Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Приготвянето на зимнина - какво не трябва да забравяш когато приготвяш зимнина

print icon

recipe icon Рецептата:

Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Освен, че приготвянето на вкусотии за зимата има своите дълбоки традиции в българския бит, определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти, са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим.

Как избираме продуктите?
За да бъдат наистина вкусни и качествени приготвените у дома вкусотии важна и задължителна предпоставка са качествените продукти. При приготвянето на зимнина с пълна сила важи правилото, което е общовалидно за кулинарията изобщо - качественият и вкусен резултат може да се получи само с използването на качествени продукти. Не подценявайте това правило. За вкусна лютеница са нужни добре узрели домати, вкусни червени чушки, а за конфитюрът от дюли - зрели и здрави дюли. 

Как избираме рецептата?
Рецепти за приготвяне на зимнина има безброй. Лютеница, царска туршия, или пък мармалад от сини сливи, потърсите ли, то ще намерите безброй рецепти! Но как да изберете правилната рецепта? В сайтове и кулинарни книги, в кулинарни групи и кулинарни предавания. При приготвянето на зимнина е добре да заложите на рецептите на баба. И то не на коя да е баба, а на вашата лична баба. От една страна рецептите на баба носят вкуса, който вие харесвате, защото сте пораснали с него. От друга страна рецептите от тефтера на баба са наистина изпитани, приготвяни десетки години. Друга добра стратегия с избора на рецепта за зимнина е да вземете рецепта от приятели и познати, на зимнина, която сте пробвали лично. Така отново ще имате гаранция, че ще ви допадне като вкус, а също и че рецептата е изпробвана.

Консервантите - какви, кога и защо?
За да бъде зимнината наистина зимнина, то трябва да знаем, че тя ще издържи до зимните месеци. Затова задължително се използват консерванти. Сол и захар, лимонтузу и лимонов сок, всички те по отделно или в комбинация са задължителни, защото освен че дават вкус, помагат и бурканчетата да се съхранят. За да сте спокойни, че всичко ще е наред и ще хапвате вкусно и през зимата заложете на качествена захар, каквато е захар Сладея, ползвайте и качествен оцет. Използването на чачествена захар гарантира постигане на желания от вас ефект-вкусна и добре втасала туршия, богато на вкус и прекрасно на вид сладко. Затова не експериментирай, а заложете на изпитана и доказала се през годините захар.

По колко бурканчета?
Ако приготвяте дадена рецепта за първи път, то пригответе по-малко количество. От една страна така ще стане ясно дали рецептата е по ваш вкус или не, от друга ще проверите дали рецептата е сполучлива. Удоволствието в домашно приготвената зимнина е в разнообразието. По 5-6 бурканчета от различните видове сладка, 10-тина бурканчета лютеница, по 3-4 различни зимни салати, така хем ще имате вкусно разнообразие в килера, така и самото приготвяне ще бъде забавно, ще отнеме малко време и ще бъде достатъчно за четиричленно семейство. По малко но много видове, за да ни бъде най-сладко и да не ни омръзва.

Стерилизацията - да или не?
Независимо дали приготвяте конфитюр или лютеница бурканчетата трябва да са много добре измити, леко топли, а капачките - нови. Така шансът да има бурканчета, които да не издържат през зимата е по-малък. Ако сместа е още вряща, когато пълните бурканчетата, то затворете веднага и обърнете с капачките надолу. Така те ще се консервират и няма да има нужда от допълнително заваряване. Ако обаче сместа е топла или изстинала, след като я напълните в бурканчетата задължително заварете за 5-10 минути, за да се затворят добре и да издържат през зимата.

Следвайки тези съвети ще постигнете изненадващи резултати в приготвянето на зимнина за зимата.

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай