Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Трапезата на Коледа - няколко идеи за рецепти за Коледното меню

Коледа е любимият празник на малки и големи! Цялото семейство се събира, разменят се подаръци, идват гости и приятели, които не сме виждали скоро. И въпреки, че най-приятната част от празника е прекараното време с любимите хора, няма спор, че ако на трапезата на Коледа няма вкусни ястия празникът няма да бъде истински празник. За Коледната трапеза са характерни ястията с месо. След Коледните пости, чиито край слага Бъдни вечер, Коледа е първият ден, в който на трапезата се сервират блажни ястия. Дори и хората, които не са спазвали коледните пости също асоциират трапезата на Коледа с пържоли и кебап. Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Супичка прави опит да събере на едно място всички подходящи за празничното меню рецепти, за да направи избора ви на рецепти за Коледа по-лесен.
Подбрани рецепти за Коледа
Подбрани рецепти за Коледа
Каква салата да приготвя за Коледа?

Най-вкусната и най-лесна салата за Коледната трапеза безспорно е домашно приготвената туршия. Рязана туршия, пълнени камби, кисели краставички, салата от кисело зеле… Всички тези варианти на туршия носят аромата на зимата и са много подходящи за Коледа, а освен това са и изключително подходящо мезе за ракия.

Ако обаче не обичате туршия, може да приготвите свежи салати. Може да приготвите и майонезени салати, но имайки предвид, че Коледа е само началото на “тежките” зимни празници, а и факта, че на Коледа като основно ястие ще сервирате месо е добра идея да “освежите” Коледното меню със зимни свежи салати.

Салата от кисело зеле
Салата от кисело зеле
Салата от кисело зеле
Салатата от кисело зеле е една от най-свежите зимни салати. По Коледа киселото зеле точно е втасало и е много вкусно. Кисело зеле се намира във всяка българска къща през зимата, което прави салатата от кисело зеле универсално решение на въпроса "каква зимна салата да приготвя?" Освен това салатата от кисело зеле се приготвя изключително бързо и е много икономична.
Вижте цялата рецепта тук »

Класическа картофена салата за Коледа
Картофена салата
Картофена салата за Коледа
Класическата картофена салата е едно от най-универсалните ястия. И на трапезата на Коледа класическата картофена салата може да влезе в различни роли. Картофената салата може да бъде ползвана по своето основно предназначение - като салата. Но картофената салата може да ползвате и като гарнитура за пържолите, кюфтетата или кебапа.
Вижте цялата рецепта тук »

Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа
 
Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло
Зимна салата от моркови, целина и червено цвекло за Коледа
Зимната салата от моркови, целина и червено цвекло е пълна с витамини! Подходяща за зимното меню и за трапезата на Коледа. Салата с моркови, целина и червено цвекло е много свежа и с типични за сезона зеленчуци.
Вижте цялата рецепта тук »

Салата от земна ябълка / гулия за Коледа
Салата от земна ябълка/гулия
Салата от земна ябълка/гулия за Коледа
Салатата от земна ябълка, подобно на салатата от моркови, целина и червено цвекло се приготвя с типични, но позабравени български зеленчуци. Тъй като по време на Коледните празници доматите и краставиците не са от най-свежите и най-вкусните е по-добре да заложите на зеленчуци, които са характерни за сезона, каквито са кореноплодните.
Вижте цялата рецепта тук »

Какви основни ястия да приготвя за Коледа?

Акцентът на Коледната трапеза е основното ястие, което традиционно е месно. Точно по Коледа свинското месо е най-почитано и на празничната трапеза присъства почти задължително основно ястие със свинско месо.

Кебап в тиква за Коледа
Кебап в тиква
Кебап в тиква за Коледа
В зимното меню на българина тиквата заема важно място, но много по-често тиквата е използвана за десерти. Това важи и за пълнената печена тиква, която много по-често се пълни с плодове. Рецептата за кебап в тиква обаче е типична за българската национална кухня и в частност за менюто на Коледа. Рецептата за кебап в тиква е много практична и лесна за приготвяне, а същевременно ястието е много атрактивно. Тиквата придава аромат и леко сладникав вкус на месото от кебапа, допълва го и го разнообразява.
Вижте цялата рецепта тук »

Свински пържоли на фурна за Коледа
Свински пържоли на фурна
Свински пържоли на фурна за Коледа
Кога, ако не на Коледа да приготвим свински пържоли? Свинските пържоли на фурна също се приготвят много лесно, а полученият резултат е много вкусен. Приготвени по тази рецепта пържолите стават сочни и крехки. Допълнените ли пържолата с класическата картофена салата получавате перфектната порция!
Вижте цялата рецепта тук »

Зелеви сарми в гювеч за Коледа
Зелеви сарми в гювеч
Зелеви сарми в гювеч за Коледа
По Коледа зелето точно е станало и чака да стане на сармички! Трябва ли да чакаме Нова година, за да приготвим първите зелеви сарми? Не трябва! Зелевите сарми в гювеч са изключително подходящи за трапезата на Коледа и със сигурност ще зарадват всички присъстващи. Големият плюс на зелевите сарми е, че може винаги да ги комбинирате с някое от другите основни ястия за Коледа, без да се притеснявате, че порциите ще станат твърде големи!
Вижте цялата рецепта тук »

