Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Печено пиле върху сол

print icon

products icon Необходими съставки:

 • пиле
  1 брой
  от Лудогорско пиле
 • морска сол
  1 кг
 • краве масло
  30 грама

recipe icon Рецептата:

Дори не е за вярване! Не е за вярване колко лесна и колко сполучлива е рецептата за печено пиле върху сол! Взимате едно цяло качествено българско пиле, каквото е охладеното пиле от Лудогорско пиле, взимате и един пакет морска сол и сте кажи-речи готови! Трябва да помислите само за любимата си гарнитура. За посрещане на гости, или за най-лесната вечеря за семейството, рецептата е подходяща за всеки един ден. Ако все още не сте изпробвали тази изключително лесна рецепта, то сега е моментът!

 1. Първата стъпка от рецептата за печено пиле върху сол е изборът и подготовката на пилето. Избирате едно средно-голямо пиле с доказан произход от български производител, каквито са охладените пилета на Лудогорско пиле. Измивате и подсушавате пилето, след което го разрязвате пилето предната страна в средата на бялото месо. Разчупвате пилето, така че да “полегне” добре по корем в тавата. Намажете пилето старателно с мекото краве масло.
 2. В тава сложете хартия за печене, след което върху нея изсипете морската сол. Поставете пилето върху солта и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час, като поставите тавата на най-долното ниво на фурната. Един час трябва да е напълно достатъчен, но наглеждайте вашето пиле и печете до получаване на апетитен златист цвят.
Рецептата за печено пиле върху сол е изпълнена.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
 • Мая2023-07-13 12:12:06

  А пилето не се ли осолява или морската сол успява по някакъв начин да го направи?

  • Гисчо2023-07-13 18:09:45

   По време на самото печене, пилето "поема" толкова сол, колкото му е необходимо, затова и не е необходимо предварително осоляване :)

 • ...2023-09-24 15:47:28

  Чудесна рецепта. Пилето стана разкошно. Благодаря!

  Единственото нещо което беше различно е, че на нас ни отне час и половина вместо час. Фурната беше настроена на 200 градуса без вентилатор.

  • Гисчо2023-09-25 08:23:03

   Много се радвам, че рецептата за пиле върху сол Ви е харесала и Сте си хапнали вкусно. Точно защото фурната е била без вентилатор е отнело малко повече време :) Любимо и много лесно ястие е пилето върху сол! :)

Добави коментар

Име
Коментирай