Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постни зелеви сарми в Instant pot

print icon

products icon Необходими съставки:

  • кисело зеле
    20 листа
  • ориз
    1 чаена чаша
  • орехи
    1/2 чаена чаша
  • стафиди
    1/2 чаена чаша
  • праз
    1 стрък
  • олио
    1/2 чаена чаша
  • червен пипер
    1/2 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

За трапезата на Бъдни вечер знаем, че всички ястия трябва да са постни и че са много на брой. Колко бързо можете да приготвите постните ястия за Бъдни вечер? Цял ден? Ако имате Instant pot то това не е необходимо. За по-малко от един следобед можете да приготвите всичко необходимо за празника. Постните зелеви сарми, приготвени в Instant pot са още едно доказателство за това. Лесни, много вкусни и най-вече изключително бързи за приготвяне.

  1. Първата стъпка от рецептата за постни зелеви сарми в Instant pot е подготовката на всички продукти. Почистете праза и го нарежете на ситно, нарежете на ситно, орехите и стафидите. Почистете и зелевите листа. Ако са много големи може да ги срежете на две и да отделите твърдите жили. Оставяте две-три листа, които да оставите на дъното на уреда.
  2. Включвате Instant pot на режим Saute, изсипвате в него олиото, а след като се сгорещи, добавяте първо нарязания на ситно праз, а след това и измития и отцеден ориз. Разбърквате за 2-3 минути, след което добавяте нарязаните на ситно орехи и стафиди. Добавяте ½ чаена чаша вода, червения пипер, разбърквате добре и изключвате уреда.
  3. Завивате сармите, като във всеки зелев лист слагате по малко от плънката и завивате старателно, така че плънката да не излиза при варене. На дъното на вътрешния съд на Instant pot поставяте малко кисело зеле, след което плътно една до друга нареждате сармите. Добавяте 1 ½ чаена чаша зелев сок и затваряте уреда. Включвате уреда на режим  PRESSURE COOK за 18 минути, след което оставяте налягането да се освободи естествено. По желание може да запечете сармите впоследствие.
Рецептата за постни зелеви сарми в Instant pot е изпълнена.

notes icon

И какво още за Бъдни вечер? Разбира се на Бъдни вечер не може без содена питка. На Бъдни вечер не може и без пълнени чушки с боб. На Бъдни вечер не може и без праз с ориз. Но всъщност и на Бъдни вечер и на всеки друг празник важното е да сме заедно и да се чувстваме добре.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (4)

Добави коментар
  • Ванина 2023-02-24 13:47:01

    Сармите станаха уникални, много бързо и много вкусно. Следвах стъпка по стъпка. Определено ще ги приготвям често. Благодаря за фантастичната рецепта.

    • Стела2023-12-17 22:36:26

      Аз не съм правила до сега сърми!
      Ориза не трябва да е готов предполагам, щом 18 мин на високо / ниско налягане после се пуска уреда?
      И ориза се пържи 2-3 мин после се изсипват орехоте, стафидите и водата и се изключва уреда?

Добави коментар

Име
Коментирай