Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Кекс с дюли и ябълки от леля Тотка

print icon

products icon Необходими съставки:

  • яйца
    5 броя
  • дюли
    1 брой
    средно голяма
  • ябълки
    2 броя
    средно големи
  • брашно
    2 чаени чаши
  • захар
    1/2 чаена чаша
  • олио
    1/2 чаена чаша
  • орехи
    1/2 чаена чаша
    ядки
  • бакпулвер
    2 чаени лъжици
  • лимонова кора
    1 супена лъжица
  • пудра захар
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Някои рецепти са специални. Защото могат да се приготвят в ограничен период в годината, защото са свързани със сезонни плодове или зеленчуци. Точно такава е и рецептата за кекс с дюли и ябълки на леля Тотка, тъй като дюлите се появяват на пазар за кратко в началото на есента и бързо изчезват. Много лесен за приготвяне, този кекс е и много вкусен и носи неустоимия аромат на дюли, а с него и аромата на есента. Не пропускай да разнообразиш есенното и на приготвиш кекса с дюли и ябълки за семейството, за гостите, или пък просто, за да има нещо вкусничко към следобелното ти кафе.

  1. Първата стъпка от рецептата за кекс с дюли и ябълки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Измивате ябълките и дюлята, обелвате ги и ги нарязвате на малки кубчета. Разбивате добре яйцата, заедно със захарта и олиото с помощта на миксер, или тел за разбиване, или пък вилица. 
  2. Към течната смес, малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяте брашното. Накрая добавяте нарязаните на ситни парчета орехови ядки и настърганата кора от лимон и разбърквате с лъжица.
  3. Намазвате с олио или масло форма за печене или тавичка. Изсипвате сместа, след което поръсвате равномерно нарязаните на кубчета ябълки и дюли и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, като проверявате дали кексът е готов, като го бучнете с клечка за зъби или дървено шишче, ако е сухо - кексът е изпечен.
Преди сервирана поръсвате кекса с ябълки и дюли с пудра захар.

Рецептата за кекс с дюли и ябълки е изпълнена.

notes icon

В основата на Супичка стоят “подарените” рецепти. Това са любими рецепти, изпробвани многократно през годините, които истински майсторки  на домашната кухня са подарили на Супичка. Такава е рецептата за кекс с дюли и ябълки от леля Тотка. Такава е и рецептата от старата градска кухня за орехова торта на баба Атанаска, както и рецептата за домашна торта с ванилов крем на баба Ванче и рецептата за бъркана баница на леля Грети

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (17)

Добави коментар
  • yanetyy2016-10-12 11:19:51

    Кексът е страхотен! Невероятно богат вкус, с дъх на есен!
    На лаптопа имам специална папка с рецепти от Супичка - всеки път едновременно традиционни и уникални! :)
    Продължавайте все така! :)

    • Гисчо2016-10-12 15:04:30

      Аз лично непрекъснато съм в търсене на баланса между традиционната и съвременната кухня. Защото обичам и истинскаите класики, и новите неща. Радвам се, че кексът с дюли и ябълки ви е харесал! На мен ми е любим! :)

  • Дени2016-10-13 09:27:21

    Като пълен новак в кухнята, винаги се старая да намирам рецепти, които са представени добре, написани по-подробно и задължително със снимки или видеа. Твоите определено се вписват в тази категория. Когато искам да пробвам да сготвя нещо за пръв път, първото място, което проверявам е твоят сайт. Та така, реших се аз да правя кекс. Като за първи самостоятелен опит, стана повече от перфектен. Сега сме на закуска с вкусен есенен кекс и със домашно приготвено сладко от дюли.

    • Гисчо2016-10-13 09:59:19

      Много се радвам, че рецептата за кекс с дюли и ябълки е надеждна, както и останалите рецепти в сайта! Благодаря много за хубавите думи и гласуваното доверие! :) Надявам се и занапред да продължите да готвите по рецепти на Супичка и да споделяте впечатления от рецептите! :)

  • Анна2016-10-20 09:48:13

    Здравей, Гисчо!
    Направихме кекса, но според мен с 1/2 чаша захар не е достатъчно сладко. Сега парченцата кекс намазваме със сладко или шоколад. Моят фаворит е кекс с круши и шоколад.
    Благодаря Ви, за всяка рецепта, която публикувате, но за съжаление вече не ги получавам на имейл.

    • Гисчо2016-10-23 10:45:12

      Количеството захар е лесно за корегиране :) Следващият път - малко повече захар и готово! Много се радвам, че рецептите на Супичка Ви харесват и че се получават добре! Честно казано и на мен кексът с круши и шоколад ми е от любимите, както и този с ябълки. А що се отнася до новите рецепти, наистина след прехвърлянето на сайта вече не се изпращат автоматично мейли, но работим по въпроса за допълване :)

  • Сара2016-10-22 17:42:17

    И аз го направих, обаче... имам някои проблеми с рецептата. За мен също му липсва сладост, хем предупредена от последния пост сложих 2/3 чаша захар, но май си е направо за цяла. Стана и доста сух, а плодовете останаха само отгоре. Може би ще е по-добре другия път да ги разбъркам в тестото или дори да ги настържа и разбъркам в него.
    Чудя се в момента дали сухотата не мога да оправя като залея малко с компот от кайсии или праскови. (малко като блат на домашна торта).

    • Гисчо2016-10-23 10:50:04

      Получила са е точно както трябва! Плодовете остават наистина отгоре, както се вижда и на снимките и определено е от малко по-сухите кексове, тъй като дюлите не са особено сочни. Ако искате да е по-сочен може да добавите повече ябълки следващия път. :)

  • Биляна2016-11-04 10:25:58

    Кексът стана прекрасен, а ароматът му е просто невероятен! Сложих повече захар (почти цяла чаша за половината доза), но оставих същото количество плодове, като настъргах едната ябълка в сместа за повече сочност :)) Благодаря за рецептата!

    • Гисчо2016-11-04 13:45:55

      Много се радвам, че рецептата кекс с ябълки и дюли ви е харесала! Да ви е сладко! :)

  • Пепа2016-11-20 22:56:18

    И на мен ми се получи страхотно. И аз като видях, че не потъват плодовете, си казах, че не е добре така, но всичко му е наред. И захарта ми е точна. Сложих и малко круши. Започна да изчезва бързо, бързо...

    • Гисчо2016-11-21 08:40:15

      Идеята е да не потъват плодовете, затова и се поръсвват, а не се разбъркват в тестото. Много се радвам, че и при Вас кексът с дюли и ябълки се е получил така добре! :)

  • Правила съм почти всички кексове от сайта ви и мога да кажа, че този ми стана любим. Направих го с една чаша захар, две доста големи ябълки и една средна дюля. Рендосах ги в сместа и пекох във форма за кекс около 50 минути при 180 градуса на загряващ вентилатор. Стана уникален - сочен и пухкав. Благодаря за прекрасните рецепти!

  • Силвия2019-10-12 10:45:28

    Здравейте, как успявате да опечете кекса? Правя го по всички правила, на определените градуса, боцкам с клечка и вътре все ми остава глетав, а отвън изгаря?

  • Галя2022-02-15 20:24:25

    Чудесен вкус, замених захарта с кафява тръстикова а бялото брашно с лимецово. Също се получи вкусно ????????

    • Гисчо2022-02-16 08:23:05

      Много се радвам, че рецептата за кекс с дюли и ябълки се е получила така добре! А Вашите добавки са определено много вкусни! Добър апетит!

Добави коментар

Име
Коментирай