Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пиле лютика

print icon

products icon Необходими съставки:

 • пилешко месо
  1 кг
  Лудогорско пиле
 • чушка/пиперка
  12 броя
  печени
 • люти чушки
  3 броя
  печени
 • лук
  2 броя
 • домати
  1 кг
 • краве масло
  30 грама
 • магданоз
  1/2 връзка
 • черен пипер
  1/2 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Рецептата за пиле лютика е едновременно много популярна и класическа рецепта от българската национална кухня, а също и интересна нова рецепта с пиле. А как се получава така? Рецептата за пиле лютика е много популярна и често приготвяна в северозападна България, докато в североизточна България рецептата е почти непозната. Така за рецептата за пиле лютика бихме могли да кажем, че е една изключително вкусна и лесна за приготвяне регионална рецепта, която има нужда да бъде популяризирана, за да могат всички да се насладят на това чудесно ястие. И както винаги, в основата на вкусното ястие, стоят качествените продукти. Вкусни и качествени зеленчуци в компанията на вкусно и качествено пиле, каквото е пилешкото от Лудогорско пиле.

 1. Първата стъпка от рецептата за пиле лютика е изборът на продуктите. Избирате печени чушки/пиперки, които са консервирани без оцет. Що се отнася до пилето, то за рецептата за пиле лютика можете да ползвате всякакво пилешко месо - както да разфасовате и направите на парчета цяло пиле, така и да ползвате само бяло пилешко месо, но пилето задължително трябва да е вкусно българско пиле, каквото е пилешкото месо на Лудогорско пиле.
 2. В дълбок тиган или тенджера сгорещете маслото, след което запържете парчетата пилешко месо за по няколко минути от всички страни, след което го извадете. Добавете в тигана нарязания на ситно лук, а след 2-3 минути и нарязаните на ленти печени чушки, заедно с ½ чаена лъжица сол. Добавяте и лютите чушлета, които може да са както пукани люти чушлета, така и сурови. След още 3-4 минути добавете нарязаните на ситно домати, които може да замените и с домати от консерва.
 3. След като сосът заври добавяте и пилето. Оставяте да къкри на слаб огън за около 20-30 минути, докато сосът се сгъсти, а пилето е напълно сготвено.

Преди сервиране поръсвате всяка порция пиле лютика с прясно нарязан магданоз.

Рецептата за пиле лютика е изпъленна.

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (4)

Добави коментар
 • Гергана2023-07-19 22:04:31

  Аз съм от Враца и там в пиле лютика се слгат както пресни, така и печени чушки.

Добави коментар

Име
Коментирай