Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пържен черен дроб - рецепта за дроб на тиган

print icon

products icon Необходими съставки:

 • черен дроб
  1 кг
 • сол
  1/2 чаена лъжица
 • черен пипер
  1/3 чаена лъжица
 • олио
  1/2 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

Рецептата за пържен дроб е много лесна и наистина всеки може да си го приготви вкъщи, дори и без да следва някаква рецепта. И все пак е добре да имате предвид някои основни правила при приготвянето на дроб на тиган. Най-често като пържен се приготвя свински черен дроб, а също така и телешки дроб, но много вкусен и подходящ за пържене е и агнешкият черен дроб. Идеално основно, защото е изключително засищащ и полезен, а и чудесно мезе, пърженият черен дроб е по-скоро деликатес. Комбинира се много добре със свежа зелена салата, или пък с шопска салата, но също и с картофена салата или пържени картофи.

 1. Първата стъпка от рецептата за пържен черен дроб е изборът и подготовката на дроба. Винаги е за предпочитане да използвате охладено месо, това важи в пълна степен и за черния дроб. Така още при купуването в магазина му виждате истинския му вид, а при черния дроб той е важен. Черния дроб трябва да е с равномерен цвят, без петна и гладка повърхност. Ако все пак използвате замразен черен дроб, то го оставете да се размрази, а по желание може да се накисне и в прясно мляко, за да се премахнат ненужните аромати, а и за да стане по-крехък при пържене.
 2. Отцеждате черния дроб от излишната мазнина, а след това го и подсушавате с помощта на кърпа или кухненска хартия. Важно е черният дроб да не е много мокър, защото пръска при пържене. Нарежете черния дроб с остър тънък нож на парчета с дебелина от около 1-2 см. В чиния сложете брашното и оваляйте всяко едно парче дроб от двете страни в него.
 3. В дълбок тиган или тенджера сгорещете олиото и поставете в него оваляните в брашно парчета черен дроб като пържите по около 2-3 минути от всяка страна. Готовите парченца пържен дроб поставяте в чиния, в която сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина, след което поръсвате със сол и черен пипер. Имайте предвид, че не е добре да посолявате черния дроб преди печене, защото отделя повече течност, а и остава по-сух. Сервирайте пърения черен дроб топъл.
Рецептата за пържен черен дроб е изпълнена.

notes icon

Ако сте от любителите на черния дроб, то със сигурност рецептата за дроб на тиган няма да ви е достатъчна и търсите лесни рецепти за приготвяне на дроб, както и вкусни рецепти с пилешки дробчета. Рецептата за дроб по селски си е истинска кръчмарска класика, която може да приготвите бързо вкъщи. А рецепти с пилешки дробчета? Истински фаворит е рецептата за пастет от пилешки дробчета. Рецептата за пилешки дробчета на тиган с гъби и лук също е много сполучлива, а рецептата за дроб сарма с пилешки дробчета е истинска истинска изненада!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментар  (1)

Добави коментар
 • Петя Маврова2021-03-10 08:13:28

  След изпържването се отцежда върху кухненска хартия, а не върху хартия за печене - тя не попива мазнината.

Добави коментар

Име
Коментирай