Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Баница - всички рецепти за баница на едно място

В българската кухня баницата заема централно място. Солената баница е онова универсално ястие, което може да се сервира на закуска, може да се сервира на обяд, може да се сервира и на вечеря. Сладката баница пък е еднакво подходяща и за десерт, и за закуска. Баницата може да бъде постна, баницата може да бъде и блажна. Баницата е част от празничното меню на всеки празник, баницата е акцент на всяка българска трапеза. Рецептите за баници са много и най-разнообразни. Супичка прави опит да събере всички рецепти за баница на едно място, с което да улесни избора на баница за всеки повод, както и за всеки вкус.
 
Всички рецепти за баница на едно място
Всички рецепти за баница на едно място
Солени баници
Солените баници са вкусни и засищащи и често влизат в ролята на основно ястие. Солени баници се приготвят с различни плънки, като някои от рецептите за солени баници са сезонни, приготвят се с продукти характерни за даден сезон, други солени баници се приготвят целогодишно.

Баница със сирене и яйца и готови кори
Баница със сирене и яйца и готови кори
Баница със сирене и яйца и готови кори
Баницата със сирене и яйца може да се нарече най-важната баница, баницата с главно Б. Баницата със сирене и яйца е основната рецепта за баница в България, баницата, която се приготвя най-често. Баницата със сирене и яйца е ястие за делник, и ястие за празник, ястие което може да сервирате във всеки един момент, като основен елемент, или като допълнение към менюто. Баницата със сирене и яйца може да се приготви с домашно точени кори, но за да се получи по-бързо и по-лесно най-често се приготвя с готови точени кори. Освен това сиренето в баницата със сирене и яйца може да бъде заменено с извара, за да бъде баницата по-лека и по-нискокалорична.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница със спанак
Баница със спанак
Баница със спанак
Рецептата за баницата със спанак може да бъде отнесена към категорията “пролетни рецепти”, тъй като най-много и най-вкусен спанак има точно през пролетта. Баницата със спанак, по подобие на класическата баница може да бъде и закуска, и обяд, и вечеря. Съчетанието на спанак, сирене и яйца само по себе си е много вкусно, а когато представлява плънка в баница я превръща в неустоимо и интересно ястие.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с праз и кайма
Баница с праз и кайма
Баница с праз и кайма
Ако баницата със спанак е пролетна баница, то баницата с праз и кайма е типична зимна баница. Не само защото праз има главно през зимата, а и защото в съчетание с каймата превръща баницата с праз и кайма в засищащо ястие, с интензивен вкус, ястие много подходящо за зимните месеци, както и за Коледната трапеза. Баницата с праз и кайма може да бъде сервирана и като самостоятелно основно ястие, особено в комбинация с чаша плътно червено вино.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с праз
Баница с праз
Баница с праз
Рецептата за баница с праз е рецепта за постна баница, рецепта много подходяща както за периода на Коледните пости и трапезата на Бъдни вечер, така и за менюто на всеки веган или вегетарианец. Баницата с праз е много вкусна, засищаща и икономична, тъй като се приготвя с минимум продукти. Баницата с праз носи характерния вкус на праза и със сигурност ще се хареса на всички любители на лука. Подобно на баницата с праз и кайма и баницата с праз е по-подходяща за зимния сезон, когато и празът е в изобилие.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с мас и извара
Баница с мас и извара
Баница с мас и извара
Баницата с мас и извара е ястие, което най-често се приготвя на Месни заговезни. Баница с мас и извара може да си приготвите обаче цяла зима, докато имате чиста мас под под ръка. Имайте предвид, че баница с мас и извара е много по-пръхкава, като всяко печиво приготвено със свинска мас, а същевременно не е изобщо масна, тъй като се приготвя с извара, а не със сирене.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с коприва и булгур
Баница с корива и булгур
Баница с корива и булгур
Рецептата за баницата с коприва и булгур, подобно на рецептата за баница със спанак, е рецепта, която се приготвя през пролетните месеци. Баницата с коприва и булгур е постна баница, тъй като за приготвянето ѝ не се ползват яйца и мляко, което я прави подходяща за периода на Великденските пости. Баницата с коприва и булгур дава и още една идея за рецепта с коприва. Въпреки, че плънката на баницата звучи непознато, вкусът на баницата с корива и булгур е познат и традиционен за българската национална кухня.
Вижте цялата рецепта тук »

Мързелива баница от сух хляб
Мързелива баница от сух хляб
Мързелива баница от сух хляб
Баницата от сух хляб не е точно баница, в смисъла, в който всички си представяме баницата, тъй като това е рецепта със сух хляб, а не с кори. Рецептата за мързелива баница от сух хляб е чудесна идея за практичните домакини, които се опитват да оползотворят всички хранителни продукти и дава отговор на въпроса “какво да направя със сух хляб?”. За приготвянето на баница от сух хляб може да ползвате какъвто хляб имате под ръка - както бял, така и черен. Мързеливата баница от сух хляб се приготвя лесно и е добра идея за закуска.
Вижте цялата рецепта тук »

Сладки баници
Разнообразнието от рецепти за сладки баници е почти толкова голямо, колкото това на рецепти за солени баници. Сладките баници се приготвят с различни плънки, в основата на които често стоят плодове(ябълки, тиква). Сладките баници, независимо дали са сиропирани или не, най-често се сервират като десерт, но рецептите за сладки баници могат да бъдат ползвани и като идеи за закуска.

