Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Лесен хляб с брашно от спелта

print icon

products icon Необходими съставки:

  • брашно от спелта
  • прясно мляко
    260 мл
  • суха мая
    7 грама
    (или 1/2 кубче прясна)
  • захар
    1 супена лъжица
  • сол
    2 чаени лъжици
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Хляб за всеки ден! Толкова е лесно да приготвиш домашен хляб, че наистина е време да започнеш и ти да месиш! Да, няма нужда да купуваш хляб, защото домашният хляб е по-вкусен, а и защото домашният хляб е в пъти по-полезен. Особено когато домашният хляб е с брашно от спелта, а още повече, когато използвате качественото брашно от спелта Перун, може да сте сигурни, че вашата филийка няма да е сам допълнение към основното ви ястие, а ще е вкусен и полезен акцент в менюто.

  1. Първата стъпка от рецептата за лесен хляб с брашно от спелта е подготовката на маята. Загрявате прясното мляко, но не трябва да е вряло, а топло. Добавяте в него три супени лъжици от брашното, добавяте захарта, солта и маята и разбърквате добре. Оставяте сместа да удвои обема си, докато маята се активира.
  2. Пресейте брашното. След като сместа с маята е удвоила обема си, добавете зехтина, а след това започнете малко по малко да добавяте към нея и пресятото брашно, като в началото разбърквате с дървена лъжица, а след това месите с ръце на набрашнен кухненски плот до получаване на хомогенно гладко тесто.
  3. Намажете тестото с олио, намазнете и найлонова торба, в която сложете тестото. Оставете го да втасва на топло, докато удвои обема си. След като тестото за хляб с брашно от спелта втаса оформете от тестото две хлебчета и ги поставете в тава, в която сте поставили хартия за печене и оставете отново да втасат на топло за още 30 минути. Поставете хлебчетата в студена фурна, след което я включете на 180 градуса. Печете за около 30 минути, докато хлебчетата придобият апетитен цвят.
Рецептата за лесен хляб с брашно от спелта е изпълнена.

notes icon

С брашно от спелта може да приготвите и всякакъв друг хляб. Много подходящи рецепти за хляб със спелта са рецептата за содени хлебчета с брашно от спелта, а също така и рецептата за хляб с брашно от спелта и кисело мляко. Не пропускайте да приготвите и козунак с брашно от спелта и да включите спелтата и в сладките рецепти.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Мария2020-04-21 22:42:29

    Здравейте , на тази рецепта липсват съставките

    • Гисчо2020-04-21 23:01:58

      Бяха се скрили, вече са си там! :)

  • Не Ве2020-04-22 18:01:34

    Изглежда страхотно! А с прясна мая дали ще стане и как трябва да се подходи?

    • Гисчо2020-04-22 23:48:38

      Разбира се, хлябът с брашно от спелта ще се получи страхотен и с прясна мая. 7 грама суха мая съответстват на 1/2 кубче прясна :)

  • Анна2020-04-23 22:59:33

    Чуден хляб, чуден! Мекичък, пухкав, съвсем тъничка, леко хрупкава коричка. Впечатлена съм! :)
    П.С. Сложих олио вместо зехтин, след като го извадих от фурната, го намазах с малко зехтин.

    • Гисчо2020-04-24 10:15:55

      Текстурата на хляба със спелта е страхтонта! И наистина е много вкусен! Радвам се, че и при Вас хлябът от спелта се е получил така добре! :)

  • Моника2020-05-19 11:07:25

    Аз направих половината доза, тъй като за пръв път използвам брашно от спелта. Наистина се получи страхотен хляб! Явно ще се пробват и останалите рецепти със спелта от блога...

  • Вики 2022-04-22 10:24:20

    Здравейте! А с вода ще стане ли или някакво растително мляко?

Добави коментар

Име
Коментирай