Свински пържоли в зелев лист за Коледа
Свински пържоли в зелев лист за Коледа
Свинските пържоли в зелев лист са по-лесният вариант на зелевите сарми. Освен, че се приготвят по-лесно, свинските пържоли в зелев лист са подходящи за всички, които спазват принципите на разделното хранене. Точно по Коледа киселото зеле точно е станало, а свинското месо е съвсем прясно, което прави ястието много подходящо за трапезата на празника.
Вижте цялата рецепта тук »

Капама за Коледа
 Капама
Капама за Коледа
Капамата е онова ястие, с които всички асоциират механите в Банско и района. Рецептата за Капама е толкова лесна и толкова сполучлива, че е може би един от най-добрите варианти за основно ястие за Коледа. Капамата е богато ястие, което подобно на агнешката пълнена плешка, съчетава основното ястие с гарнитурата. Кисело зеле, ориз, наденица, свинско месо и какво ли още не!
Вижте цялата рецепта тук »

Кебап от свинско месо с праз за Коледа
Кебап от свинско месо с праз
Кебап от свинско месо с праз
Кебапът от свинско месо с праз е много подходящ за Коледната трапеза, тъй като свинското месо по разниците е прясно, а празът е свеж. Вкусът на кебапа от свинско месо с праз е изчистен, а рецептата много лесна и подходяща за приготвяне и от най-начинаещите готвачи. Не пропускайте да полеете коледния кебап от свинско месо с праз с някоя друга чаша домашно червено вино.
Вижте цялата рецепта тук »

Свинско с кисело зеле за Коледа
Свинско с кисело зеле
Няма по-подходящ момент за приготвяне на рецептата за свинско с кисело зеле от Коледа. На Коледа свинското месо е прясно, а киселото зеле точно е втасало и комбинацията им е повече от желана. Рецептата за кисело зеле със свинско месо е типичен представител на българската национална кухня и на рецептите за Коледната трапеза за всяка домакиня, която иска да спазва кулинарния календар.
Вижте цялата рецепта тук »

Какви десерти да приготвя за Коледа?

На празник, като на пазник! На Коледа освен вкусни основни ястия се сервират и вкусни десерти. Всяка рецепта за десерт може да бъде рецепта за десерт за Коледа. Но има рецепти, които са по-подходящи за празника, заради ароматите или пък заради съставките, типични за сезона.

Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура
Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура
Коледен кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура
Не че не можете да приготвите кекса с тиква, ябълки карамелена глазура във всеки един друг зимен ден, но всичките му съставни елементи по отделно будят толкова асоциации с Коледа, че най-точното му място е на Коледната трапеза. Коледният кекс с тиква, ябълки и карамелена глазура се приготвя бързо и лесно и още преди да влезе във фурната изпълва къщата с невероятни аромати.
Вижте цялата рецепта тук »

Пълнена печена тиква за Коледа
Печена пълнена тиква
Печена пълнена тиква за Коледа
Ако пропуснете кебапа в тиква като основно ястие, може да заложите на рецептата за пълнена печена тиква като рецепта за десерт за Коледа. Това е най-лесният десерт, който може да приготвите за Коледа. А и тиквата и добавените аромати са типични за Коледните празници и десертът със сигурност ще се впише идеално в празничното ви меню.
Вижте цялата рецепта тук »

Банички с ябълки и ванилов сос за Коледа
Банички с ябълки и ванилов сос
Банички с ябълки и ванилов сос за Коледа
Много бърз, а същевременно много ефектен коледен десерт са също и баничките с ябълки и ванилов сос. Комбинацията на ябълки и канела също си е спечелила славата на коледна, а добавеният ванилов сос прави комбинацията още по-ароматна, по-мека и най-важното - още по-вкусна.
Вижте цялата рецепта тук »

Меденки за Коледа
Меденки за Коледа
Меденки за Коледа
Рецептата за меденки е една от най-обичаните рецепти за Коледа. Меденките са още един от задължителните елементи в коледното меню. Ако не задължителни, то поне очаквани! А тъй като меденките са едни от най-лесните за приготвяне дребни сладки, всеки може да намери малко време за да ги приготви, за да зарадва домашните и своите гости. Ако пък слепите меденките с конфитюр от сини сливи, или конфитюр от малини например, ще станат наистина неустоими! Меденките са идеален десерт за коледа, който може да бъде сервиран в края на Коледния обяд с чаша кафе или чай.
Вижте цялата рецепта тук »

Чийзкейк с тиква за Коледа
Чийзкейк с тиква
Чийзкейк с тиква за Коледа
Ако търсите по-интересни рецепти за Коледа, то рецептата за чийзкейк с тиква е подходяща за вас. Чийзкейкът с тиква и чудесна идея за изключително вкусен и фин десерт за всички, които искат да разнообразят традиционното коледно меню.  Подобно на повечето коледни десерти и чийзкейкът с тиква е с добавен аромат на канела. Апетитният му жълто-оранжев цвят и изкусителният му аромат ще впечатлят и най-взискателните гости.
Вижте цялата рецепта тук »

