Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus

print icon

products icon Необходими съставки:

  • картофи
    1кг
  • лук
    1 глава
  • яйца
    2 броя
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • олио
    1/2 кафена чаша
  • ябълки
    1/2 кг
  • захар
    2 супени лъжици
  • канела
    1/2 чаена лъжица
  • брашно
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

За немската кухня може да се кажат две неща – немската кухня е бърза и немската кухня е вкусна. Немските картофени палачинки са типичен представител на немската кухня. Ако сте посещавали немските коледни пазари, най-вероятно сте попадали Щолен и греяно вино, както и на немските картофени палачинки Kartoffelpuffer, които най-често може да срещнете в компанията на ябълков мус, или бял сос тип сос Тартар. Немските картофени палачинки са вкусна алтернатива на българските картофени кюфтета, като безспорен плюс на картофените палачинки е фактът, че не е необходима предварителна обработка на картофите, което ги прави още по-бързи и още по-лесни за приготвяне. Същото важи и за ябълковия мус, който може да приготвите буквално за 15 минути. И така, Супичка ви предлага немски картофени палачинки с ябълков мус, комбинация с която да разнообразите вашето меню, а същевременно и начин да докаже, че немската кухня е достъпна и много вкусна.

  1. Първата стъпка от рецептата за немски картофени палачинки е приготвянето на ябълковия мус. Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Залейте ги с ½ чаена чаша вода, добавете и предвидената захар и канелата. Оставете ябълките да поврат 10 минути, след което ги пюрирайте.
  2. Измивате картофите, обелвате ги и ги настъргвате на едро ренде. Обелвате лука и го нарязвате на ситно. В купа смесвате картофите, лука и яйцата, добавяте ½ чаена лъжица сол и черен пипер, както и брашното и разбърквате.
  3. В сгорещеното олио слагате от сместа около две супени лъжици, като внимавате да не напластявате сместа. Запържвате от двете страни до златист цвят. Готовите картофени палачинки поставяте в чиния, в която предварително сте сложили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Картофените палачинки се поднасят докато са топли, заедно с ябълковия мус. На картофените палачинки им отиват и всякакви сосове на основата на майонеза, както и млечни сосове, добра идея е например сос Тартар.

Рецептата за немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus е изпълнена.

notes icon

Тъй като немската кухня е бърза и лесна, ястията са много вкусни и допадат на българския вкус, в Супичка намират място и други рецепти за немски вкусотии. Един чудесен пример, че и в немската кухня има рецепти за вкусни и лесни сладкиши е рецептата за немски сладкиш с ябълки Apfelkuchen. Сладкишът с ябълки се приготвя за отрицателно време и чудесна добавка към всяка чаша кафе. Друга немска рецепта, която не трябва да пропускате е рецептата за супа с праз и кайма. Немската супа с праз и кайма е силна и плътна, истинска зимна супа, която може да засити глада ви.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 23)

Добави коментар
  • Tonchita2013-02-28 23:32:14

    Поздравления за интересната и добре изглеждаща рецепта,Супичка.Ще си запиша и пробвам тази рецепта.Всичко хубаво.И благодаря за рецептата.

    • Гисчо2013-02-28 23:35:01

      Радвам се, че рецептата за картофени палачинки с ябълков мус ти е харесала. Много сполучлива комбинация :)

  • Гергана Лазарова2013-03-01 02:28:40

    Това го виждам и чувам за първи път. Би ми било много интересно да опитам.
    Поздрави!

    • Гисчо2013-03-01 05:48:58

      Ако го пробраш ще се радвам на отзиви :)

  • miriams282013-03-02 00:55:24

    Много интересна рецепта!
    Честита Баба Марта!

    • Гисчо2013-03-02 01:08:24

      Честита баба Марта и на вас! :) Рецептата за немски картофени палачинки е мн сполучлива, бърза и лесна! Горешо я препоръчвам! :)

  • Пантерата2013-03-03 03:41:50

    Гисчо, нямаш представа колко приятна изненада ми достави този пост! Ще приготвя тези нещица съвсем скоро и съм убедена, че ще ми допаднат! :)

    • Гисчо2013-03-03 22:55:52

      Съчетанието на картофи с ябълков мус е малко изненадващо за българския вкус, но е мн мн сполучливо! Радвам се много, че рецептата ти допада! :) А пък ако я пробваш ще се радвам още повече да драснеш един коментар за отзиви!

