Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постни зелеви сарми с боб,ориз и булгур

print icon

products icon Необходими съставки:

recipe icon Рецептата:

Всяко семейство има своя рецепта за приготвяне на зелеви сарми. Най-често наследени от баба. Точно такава е и рецептата за зелеви сарми с боб, ориз и булгур. Подходяща както за периода на коледните пости, както и за празничната трапеза на Бъдни вечер, рецептата за зелеви сарми с боб, ориз и булгур е класическа рецепта от домашната зимна кухня, която ще се хареса на всеки любител на българската национална кухня и класическия вкус. Тази година Крина ни напомня за кухнята на баба със своята забавна игра Баба Коледа, в която три баби се състезават за най-вкусно ястие. Рецептата за постни зелеви сарми останала от записките на баба е прочитът на Супичка на вкусната инициатива Баба Коледа.

  1. Първата стъпка от рецептата за постни зелеви сарми с боб, ориз и булгур е изборът и подготовката на продуктите. За да се получи качествен резултата трябва да заложите на качествени продукти. Варивата на Крина гарантират, че ястието ще се получи добре. Бобът накисвате за няколко часа, след което сварявате без сол.
  2. Измивате и накисвате булгура и ориза. Нарязвате лука на ситно, загрязвате ½ от предвиденото количество олио, изсипвате лука, както и отцедените от водата булгур и ориз и ги добавяте към олиото. Запържвате докато лукът омекне. Изсипвате сместа към отцедения боб, добавяте черния пипер, около 1 чаена лъжица сол и 1 чаена чаша вода и варите на слаб огън, докато сместа се сгъсти, като разбърквате, за да не загори.
  3. Подготвяте зелевите листа. След като сместа изстине завивате сармите. Може да ги наредите в тава или в тенджера. Добавяте около 1 ½ чаена чаша вода. Ако варите в тенджера под сармите сложете малко киселото зеле, а върху наредените сарми - чиния, която да притиска по време на варене. Ако приготвяте сармите на фурна, както са приготвените постните зелеви сарми с боб, ориз и булгур на снимките, то покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като накрая отстранете фолиото и запечете сармите за около 5 минути.
Преди сервиране загрейте останалото олио и добавете червения пипер, с тази запръжка залейте готовите сарми и сервирайте.

Рецептата за постни зелеви сарми с боб, ориз и булгур е изпълнена.

comments icon Коментари  (9)

Добави коментар
  • Анонимен2017-12-24 15:26:06

    Здравейте! Без булгур дали ще стане?

    • Гисчо2017-12-25 09:23:21

      Да, постните сармички ще се получат добре и без булгур :)

  • Iliana 2018-01-27 19:37:29

    Isviniavaite, imate li rezepta Kak da se napravi kiselo sele kato niama otkude da se kupi?

    • Ани2019-09-04 22:08:38

      Като настане есен зареждаш бидона, за бъдника да е готово.

  • Baня2020-05-25 18:07:30

    Рецептата прекрасна, но защо я използвате да рекламирате продуктите на Крина?
    "Варивата на Крина гарантират, че ястието ще се получи добре."

    • Александра2021-12-23 16:36:17

      Защото някой трябва да спонсорира сайта!????
      Рецептите са чудесни,не изпадайте в подробности!
      Усмихнете се!

  • Кремена2021-12-26 21:04:54

    Здравейте! Приготвих тази рецепта за Бъдни вечер,но ми се получиха много сухи и ронливи. Има ли някой идея къде сбърках?

  • Николай 2023-02-03 22:42:17

    За първи път правя сарми. Получиха се удивително добре следвайки точно рецептата! Благодаря! ????

Добави коментар

Име
Коментирай