Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постни пълнени чушки с ориз в Instant pot

print icon

products icon Необходими съставки:

  • чушки
    1 кг
  • ориз
    1 чаена чаша
  • лук
    1 глава
  • чесън
    3 скилидки
  • доматено пюре
    2 супени лъжици
  • стафиди
    1/2 чаена чаша
  • олио
    1/3 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

Класиката си е класика! А пълнените чушки определено са една от рецептите, които често се приготвят във всяка българска кухня. Приготвени в Instant pot, пълнените постни чушки са още по-лесни за приготвяне, а и още по-вкусни. Тази така семпла и простичка рецепта, готова за около 20 минути е идеално спасение на всяка вечеря. Имайки предвид, че рецептата за постни пълнени чушки с ориз има и едно специално място на българската трапеза, а именно те са едно от задължителните ястия за трапезата на Бъдни вечер, имаме още една причина да обичаме рецептата още повече.

  1. Първата стъпка от рецептата за постни пълнени чушки с ориз в Instant pot е подготовката на ориза. Измивате ориза и го отцеждате. Поставяте го в тенджерата на уреда добавяте около 1 ½ чаена чаша вода и включвате на режим “Ориз”, за 8 минути. След като програмата приключи, освобождавате от парата, отваряте уреда и изсипвате ориза.
  2. Докато оризът се вари, измивате и почиствате чушките от семките, като може да ползвате не само чушки, но и камби. Почиствате лука и чесъна и ги нарязвате на стино. След като оризът е готов, прибавяте към него нарязаните лук, чесън, доматеното пюре, стафидите, олиото, както и около 1 чесна лъжица сол, след което разбърквате. Ако стафидите са едри, може да ги нарежете на ситно.
  3. С така подготвената смес, с помощта на чаена лъжица пълните почистените чушки, като внимавате да не препълвате чушките, за да не “прелеят” по време на готвене. В тенджерата на Instant pot сложете 1 чаена чаша вода, поставете скаричката и върху нея наредете чушките. Има вероятност да не се съберат на веднъж, тогава ги разпределете на две порции. Затворете уреда и гответе на режим Pressure cook за 10 минути. След като програмата свърши, освободете уреда  от парата и извадете чушките. Може да приготвите сос за тях като използвате водата, добавите супена лъжица брашно, малко сол и мазнина, разбърквате добре и оставите да заври.
Рецептата за пълнени постни чушки с ориз в Instant pot е изпълнена.

notes icon

И какво още с чушки? Как какво?! Рецептата за миш-маш е лесна, бърза и толкова любима! Рецептата за чушки бюрек е също една от емблемите на лятното меню, а дори и рецептата за салата от печене пипер не бива да бъде пренебрегвана!

comments icon Коментар  (1)

Добави коментар
  • Анонимен2021-10-06 02:58:07

    Привет!
    Моят Инстант пот има възможност за две степени на налягане на програма Ориз - висока (High) и ниска (Low). На коя степен бихте препоръчали да се свари ориза? Предварително благодаря за съвета, а също и за десетките страхотни рецепти и представянето им!

Добави коментар

Име
Коментирай