Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата Капрезе с домати, моцарела и босилек

print icon

products icon Необходими съставки:

  • домати
    2 броя
  • моцарела
    2 броя
  • босилек
    15 листа
  • зехтин
    2 супени лъжици
  • балсамов оцет
    1 супена лъжица

recipe icon Рецептата:

Българите обичат да похапват сиренце под всякаква форма, но моцарелата определено не е от сирената, които ги очароват. Първата среща на много българи с моцарелата е останала и последна. Може би, защото моцарелата е безсолно сирене и когато не е овкусено е малко безвкусно. Салатата Капрезе обаче е в състояние да преобърне тези представи. Любимият на всички домат идеално се комбинира с моцарела и босилек, за да се превърне от класическа италианска салата в оригинално мезе за българската ракия, или пък за чаша мастика или узо. А приготвянето ѝ е толкова просто, че всеки новак в кухнята може да я ползва, за да впечатли и изненада своите гости.

  1. Нарязвате доматите и моцарелата на колелца и ги нареждате в чиния, като върху всяко кръгче домат поставяте по едно кръгче сирене моцарела. Може да ги наредите в кръг, като застъпвате краищата на всяко парченце, или пък да бъдат самостоятелни.
  2. След като наредите доматите и моцарелата идва ред на босилека. Ако ползвате пресен босилек, може да поставите по едно листенце върху всяко парченце моцарела, или да го нарежете на много ситно и да поръсите върху цялата салата, както е и на снимката. Ако ползвате сух босилек, то просто поръсете салатата с него. Салатата "Капрезе" става много по-вкусна с пресния босилек, защото той придава много повече свежест и е много по-ароматен от сухия босилек. За жалост пресният босилек е почти "неоткриваем" в повечето магазини, само големите вериги предлагат свежа тази подправка. Свеж босилек има разбира се и на пазара. Най-лесно е обаче да си посеете в саксия и да си го отглеждате вкъщи. Така ще си имате свеж босилек всеки път, когато ви потрябва.
  3. Салатата се подправя със сол и смес от зехтина и балсамовия оцет. Ако нямате балсамов оцет, или пък не обичат много много киселото, можете да подправите и само със зехтин.
Рецептата за салата Капрезе с домати, босилек и моцарела е изпълнена!

notes icon

Салатата Капрезе макар и много харесвана не е типична за българската кухня. Когато стане дума за типична българска салата всеки се сеща за една - шопска салата! Шопската салата е задължителна за менюто на всяко българско заведение! Шопската салата е и най-характерното мезе за чаша ракия. Друга салата, която се приготвя във всяка българска къща е класическата зелена салата. Зелената салта обаче не се приготвя целогодишно, а най-много и най-често през пролетта, когато и зелените салатки са най-свежи. Картофената салата пък е най-универсалната българска салата. Класическата картофена салата освен вкусно мезе е и чудесна гарнитура, а може да бъде сервирана и като леко основно ястие.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Анонимен2011-07-20 20:20:12

    Супер вкусна е тази салата Капрезе с домати босилек и моцарела. Няма да сбъркате :)

  • Гисчо2011-07-25 02:24:24

    Да, салата Капрезе е много свежа и е перфектен избор за лятото :)

  • Анонимен2013-07-23 21:54:50

    Това в най-прекрасната салата на света...! Обаче не се наемам да я правя вкъщи, а винаги я ям на ресторант, защото има едно специфично песто "Дженовезе", което е много трудно, а в тази рецепта го няма... :)

    • Гисчо2013-07-23 22:01:04

      Оригиналната рецепта за салата Капрезе не е с песто дженовезе, а с пресен босилек, но често заведенията ползват песто, тъй като е по-лесно. Но ако обичате този вариант на Капрезе то винаги може да си купите хубаво песто от магазина, а ако пък искат да е съвсем свежа, може да приготвите песто Дженовезе и удома :)

  • Анонимен2014-07-08 01:02:48

    В оригинала не се слага песто :) Някои хора обичат да прибавят и каперси. Много хубава салата!

    • Гисчо2014-07-08 01:09:20

      Много ароматна салата! Почти универсално любима! :)

  • Н2017-06-06 09:53:17

    Страхотна, аз лично по-често си слагам риган вместо босилек, пак става много добре.

    • Гисчо2017-06-06 10:21:52

      Вкусна идея. Аз понякога съм прекалено консервативна и в класически рецепти рядко рискувам, но ще пробвам и аз да приготвя Капрезе с риган.

    • Фончо Тариката2021-05-06 23:02:08

      Оригиналната рецепта Капрезе Е с оригано и пресен босилек.

  • Фончо Тариката2021-05-06 22:59:23

    Научете се как се приготвя салата “Капрезе”, нищо общо с оригиналната рецепта.Слага се само домат,моцарела,зехтин, сол, оригано и пресен босилек.Това е, никакви оцети и никакви пармезани, нито песто.

Добави коментар

Име
Коментирай