Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Най-сладките подаръци

print icon

products icon Необходими съставки:

 • пудра захар
  1 чаена чаша
 • свинска мас
  1 чаена чаша
  или краве масло
 • брашно
  3 чаени чаши
 • ванилия
  2 броя

recipe icon Рецептата:

Най-сладката и приятна част от подготовката за Коледните празници е избирането на подаръците. Понякога обаче това е не толкова лека задача - на най-близките хора сме подарявали какво ли не, а по-далечните приятели, не познаваме достатъчно. Има обаче една категория подаръци, на които всички се радват. Малки и големи, семейството и приятелите, всички те обичат вкусни домашно приготвени лакомства. Домашно приготвените за подарък сладки са така безценен подарък, не само защото са толкова вкусни, а защото в приготвянето, декорирането и поднасянето им, влагаме лично отношение, труд и старание, които ги превръщат в още по-специален подарък.

Как да изберем подходящата рецепта за коледни сладки?
Всяка рецепта за любими домашни сладки е подходяща и може да се превърне в рецепта за коледни сладки. Най-често като коледни сладки се подаряват шарени сладки в различни формички, напукани какаови сладки или мъфини. Ако ще подаряване коледни сладкиши е по-добре да заложите на рецепта от старите тефтери на баба, която е изпитана през годините. Точно такава е рецептата за маслени сладки.

Класиката е модерна
Има много рецепти, носещи духа и аромата на Коледа, които пристигат до нас от различни краища на света. Но класическите рецепти от кухнята на баба носят едно специално усещане, те носят вкуса на детството и най-сладките моменти. Разбира се, тези вкусни и изпитани рецепти могат да бъдат освежени и осъвременени, или пък да бъдат приготвени в класическия им вариант.

Как да приготвим сладките?
Разбиваме меката свинска мас с пресятата пудра захар Сладея и ванилията. След което малко по малко добавяме предварително пресятото брашно. В началото разбъркваме сместа с дървена лъжица, а след като тестото стане по-плътно, продължаваме да омесваме с ръце до получаване на гладко тесто.

Добави краве масло
В класическия си вариант, маслените сладки на баба се приготвят със свинска мас. Свинската мас в рецепта може да бъде заменена от краве масло от всеки, който няма свинска мас под ръка.

Избери форма на твоите маслени сладки
Тестото за маслените сладки е готово. Всеки избира каква форма ще имат неговите сладки за подарък. От масленото тесто може да се оформят топченца, към които да се добави орехче или пък друга желана украса. Може да се оформят и като линцер сладки, които да слепят с мармалад.

Как се правят маслените бисквити за линцер сладките?
В тави се поставя хартия за печене. Тестото се разточва на блат и с помощта на чаша или кръгла формичка се изрязват кръгли сладки, които се нареждат в тава и на половината от сладките се изрязва формичка - звездичка, сърчице, кръгче. Сладките се пекат за около 12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 

Слепени с мармалад - още по-вкусни
Готовите напълно изстинали сладки стават още по вкусни, когато се слепят с мармалад. Използвай любимия си домашен мармалад, като внимаваш да е достатъчно гъст. Много подходящи за целта са мармаладът от сини сливи, както и този от кайсии.

За финален щрих поръси с пудра захар
Слепените линцер маслени сладки се поръсват с пудра захар Сладея, за да придобият завършен вид! 

Завърши подаръка
Готовите сладки се подреждат в подходящи кутии, които може да се украсят с червена панделка, или друг елемент, внасящ коледно настроение. Ако пък всяка сладка ще бъде отделен подарък, то следва да се опаковат в индивидуални опаковки.

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай