Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Картофено пюре

products icon Необходими съставки:

 • картофи
  1 кг
 • прясно мляко
  120 мл
 • краве масло
  40 грама

recipe icon Рецептата:

Лесна рецепта за картофено пюре - всяка рецепта за картофено пюре е лесна! И даже самият израз “рецепта за картофено пюре” е малко пресилен, защото картофеното пюре няма нужда от рецепта - всеки знае как се прави! И все пак, за напомняне или пък за справка, а и защото Супичка е пътеводител на новака в кухнята, рецептата за картофено пюре има своето място сред бързите и лесни рецепти в блога. 

 1. Първата стъпка от рецептата за картофено пюре е варенето на картофите. Картофите за картофено пюре се варят небелени, но добре измити. Поставяте картофите в подходяща тенджера, заливате с вода, така че картофите да са покрити с 3-4 пръста вода и варите до тяхното пълно сваряване. За хубаво картофено пюре картофите трябва да са добре сварени, така че когато ги бучнете с вилица, тя да влиза изцяло в картофа. 
 2. След като картофите са сварени ги отцедете от водата и ги разрежете на две, така ще поизстинат по-бързо и по-лесно ще ги обелите. Обелете картофите още докато са горещи, след което ги поставете в купа, добавете кравето масло и 1 чаена лъжица сол и малко по малко с помощта на преса за картофи и пресовайте. Добавайте и по малко от прясното мляко, за да може да се абсорбира от картофите. Може да приготвите пюрето и в кухненски робот, като разбиете всички продукти, но когато пресовате картофите с преса за картофи, се запазват много малки парченца и текстурата на пюрето е много по-приятна, докато приготвеното с уред за разбиване картофено пюре е много лепкаво и с гъстота на крем.
Рецептата за картофено пюре е изпълнена. 

notes icon

Картофите са чудесна идея за основа за всяко меню! Защото са много засищащи и много достъпни, картофите са често приготвяни навсякъде по света! В България залагаме на картофената яхния, както и картофената супа, а в последните години картофената крем супа придобива голяма популярност. Рецептата за картофи със сирене на фурна, както и рецептата за пресни картофи на с подправки на фурна са любими идеи за рецепти за бърза вечеря.

ДОБЪРА АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (0)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай