Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Домашни солети с шипково брашно и моркови

print icon

products icon Необходими съставки:

  • брашно
    1 чаена чаша
  • шипково брашно
    2 супени лъжици
  • кисело мляко
    4 супени лъжици
  • вода
    3 супени лъжици
  • зехтин
    2 супени лъжици
  • сол
    1 чаена лъжица
  • моркови
    2 супени лъжици
    ситно настъргани
  • сода за хляб
    1/2 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Не са точно солети, а може би по-скоро гризини. Как точно ще ги наричаме не е толкова важно. Важното е, че тези домашни солети с шипково брашно и моркови са вкусни, полезни и много лесни за приготвяне. А какво точно представлява шипковото брашно? Истинско брашно ли е шипковото брашно? Какво съдържа шипковото брашно? Шипковото брашно се добива от изсушени и смлени на прах плодове шипка. Изключително богато на витамин Ц и пектин, шипковото брашно е перфектно допълнение както в сурово състояние към шейкове, смутита и сурови кремове и сладкиши, така и под формата на чай, а също и като допълнение на към печива.

  1. Първата стъпка от рецептата за домашни солети с шипково брашно и моркови е подготовката на продуктите. В купа смесете водата с киселото мляко, добавете содата, солта и олиото и разбъркайте. Пресейте брашното и заедно с шипковото брашно. Почистете морков и настържете на ситно ренде около две супени лъжици моркови и ги добавете към останалите съставки.
  2. Омесете всички продукти до получаване на тесто. Късате малка топка от тестото и го разточвате на плота тънък фитил с ръце. Оформените солети нареждате в тава, в която предварително сте постарливи хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути.
Рецептата за домашни солети с шипково брашно и моркови е изпълнена.

notes icon

Хрупкави и полезни! Домашните солети, но какво друго? Рецептата за крекери с тиквени семки, рецептата за кето крекери с бадемово брашно, а също и рецептата за пълнозърнести крекери с ленено семе са чудесна идея за нещо бързо и лесно, което можете да подхапнете с чиста съвест.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (9)

Добави коментар
  • Slaveyaa.K2021-02-01 18:36:34

    Може ли да смесим бяло с пълнозърнесто брашно вместо шипково?

    • Гисчо2021-02-01 21:59:01

      Да, може да замените шипковото брашно с всякакво друго брашно, но е добре да се заложи на шипковото брашно, за да бъдат крекерите наистина здравосновни :)

  • Ели2021-02-01 19:45:12

    Хареса ми рецептата и веднага ги опитах, пекат се в момента. Но ще помоля съставките в точни грамажи. Това със супените лъжици за мен е неточно и трудно. Мога да загреба много и малко с една лъжица. Трябваше да натъманявам тестото.

    • Гисчо2021-02-01 22:00:10

      Много се радвам, че рецептата за домашни солети с шипково брашно и моркови Ви е харесала! Истината е, че повечето хора нямат вкъщи кухненска везна, затова и рецептите на Супичка са в чаши и лъжици :) За да бъдат достъпни за всеки :)

    • Нели2021-02-08 16:26:41

      Съгласна съм, че не всички имат везна вкъщи, но и не всички имат еднакви супени лъжици и еднакви чаши за чай.
      За съжаление грамажа също не е съвсем равнозначен на успех - голямо и средно яйце (по принцип, не за тази рецепта) също варират, както и каква масленост да е млякото.
      Абсолютно всичко може да скапе тестото, за съжаление. Дори с изпитани като количества рецепти се е случвало да ударя на камък заради ново масло или по-сухо крема сирене.

      Течности или пудри се мерят лесно с лъжици, по-скоро би помогнало за млякото и морковите да се уточни дали равни или с връх.

  • Нина2021-02-15 09:44:31

    Здравейте,
    ще препоръчате ли откъде мога да намеря шипково брашно? Попитах в два здравословни магазина, нямаха...

  • Искра2021-07-03 09:56:43

    Гризинките са страхотни! Моите деца ги обожават, общо взето през ден ме карат да ги правим :) Днес, за закуска, добавихме към рецептата и супена лъжица брашно от сусам, също много ни допадна.
    Благодаря за оригиналната рецепта!

  • Тони2023-02-23 21:16:39

    Здравейте, в момента се печат във фурната и нямам търпение. Само, че замених шипковото брашно (за първи път чувам за такова и естествено нямам????) с царевично. Също ми се наложи да добавям брашно и то няколко лъжици, но не мисля, че тази рецепта би могла да се провали с малко повече или малко по-малко от нещо. Овалях ги в натрошен царевичен корнфлейкс и се надявам да са станали прекрасни. Ако е така следващият път, защото ще има такъв ще удвоя дозите.????????

Добави коментар

Име
Коментирай