Сладкиш с бисквити и ябълки за Коледа
Сладкиш с бисквити и ябълки за Коледа
Сладкиш с бисквити и ябълки за Коледа
Всички рецепти за сладкиши с ябълки са подходящи за Коледната трапеза рецепти, тъй като ябълките най-често се комбинират с канела и орехи - класически коледни аромати. Рецептата за сладкиш с бисквити и ябълки e една от най-лесните рецепти за сладкиши, приготвя се бързо, което я превръща в много подходяща за Коледа рецепта, тъй като на връх празника времето често не стига.
Вижте цялата рецепта тук »

Коледни сладки
Коледни сладки
Коледни сладки
Ароматът на домашно приготвени сладки е толкова типичен за Коледа и коледните дни, колкото и този на вкусните зелеви сарми например. Затова, не пропускайте да поглезите домашните и вашите гости с вкусни коледните сладки, подходящи както за десерт, така и за компания на чаша кафе, или чаша горещ шоколад.
Вижте цялата рецепта тук »

Богатата трапеза на Коледа е задължителна, а рецептите за Коледа много и най-разнообразни. Подберете подходящите за вас рецепти за Коледа, но не забравяйте, че най-важното на Коледа е не друго, а … подаръците! ;) И любимите ви хора!

comments icon Коментари  (20 от 26)

Добави коментар
 • Vania2013-11-28 05:36:36

  Поздравления за Коледното меню! За мен е много полезно и ще ме улесни в кулинарната подготовка за празника. Благодаря :)

  • Гисчо2013-11-28 06:34:23

   Много се радвам, че намирате Коледното меню полезно! Не че е уникално, но е опит да събере идеи за коледни рецепти на едно място! :)

 • Vessela Dimitrova2013-12-04 02:04:50

  Не мога да видя рецептата за капама....иначе страхотен подбор за Коледно меню! Поздравления! :)

  • Гисчо2013-12-04 02:07:50

   Капамата в момента е в сурово насипно състояние в хладилника и предстои да се появи тези дни :D

  • Vessela Dimitrova2013-12-05 03:38:58

   Чакам с нетърпение:)....дано се престраша да я направя:)

  • Гисчо2013-12-05 03:40:24

   Преди малко капамата излезе от фурната! И е много вкусна, поне по мое мнение! ;) Съвсем скоро и рецептата!

 • Vanq Minkova2013-12-23 05:10:10

  Благодаря за идеите. Очарована съм. Вече ги споделих, за да се възползват и други. Заслужава си!

  • Гисчо2013-12-23 05:13:44

   Много се радвам, че подборът на рецепти за Коледа ви е харесал! Опит да се съдерат на едно място рецепти традиционни за коледното меню. :)

 • Анонимен2013-12-25 02:44:50

  Меденките са страхотни! Особено аромата, който се носи от тях и са много, много вкусни !

  • Гисчо2013-12-25 02:59:13

   Много се радвам, че рецептата за меденки Ви е харесала! Истиснки аромат на Коледа!

 • Unknown2015-12-12 23:25:14

  Здравейте! Имам една молба,не видях в блога рецепта за баклава. Дали ще се появи в скоро време такава? Весели празници!

  • Гисчо2015-12-13 01:05:40

   Да, в блога няма баклава. Но ще се постарая скоро да се появи! :)

 • Lina Petrova2015-12-13 05:55:22

  Здравейте! Имам една молба,не видях в блога рецепта за баклава. Дали ще се появи в скоро време такава? Весели празници!

  • Анонимен2016-12-08 14:15:09

   Обещавам рецепта за баклава да се появи в Супичка преди Коледа! За да може да се включи и в коледното меню! :)

 • ЛуАн2015-12-14 19:37:35

  Здравейте, ще се радвам да споделите рецепти с пуешко месо. Благодаря! Хубави празници!

  • Анонимен2016-12-08 14:13:47

   Задължително тази година ще се включи и рецепта за пуйка! Все по-често пуйката се появява на трапезата на Коледа и става част от рецептите типични за Коледа и коледната трапеза!

 • Анонимен2015-12-23 23:27:08

  Прекрасно меню! Поздравления ! Добре,че ви има ! Рецептите ви са много сполучливи,а идеите прекрасни ! Много ми помагате и често се допитвам до вас ! Благодаря ви ! Весели празници на целия екип !

  • Анонимен2016-12-08 14:12:29

   Благодаря много за високата оценка! Много се радвам, че рецептите за Коледа Ви харесват и че ги ползвате за приготвянето на празничното коледно меню. :)

 • Някой :)2019-12-26 10:48:17

  Е ама хайде сега моля ви се...... и нито една рецепта за тиквеник!!! Ама може ли така? Лошо , Седларов.... лошо :))))

Добави коментар

Име
Коментирай