Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Бобена салата с червен лук и рукола

print icon

products icon Необходими съставки:

  • боб
    300 грама
  • лук
    1 глава
    червен
  • сушени домати
    10 броя
  • авокадо
    1 брой
  • рукола
    150 грама
  • лимон
    1/2 брой
  • черен пипер
    1/3 чаена лъжица
  • зехтин
    4 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Бобената салата в българската национална кухня е популярна, но много семпла. Бобът традиционно комбинираме с лук, понякога допълваме и печен пипер или лютеница. И толкова. Макар класическата бобена салата да е много вкусна и изчистена като вкус, бобът се комбинира успешно с още много и разнообразни продукти. Изключително свежа, а същевременно засищаща е бобената салата с червен лук и рукола. Тази салата е не само много вкусна, но и много хранителна. Тя дава още една идея, как да включим боба по-интензивно в менюто си, като същевременно направим трапезата по-ексцентрична и неочаквана. Спокойно можете да заложите на рецептата за бобена салата с червен лук и рукола, когато каните гости вкъщи. Тази рецепта е подходяща, както за веган менюто, така и за периода на постите.

  1. Първата стъпка от рецептата за бобена салата с червен лук и рукола е изборът и подготовката на боба. Избирате качествен бял зрял боб, какъвто е Добруджански боб Статев. Подготовката на боба е като подготовката на боба за всяко друго ястие с боб. Измивате го, след което го накисвате в студена вода за 4-5 час или пък за цяла нощ. Слагате боба да заври и след като заври изливате водата, наливате нова и връщате на котлона да ври до омекване. Готовият боб оставяте на страна, за да изстине напълно. Може да сварите боба и ден-два преди приготвяне на салата, но задължително съхранявайте сварения боб в хладилник.
  2. Сварения боб изсипете в голяма купа. Лука почистете и нарежете на тънки ивици, сушените домати и авокадото нарежете на ситно, след което ги добавете към боба. 
  3. Овкусете бобената салата с изцедения лимонов сок, около ½ чаена лъжица сол, черния пипер и зехтина, като разбъркате добре. Най-накрая, малко преди сервиране, добавете и руколата и разбъркайте, така салатата ще остане свежа.
Рецептата за бобена салата с червен лук, авокадо и рукола е изпълнена.

notes icon

Тази богата бобена салата с червен лук, авокадо и рукола е една от онези салати, с които спокойно можете да замените основното. Засищата и много вкусна, подобна салата е салатата с леща, домати и сирене. Такава е и рецептата за салата със зелен боб, пъдпъдъчи яйца и риба тон. Всички тези салати са вкусни идеи за бърза реакция, когато нямаш идея какво да приготвиш набързо за вечеря. Те ти позволяват не само да спестиш време, но и да изненадаш всички нещо малко по-различно като комбинация на продукти и вкусове и да се проявиш като истински майстор-готвач!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (3)

Добави коментар
  • Ани2020-01-20 09:21:07

    Звучи много хубаво тази салата, особено ме "зариби" авокадото в нея, което изобщо не очаквах! ;) Ще се направи!

Добави коментар

Име
Коментирай