Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Макаронена салата с рачешки рулца

print icon

products icon Необходими съставки:

 • макарони
  150 грама
  сурови дребни макарони
 • рачешки рулца
  250 грама
  (1 пачетче)
 • кисели краставички
  6 броя
 • царевица
  1 чаена чаша
 • копър
  1/3 връзка
 • майонеза
  1 чаена чаша
 • кисело мляко
  2 супени лъжици
 • черен пипер
  1/3 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Сигурно я помниш, особено ако имаш ясни спомени от 90-те години на миналия век. Макаронената салата с рачешки рулца беше акцент във всяка празнично меню дълги години, като особено подходяща рецептата за макаронена салата с рачешки рулца е за трапезата на Нова година или пък за рожден ден, и изобщо за моментите, когато се планира консумация на малко по-големи количества алкохол. Но това далеч не означава, че тази салата е подходяща само за възрастни! Напротив. Макаронената салата с рачешки рулца е любима и на децата. Да, рецептата няма да намери място сред рецептите от здравословната кухня, но пък ще се хареса (почти) на всеки гост.

 1. Първата стъпка от рецептата за макаронена салата с рачешки рулца е изборът и подготовката на продуктите. Рачешките рулца извадете час-два или повече преди приготвяне от фризера, за да се размразят. Избирате задължително дребен вид паста (макарони). Може да ползвате и кус кус. Сварявате пастата според инструкциите на опаковката, като внимавате да не се развари. След като пастата е готова веднага измивате със студена вода, за да спрете процеса на варене.
 2. Докато пастата ври, нарежете на ситни кубчета  киселите краставички и рачешките руца. В купа изсипете отцедената от водата царевица, добавете, краставичките и рачешките рулца, а след сваряване и отцеждане и макароните. Добавете ½ чаена лъжица сол, както и черния пипер, заедно със ситно нарязания копър и разбъркайте добре.
 3. Добавете майонезата и киселото мляко и разбъркайте добре, така че всички продукти да се овкусят добре. Ако ви се стори, че дресингът не е достатъчно може да добавите още малко майонеза. Най-добре е да сервирате макаронената салата с рачешки рулца 2-3 часа след приготвяне, за да е максимално добре овкусена. Преди сервиране може да освежите с лъжица-две кисело мляко или майонеза.
Рецептата за макаронена салата с рачешки рулца е изпълнена.

notes icon

Майонезата! Тази вълшебна спойка на сериозната салата! Къде още можем да я включим, за да получим вкусна салата? Разбира се, рецептата за класическа руска салата, както и рецептата за нейния първообраз рецептата за салата Оливие. Много вкусен също празничен вариант на салата е рецептата за салата с пушена риба. А много подходяща за Великден пък е рецептата за яйчена салата, както и рецептата за картофена салата с краставици и яйца.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар
 • Лили2023-12-20 16:39:21

  Аз слагам и сварени яйца, настъргани. Изключително вкусна салата!

Добави коментар

Име
Коментирай