Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Сельодка под шуба - салата с червено цвекло и херинга

print icon

products icon Необходими съставки:

  • картофи
    2 броя
    средно големи
  • лук
    1 брой
  • сельодка
    3 броя
    маринована херинга
  • червено цвекло
    1 брой
    средно
  • яйца
    3 броя
  • моркови
    2 броя
  • лимон
    1/2 брой
  • майонеза
    6 супени лъжици
  • черен пипер
    1/3 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Руските салати са вкусни, богати, засищащи и най-често подходящи за водка! Да, рецептата за сельодка под шуба е една класическа руска рецепта за салата, която ще се хареса на всички почитатели на зимните салати. Тази салата има всичко необходимо, за да се превърне в любима празнична салата, подходяща най-вече за трапезата на Никулден, заради вкусната херинга, която съдържа, но също така и за новогодишната трапеза, а и за всеки друг специален повод, защото е не само много вкусна, но определено и много ефектна.

  1. Първата стъпка от рецептата за сельодка под шуба е изборът и подготовката на продуктите. Най-важният елемент на салатата е самата маринована херинга. Изберете качествена риба, като най-вкусна е руската сельодка. Картофите, яйцата, морковите и цвеклото трябва да са сварени. Спокойно можете да направите това предварително. Имайте предвид, че червеното цвекло изисква малко по-дълго време за варене. Всички сварени зеленчуци трябва да са еднакво добре сварени. След като са изстинали добре ги почиствате и обелвате, настъргвате ги и ги поставяте в отделни чинии. Отделете белтъците от жълтъците, нарежете сельодката на ситно
  2. Започвате да редите салатата. Може да я приготвите в отделни малки рингове, или в един голям, както е приготвена салатата сельодка под шуба на снимките. Може да приготвите салатата и в друг подходящ за вас съд, ако нямате ринг. Важното е да бъде на пластове. Най-отдолу поставяте настърганите картофи, овкусявате ги леко със сол, черен пипер и лимонов сок. След това слагате нарязания на ситно лук, а върху него нарязаната на ситни парчета херинга. Тук може да намажете с ⅓ от майонезата. Продължавате с настърганите моркови, които отново овкусявате леко със сол, лимон и черен пипер, а след това с настърганите жълтъци на яйцата. Идва ред на червеното цвекло, като в случая половината от него е поставено без майонеза, а останалото след като е разбъркано с другата част от майонезата. Накрая настъргвате и белтъците на яйцата.
  3. Така подредената салата оставяте да престои за няколко часа, или една нощ в хладилника. Преди сервиране внимателно махате ринга и сервирате. Имайте предвид, че няма точна последователност при реденото на пластовете на салатата и могат да бъдат променени. Може да сервирате салатата сельодка под шуба и като студено предястие.
Рецептата за сельодка под шуба - салата с червено цвекло и херинга е изпълнена.

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • Дияна2022-12-06 13:03:19

    Рецептата е хубава,но не е упоменато количеството на цвеклото в нея. Моля,добавете.

    • Гисчо2022-12-09 08:48:26

      Количеството червено цвекло вече е добавено в рецептата за сельодка под шуба :)

  • Илияна2022-12-08 20:53:55

    Може и да греша, но салатата, която баба в Русия ми приготвяше, винаги завършваше с цвекло и отгоре майонеза. Любима салата!

    • Гисчо2022-12-09 08:47:54

      Страхотна салата е салатата Сельодка под шуба наистина! Най-отгоре е настърган белтъкът, за да има контраст. Иначе може да я оставите и с червено цвекло :)

  • Аси2022-12-16 17:36:51

    Когато се прибирам в България, задължително минавам през "Березка" за тази вкусотия. Сега мога да я правя и тук (с холандска херинга, която е всъщност историческия оригинал на руската сельодка ????). Мисля, че за Новогодишната нощ ще е идеалната изненада за приятелите ни, заедно с моя традиционен тарама хайвер запазена марка. Благодаря, и весели празници!

Добави коментар

Име
Коментирай