Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Сиропирана баница с портокали и кардамон

print icon

products icon Необходими съставки:

  • точени кори
    400 грама
    фини
  • портокали
    2 броя
  • яйца
    5 броя
  • захар
    2 чаени чаши
  • ванилии
    2 броя
  • бакпулвер
    2 чаени лъжици
  • краве масло
    1 супена лъжица
  • кардамон
    1/2 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Чуем ли "сиропирана баница", си представяме веднага баклава. Всъщност обаче, сиропираната баница е по-скоро събирателно понятие и събира на едно място рецепти за различни сладки баници. Сиропирана баница е баклавата, сиропирана баница е обаче и баницата с локум. Една по-различна рецепта за сиропирана баница е рецептата за сиропирана баница с портокал и кардамон. Много по-ароматна, с интересен вкус, сиропираната баница с портокали и кардамон е фин сладкиш с ориенталски привкус, с който ще впечатлите, както своите гости, така и всички вкъщи.

  1. Първата стъпка от рецептата за сиропирана баница с портокали и кардамон е подготовката на корите за баницата. За приготвянето на този сладкиш е добре да използвате фини точени кори, колкото по-фини, толкова по-добре. Намазвате тава за печене с кравето масло. След това нарязвате корите с ножица на ленти така, както са на руло, без да развивате рулото кори. Може да нарежете корите с нож, все едно режете салам на дебели парчета. С ръце разделяте отделните ленти, за да не са слепени.
  2. Разбивате яйцата заедно с 1 чаена чаша от захарта, добавяте ванилията и счукания кардамон и разбърквате добре. Добавяте бакпулвера и сока от портокала и отново разбивате. Изсипвате сместа към корите и разбърквате леко с ръка. Печете баницата в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30-40 минути, докато придобие златист цвят.
  3. Оставяте баницата да изстине. Заливате баницата с горещ сироп приготвен от 1 ½ чаена чаша вода и 1 чаена чаша захар. Изчаквате баницата да попие добре сиропа няколко часа, за да се сиропира добре.
Рецептата за сиропирана баница с портокали и кардамон е изпълнена.

notes icon

Сладката баница може да бъде сочна и сиропирана. Но сладката баница може да бъде и с друга плънка. Вкусна класическа за българсия вкус сладка баница е баницата с тиква, както и баницата с ябълки. Малките банички с конфитюр са интересна и лесна идея, такива са и баничките с ябълки и ванилов сос.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (15)

Добави коментар
  • Севил2019-01-23 17:17:04

    Здравейте,рецептата ми се струва доста интересна,а също и вкусна.Но имам един въпрос,не ми стана ясно как се режат корите? П.П Супичка е страхотно място за черпене на идеи и рецептите винаги се получават.

    • Гисчо2019-01-23 17:56:37

      Нарязвате рулото с ножица и така се получават ленти :) Сиропираната баница с портокали е наистина много вкусна! :) Ако я пробвате-споделете впечатления :)

  • Пипилота2019-01-23 18:17:27

    Аз също не успявам да разбера как да се нарежат. По дължина или по ширина? И след като се нарежат как се редят ?

    • Гисчо2019-01-23 18:33:19

      Корите се режат, както са на руло, без изобщо да се развива рулото. Не се редят, а се разбъркват със сместа :)

  • Генка2019-02-19 16:15:56

    А какво става със втория портокал?

    • Гисчо2019-02-20 08:45:47

      Сокът и от портокалите се добавя в сместа :)

  • Иван Р.2019-10-28 16:17:22

    Честно казано има няколко празноти в рецептата, но се реших да ескпериментирам. Имах останали половин пакет кори и реших да ги довърша. Нарязах ги като салам, така както си бяха в пакета. Леко загрях тавата, за да мога да намажа добре маслото, но май трябваше повече от лъжица да сложа, защото сега като извадих баницата от фурната и изглежда залепнала за дъното. Лентите от корите ги настлах, доколкото можеше в тавата. А за сместа сложих 4 вместо 5 яйца, защото корите са половин пакет, вместо цял от 400 гр. Не знам дали не съм сгрешил нещо така. А за портокала почти нищо не се разбира какво да се прави с него. Само пише да се сложи сока? Вероятно това значи да се мине през сокоизтисквачка, предполагам? Аз го нарязх и изтисках сочните влакна, и после и тях сложих в сместа. И не разбрах дали трябва да е един или и двата портокала? Заради снимките предположих, че само един, а другия се реже и слага върху баницата, след като попие сиропа. А сега след като се печеше за 30 минути на 190 градуса във фурната и леко почерня отгоре. Може би заради по-малкия брой яйца? Ще видя довечера какво съм сторил с тая баница. :D Иначе опитах леко от коричката по края и на вкус е добре. И май отвътре се е изпекло добре, не е прегоряло.

    • Иван Р.2019-10-28 16:19:39

      А белите ципи от портокала ги махнах. Не съм ги слагал в баницата.

  • Моника2019-11-10 15:36:53

    Режа си по този начин корите, когато правя мини-банички във форма за мъфини - задължително за Нова година, като слагам по едно късметче във всяка. Сега за тази баница - като цяло се получи много добре, само, незнайно защо, в средата стана най- плътна и не можа да се сиропира, но след като се изядоха краищата й, я нарязах на парчета и й "метнах" още една доза от сиропа.

  • Красимира2019-11-17 14:35:03

    Приготвих баницата и стана много вкусна, но имам един въпрос. Кардамомът трябва ли да бъде смлян или се слага на зрънца? Сложих го на зрънца и стои като черен пипер в десерта. Когато го схрускаш, не е много приятен, особено за децата. Ако правя пак рецептата, няма да сложа изобщо.

    • Гисчо2020-01-25 19:03:37

      Добре е кардамонът да е счукан, за да не остане на зрънца. Много се радвам, че сиропираната портокалова баница се е получила така добре и Ви е харесала! :)

  • Невероятна! Всички много я харесаха. Направих я с кафява захар и стана още по-вкусна .

    • Гисчо2020-01-25 19:01:32

      Сиропираната баница с портокали и кардамон е едно изключително вкусно и изненадващо сочно сладко изкушение! Много се радвам, че рецептата Ви хареса и че се получава така добре1

  • Нора2021-10-14 07:00:18

    Здравейте,
    А пробвала ли сте да добавите ядки?
    Какви и кога може да се добавят според вас ?

Добави коментар

Име
Коментирай