Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата с патладжан и домати

print icon

products icon Необходими съставки:

  • патладжан
    1 брой
  • домати
    2 броя
  • сирене
    100 грама
  • горчица
    3 супени лъжици
  • мед
    1 супена лъжица
  • зехтин
    1 супена лъжица

recipe icon Рецептата:

В България патладжанът определено не е от най-ползваните и най-обичаните зеленчуци. Класическите български рецепти за приготвяне на патладжан не са кой знае колко многобройни и най-често може да го откриете под формата на кьопоолу или пък като пържен патладжан с доматен сос. Специфичният му вкус обаче дава много широко поле за изява на кулинарите, които обичат да експериментират и комбинират. Точно такава е и салатата с патладжан и домати – нова и смела комбинация на иначе добре познати вкусове. Салатата с патладжан и домати има плътен вкус, а добавеното сирене я прави и много засищаща. Рецептата е подходяща и за периодите, в които се опитвате да отслабнете и спазвате хранителен режим като този на Топформа.

  1. Първата, а и най-важна стъпка в приготвянето на салатата с патладжан и домати е да подготвите патладжаните. Нарязвате ги на колелца, не много тънки, а с дебелина около 0,5 см. След това ги посолявате и ги поставяте в гевгир за около 30 минути. Така патладжаните ще пуснат горчивия си сок и няма да дразнят стомаха. След около 30 минути ги измивате и подсушавате с домашна хартия. Овалвате колелцата патладжан в олио, нареждате ги в тава и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути вадите тавата от фурната и обръщате колелцата патладжан. След като патладжанът стане златист и от двете страни го вадите от фурната. Забележка: Ако сте почитател на диетичната кухня, може да приготвите салатата от патладжан и домати, като изпечете патладжана без да ползвате олио.
  2. Нарязвате домата на колелца, а от горчицата, зехтина и меда приготвяте дресинга за салатата с патладжани и домати. Редите салатата с патладжан и домати, като върху всяко колелце патладжан, слагате коленце домат, нартошено сирене и поливате с дресинга.
Рецептата за салата с патладжан и домати е изпълнена!

notes icon

И докато на пазара все още има вкусни български домати не пропускайте салатата с всяко хранене. Дали ще е просто шопска салатасалата Капрезе или доматена салата със сирене и орехи, пресните зеленчуци са важна част от здравословното меню.
ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (8)

Добави коментар
  • Дани2012-09-10 19:05:50

    Чудесно предложение! Поздрави! :)

    • Гисчо2012-09-10 19:10:58

      Радвам се, че рецептата ми за салата с патладжани и домати ти е харесала!

      Поздрави и хубава седмица!

  • Анонимен2013-06-20 01:10:53

    Рецептата е страхотна! Благодаря!

    • Гисчо2013-06-20 06:29:02

      Много се радвам, рецептата за салата с патладжани и домати ви е харесала! Една от любимите ми салати! Макар и не чак толкова популярна :)

  • Unknown2015-07-12 23:27:49

    сигурно е супер, подсеща ме за един специалитет от созополска кръчма, ако не сте го правили, филийките по дължина печени в меден сос и поднесени с филийка сирене отгоре

  • Кристина Русева2016-08-22 21:07:58

    Много вкусна салата! Дресингът е супер! :)
    Поздрави!

    • Гисчо2016-08-22 22:24:10

      Любима комбинация! Много се радвам, че и на Вас ви е харесала салатата с патладжан и меден дресинг :)

  • Мими2022-07-01 12:11:43

    Здравейте, можем ли да заменим меда с друго, ако човекът е алергичен към мед?

Добави коментар

Име
Коментирай