Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Лятна салата "Байрак"

print icon

recipe icon Рецептата:

Да, шопската салата сътворена от Балкантурист е истински символ на националното меню. Но ако знаехме, кои точно са авторите ѝ, то има един съществен въпрос, който можеше да зададем, а именно: защо комбинация на домати и краставици, като те никога не се засичат истински през годината и никога, когато има истински вкусни и хрупкави краставици, няма сочни и ароматни местни домати и обратното. В рецептата за лятна салата “Байрак” си дават среща два зеленчука, които са в силата си по едно и също време и в комбинация дават един прекрасен вкусен резултат. Типично българска, като продукти, вкус и визия, лятната салата “Байрак” е една идея с какво да заменим класическата Шопска салата, когато ни дойдат гости от чужбина, или просто когато търсим най-вкусната свежа добавка към класическата българска ракия.

  1. Първата стъпка от рецептата за лятна салата “Байрак” е изборът и подготовката на продуктите. Изберете домати и чушки / пипер от местни сортове, а ако е възможно  от местни производители. Тъй като лятната салата е изчистена като вкус и подправки, колкото по-вкусни са зеленчуците, толкова по-вкусна ще бъде и самата салата.
  2. Използвайте бяло саламурено сирене, което нарежете на парчета. Измивате зеленчуците. Чушките / пиперките почистете и нарежете на ленти, а доматът почистете и нарежете на шайби или полумесци. В голяма чиния нареждате първо сиренето, след товалентичките чушки, накрая и доматите.
  3. Поръсете с чубрица, полейте равномерно със зехтина. Като всяка лятна салата, така и лятната салата “Байрак” е най-добре да сервирате веднага след приготвяне.
Рецептата за лятна салата “Байрак” е изпълнена.

notes icon

Искаш да дадеш на класическите български рецепти нов вид? Да изглеждат малко по-модерни, а същевременно да са в синхрон с българската национална кухня? Тогава може да пробваш рецептата за желиран таратор, или пък рецептата за крем супа от боб.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментар  (1)

Добави коментар
  • Лилия2019-08-23 12:59:38

    Интересна идея. Вече си представям разновидност на тази салата с любимите ми зелени печени чушки.

Добави коментар

Име
Коментирай