Баница с домашна юфка
 
Баница с домашна юфка
Баница с домашна юфка
Рецептата за баница с домашна юфка е идея за една от най-бързите закуски, рецепта за всеки, който се чуди какво да приготви на бързо за закуска. Баницата с домашна юфка се приготвя изключително лесно, рецепта подходяща за начинаещи готвачи, а дори и за деца. Баницата с домашна юфка е вкусна и сладка и чудесно се комбинира с любимото ви домашно сладко, например сладко от боровинки или сладко от малини.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с ябълки
Баница с ябълки
Баница с ябълки
Баницата с ябълки, или т.н. щрудел е баница характерна за българската национална кухня. Баницата с ябълки е много сочна, тъй като основната съставка в плънката ѝ са настърганите ябълки. Рецептата за баницата с ябълки е рецепта за вкусна постна баница, която ще подслади менюто на постещите, както по времето на Великденските, така и по време на Коледните пости. Баница с ябълки се слага и на празничната обредна вечеря на Бъдни вечер. Освен това с баница с ябълки може да зарадвате и всеки вегетарианец и веган.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с тиква
Баница с тиква
Баница с тиква
Баницата с тиква, наричана още тиквеник е истински зимен сладък деликатес, а рецептата за тиквеник е задължителна част от списъка с рецепти с тиква. Дори и хората, които не обичат да хапват тиква, често хапват с апетит тиквеник. Това е така, защото баницата с тиква е много ароматна, с плътен вкус. Баница с тиква се приготвя често през зимата, когато е и сезонът на тиквите и подобно на баницата с ябълки е подходящ за десерт за постещите по време на пости. Тиквеникът също е от задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер.
Вижте цялата рецепта тук »

Банички с ябълки и ванилов сос
Банички с ябълки и ванилов сос
Банички с ябълки и ванилов сос
Рецептата за банички с ябълки и ванилов сос се базира на рецептата за баница с ябълки и самите банички много напомнят като вкус класическия български щрудел. Рецептата за баничките с ябълки и ванилов сос обаче е малко модернизирана и освежена, чрез добавянето на вкусния ванилов сос. Ябълковите банички са чудесна идея за ароматен и плътен десерт, с които ще зарадвате домашните и ще впечатлите своите гости.
Вижте цялата рецепта тук »

Сиропирана баница с локум
Сиропивана баница с локум
Сиропивана баница с локум
Сиропираната баница с локум е от онези баници, които много напомнят на вкус баклава и другите сиропирани ориенталски сладкиши. Сиропираната баници с локум е много по-сладка от традиционните български сладки баницата с плодове, като например баницата с тиква, или баницата с ябълки. Сиропираната баница с локум е изключително вкусен, топящ се в устата десерт, който перфектно би правил компания на следобеното ви кафе и който не биха отказали и най-претенциозните гости.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с ябълки и локум
Баница с ябълки и локум
Рецептата за баница с ябълки и локум е рецепта за сладка постна баница, баница, подходяща за постещите. Баницата с ябълки и локум е много сочна и много добра идея за постен десерт както и за постна закуска. Въпреки че звучи непознато, баницата с ябълки и локум носи вкуса на българската национална кухня и ще се хареса на всички, които обичат традиционния български вкус.
Независимо коя рецепта за баница ще изберете, никога няма да сбъркате, защото баницата винаги е добър избор.

comments icon Коментари  (8)

Добави коментар
 • Гергана Лазарова2014-03-26 23:18:12

  Може би това е най-българското ястие. Започващо от някакви по-простички тестени изделия, за да се стигне до фините кори днес с различни плънки. Гисчо, чудна колекция си имаш. :)
  Поздрави!

  • Гисчо2014-03-26 23:36:35

   Обичам баница във всичките ѝ варианти! Затова и събрах всички рецепти за баница на едно място, за да е максимално удобно и изборът на рецепта за баница да е максимално лесен!

 • Анонимен2014-03-29 15:49:08

  Благодаря за рецептите! Поздрави от Калифорния.

  • Гисчо2014-03-29 16:07:21

   Радвам се, че рецептите за баница ви се виждат полезни! :)

 • Дънди2014-11-24 04:36:09

  Здравейте! Знаете ли рецептата за тъй наречената Васильовска баница, която е без яйца и кисело мляко, само със сирене и се залива със сладък сироп?

  • Гисчо2014-11-24 16:29:23

   Не, честно казано никога не съм чувала за Васильовска баница, но ще потърся и ако намеря нещо интересно ще Ви пиша отново :)

 • Анонимен2015-08-04 04:00:29

  Здравейте, Исках да ви кажа, че благодарение на вашия сайт се научих да готвя. Наистина съм много признателна! Искам и да ви помоля за съвет. В момента съм в Италия и много ми се иска да приготвя баница със спанак и сирене, но най-близкото до нашето сирене тук е рикотата. То много наподобява нашата извара. Можете ли да ми дадете някакви съвети как да направя наистина страхотна баница с материалите тук. Поне намерих кори.

 • Цветелина2018-11-25 09:52:23

  Здравейте, В раздел "Баница - всички рецепти", под всяка рецепта пише: " Вижте цялата рецепта тук >> ", но няма препратка към рецептата, нищо не се отваря, липсва връзка. Поздрави

Добави коментар

Име
Коментирай