  • Анонимен2013-03-22 21:49:42

    Здравейте! В колко мазнина се пържат палачинките? Трябва ли да се покрият

    • Гисчо2013-03-22 22:00:44

      Не, не е необходимо чак да ги покриват, но е добре мазнината да е повече - около половин пръст е достатъчно :)

  • Анонимен2013-04-24 22:28:44

    Започвам ги. Много апетитно изглеждат!

    • Гисчо2013-04-24 23:16:37

      Очакваме отзиви! С нетърпение! :)

    • Анонимен2013-04-25 00:22:34

      Мила Супичке, започвам с отзивите преди да съм свършила с пърженето. :)
      Тези т.нар."палачинки" са добре познати в съседната на Германия - Полша.Там мина половината ми детство и често ги похапвах- не с ябълков мус, а просто със захар. Правят се често и всички ги обичат. Когато видях рецептата много се зарадвах, не бях чувала за други вариации освен захар,които да се добавят към тях. Опитах ги още горещи и ме върнаха години назад, в кухнята на баба.. Благодаря ти от сърце за това, разчувстваха ме тези обикновени картофени палачинки... С ябълков мус са още по-страхотни!
      По стечение на обстоятелствата, вчера правих кашичката от коприва, която си публикувала на страничката си. Тя пък ми напомни на другата ми -българска баба,която често ми я правеше в толите дни.
      Много приятно се почувствах, благодаря ти за вкусните рецепти и за припомнените емоции!
      Поздрави,
      Кристина

    • Гисчо2013-04-25 06:03:17

      Много много се радвам, че Супичка ви връща в сладките детски спомени! А още повече се радвам, че и рецептата за картофени палачинки е точно толкова харесвана, колкото и рецептата за каша от коприва! Вкусно, лесно и международно! ;)

      Поздрваи!

  • Вчера ги направих, станаха супер. В магазина има готов ябълков мус, така че още повече си улених готвенето. Вечерта не бяхме много гладни, така че и за днес останаха - студени са също много хубави. : )
    Поздрави!

    • Гисчо2014-01-10 05:46:07

      Да, ябълковият мус може да се намери по магазините, но се приготвя много бързо и лесно, пробвайте да си го приготвите някой път ;) Много се радвам, че картофените палачинки са пожънали успех и сте ги харесали!

  • Анонимен2014-01-24 04:11:57

    Здравей Гисчо :) Откакто видях тази рецепта се каня да я направя и най-накрая успях тази вечер. Понеже бях много нетърпелива да опитам готовите хапнах две докато бяха топли. Честно казано вкуса ми се стори малко странен..обаче след като изстинаха.......невероятни!!! Домашните също много ги харесаха :)
    Поздрави и продължавай да ни радваш със страхотни рецепти!
    Силви

    • Гисчо2014-01-24 05:02:39

      Супер! Много се радвам, че картофените палачинки са пожънали успех! Аз лично много харесвам рецептата, даже приготвям картофени палачинки по-често от картофени кюфтета, може би защото стават много бързо!

  • Аля2016-08-22 13:49:26

    А дали ще се получат на фурна, вместо пържени (за да са по-здравословни)?

  • Гисчо2016-08-22 22:20:48

    Не мисля, че ще станат толкова вкусни. :) Но Вие си преценявате! :)

  • Мирослав 2018-08-16 22:45:16

    Става въпрос на време на време на време на войната е назначен за командир на рота в момента е в самота на мен ми се струва че е истински италианец по душа и да се ядосвам заради ей това е специално за хора с артрит и други сериозни заболявания на мен ми се струва че е истински приятел не го прави един от тях са били в момента се състезава в момента съм в София и е почитател на италианската кухня и да се ядосвам заради ей това.

Добави коментар

Име
Коментирай