Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Зимна салата с моркови, червено цвекло и целина

print icon

products icon Необходими съставки:

  • моркови
    3 броя
  • целина
    1/4 глава
  • червено цвекло
    1/2 глава
  • зехтин
    2 супени лъжици
  • слънчогледови семки
    2 супени лъжици
  • орехи
    2 супени лъжици
  • лимонов сок
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Докато лятото почти никога не сядаме без салата на масата, зимата салата много често отсъства от трапезата, или пък е под формата на някоя тежка майонезена салата. Класическите български зимни салати с ряпа и алабаш например са забравени. Всички излезли от мода кореноплодни зеленчуци, като моркови, цвекло, ряпа, алабаш, целина и зеле са пълни с витамини и са изключително полезни. Салатата от моркови, червено цвекло и целина ви приканва да загърбите модата и да се върнете назад към класическите български вкусове. Салата е много свежа и е истинска витаминозна бомба! Салатата от моркови, червено цвекло и целина е както чудесно мезе за вашето питие, както и вкусна гарнитура за вашата пържолка.

  1. Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
  2. Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целинае изпълнена!

notes icon

Ако сте любители на класически ястия от българската национална кухня, то може да пробвате и рецептата за боб чорба или пък рецептата за баница със сирене.

Ако пък обичате да хапвате червено цвекло, то не пропускайте рецептата за крем-супа от червено цвекло, както и рецептата за салата с червено цвекло с орехи.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (11)

Добави коментар
  • Здравейте. Вчера направих салатата, много ни хареса. Относно семената, имах "Поръска за хляб", която се състои от слънчоглед, маково семе, ленено семе и сусам. Използвах от нея като запекох предварително на сух тиган, за да си пуснат аромата. Стана невероятно вкусно, предвид и че обожавам сусам. Добавих и малко чиа семена. Аз лично ще я приготвям занапред по този начин- щом и мъжа ми я хареса, значи е невероятна салата :) Благодаря за идеята!

    • Гисчо2015-11-11 06:16:00

      Добавките със сигурност са направили салатата още по-богата. И като вкус, и като хранителни качества! Радвам се, че и на Вас ви е харесала!

  • Анонимен2016-01-06 02:26:07

    Въпросът може да е малко глупав, но тъй като никога досега не съм ползвала червено цвекло, ще попитам. Има ли нещо по-особено при готвенето с него, бели ли се или се ползва цялото?

    • Гисчо2016-01-06 03:52:15

      Няма никакъв проблем с въпросите! Всички са разрешени ;) Червеното цвекло задължително се бели. В тази рецепта е сурово, тъй че се бели сурово :)

    • Анонимен2016-01-06 04:19:33

      Благодаря ,забравих и да попитам дали се приготвя сурово, вече разбрах. :)

  • Румяна2020-02-23 19:45:34

    Здравейте, за пръв път направих салата от червено цвекло и в интерес на истината за пръв път ядох червено цвекло, та въпросът ми е винаги ли има вкус на пръст или аз нещо не съм го приготвила правилно?

    • Кремена 2020-10-16 00:20:06

      Цвеклото сладни. Странно е вкусът на пръст

  • @preslavska 2020-10-14 12:22:45

    По принцип на червеното цвекло много му ходи чесън - хем убива миризмата на пръст /ако сорта е от този /, хем е по вкуса на българина, хем те дарява с щипка

Добави коментар

Име
Коментирай