Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Крем супа от зрял боб с печен бекон

print icon

products icon Необходими съставки:

  • боб
    1 чаена чаша
  • моркови
    1 брой
  • лук
    1 глава
  • прясно мляко
    250 мл
  • краве масло
    30 грама
  • бекон
    50 грама

recipe icon Рецептата:

Бобът е едно от най-характерните ястия за българската кухня, но малко от домакините експериментират с рецептите с бобовите растения. Боб чорба, боб яхния, или най-много салата от боб, леща яхния. С тези рецепти се изчерпват вариантите за приготвяне. Човек обаче не трябва да бъде толкова предпазлив и трябва да си позволи да експериментира. Рецептата за крем-супа от зрял боб с печен бекон дава един нов поглед към рецептите с боб. Макар да съдържа само класически продукти и подправки, вкусът на тази крем-супа е различен и интересен. Крем-супата от зрял боб може би не е най-подходящата супа за горещите летни дни, но пък е много бърза и лесна за приготвяне, същевременно и много вкусна и може да влезе ако не в лятното меню, то поне в менюто през първите есенни дни.

  1. Процедурата за подготовка на боба за варене е ясна: стои една нощ в студена вода, после първата вода при завирането се изхвърля. След това бобът се вари без сол докато съвсем омекне.
  2. След като бобът е почти сварен се добавят почистеният и нарязан на големи парчета морков и почистеният  лук. Варят се със сол до тяхното омекване.
  3. Сварените боб, морков и лук се пасират с пасатор или кухненски робот, до получаване на хомогенна гладка смес. След което към тях се добавя прясното мляко и кравето масло и отново се разбива. Сместа се връща за 3-4 минути на котлона, за да заври отново.Ако крем-супата ви се стори твърде гъста и прилича повече на пюре от боб, от колкото на крем-супа от боб, то можете да я разредите с малко вода, или пък още малко прясно мляко до получаване на желаната гъстота. След това вашата супа от боб е готова, остава само да се добави и печения бекон.
  4. Подготовка на печения бекон:
Нарязаният на много тънки ивици бекон се пече или на фурна, или на тиган. Ако го приготвяте в тиган то не добавяте никаква мазнина, а просто изсипвате бекона в нагорещения тиган и разбърквате. За 2-3 минутки е готов и може да бъде добавен към супата. Някои домакини ползват и мазнина при приготвянето на бекона, но така той става много мазен.
Крем-супата от зрял боб може да се гарнира и с хрупкави крутони. Рецептата за крутоните е много лесна. Нужни са ви 1-2 филийки хляб, нарязани на малки кубчета, които след като поръсите със сол и подправки изпичате на 5 минути във фурната, или за пържвате в сгорещо олио.
Рецептата за крем-супа от зрял боб с печен бекона е изпълнена!

notes icon

Докато крем супата от боб е една интересна и малко ексцентрична крем супа, рецептата за крем супа от карфоти, рецептата за крем супа от зеленчуци и рецептата за крем супа от гъби са едни от най-обичаните и популярни рецепти. Ако се чудите как да приготвите тези класически крем супи, може да надникнете в рецептите за крем супи на Супичка.
ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (17)

Добави коментар
  • Гисчо2011-08-30 04:45:43

    Благодаря! Доста вкусна се получава наистина, пожъна голям успех ;) И което е много важно, тази крем-супа от боб е страшно засищаща, може би и заради ивичките печен бекон.

  • madled2011-09-12 16:46:35

    Гис, та кога казваш сме у вас на такваз крем-супа?? Аз ще донеса домашни бисквити за кафето послед :)

  • Гисчо2011-09-12 17:13:07

    Проблеми няма! Събираме се на крем-супа от зрял боб и домашни бисквити! Смятам, че ще се получи много вкусна вечер!

  • lanzz2012-12-09 07:10:55

    дали наистина е добра идея някакво пиле да лети из сайта и да каца ВЪРХУ ТЕКСТА?

    • Гисчо2012-12-09 07:13:16

      Синьото пиле Ви дразни? То е мило пернато по принцип :)

  • Анонимен2013-02-02 18:39:33

    Звучи страхотно! Късно видях рецептата, когато класическата ми боб чорба беше почти готова. Надявам се още тези дни да изпробвам и тази.

    • Гисчо2013-02-02 21:50:33

      Много вкусна става! А печеният бекон допълва вкуса на боба чудесно! Ако я пробвате, ще се радвам на отзиви :)

  • 2016-10-21 20:04:33

    коментиращите, направихте ли супата че коментирате?
    няма никакви подправки, дори черен пипер, ако не сложиш бекон е по-блудкаво и от каша за кърмачета, но може би има хора които не са опитвали през целия си живот нищо по вкусно от това, или обичат варен пасиран боб

  • Стефан2017-06-08 18:21:16

    Сега е направих и е опитах, липсва ми някоя свежа подправка за аромат. Дайте съвет с какво би си подхождало.

    • Гисчо2017-06-09 11:47:33

      Например магданоз :)

  • Преслав2018-09-10 16:16:49

    Можеше да уточните, че боба,лука и морковите трябвя да се изцедят преди да се пасират...

  • Dani2023-06-12 14:23:45

    Доста безвкусна се получи наистина, за разлика от вс друго, което съм правила от Вашите рецепти. Добавих чесън на прах, червен пипер, малко суха чубрица, за да я облагородя.

    • Гисчо2023-06-13 21:31:41

      Добавените подправки към крем супата от боб звучат наистина вкусно! :) Много подходящи!

Добави коментар

Име
Коментирай