.

  • Илиана2021-09-11 00:24:03

    Много красива презентация. Харесва ми съвременния прочит на традиционна рецепта и лавандулата определено прибавя изненадваща нотка към вкуса!

Добави коментар

Име
Коментирай