Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Боб - Всичко което трябва да знаем за боба!

„С боб! С боб! С боб! С боб! Щеее нахраним цял народ!” се пее в една важна туристическа песен. И наистина, бобът стои в основата на менюто на много хора по света, тъй като е едновременно много евтина, много засищаща и много вкусна храна. В България толкова сме свикнали с боба, че сме възприели ястията с боб като най-характерните за българската кухня ястия и рядко се замисляме, че всъщност бобът има много по-дълга и богата история от своята българска история, а още по-рядко се сещаме колко безценен източник на хранителни вещества е той.
 
Боб
Боб
Бобът / фасулът – откъде се взе?
Както много от храните, които днес възприемаме сякаш винаги са присъствали по нашите земи, така и бобът всъщност идва заедно с великите географски открития от Южна Америка към Европа, т.е. главна заслуга за боб чорбата има не някой друг, а самият Христофор Колумб! И от тогава фасулът лека полека си е пробил път в менюто навсякъде по света – в България си хапваме боб яхния, англичаните обичат боб с наденички, а в Мексико лютите бобени ястия са истински култ.
 
Боб
Боб
Защо да хапваме повече боб / фасул?
Бобът безспорно е много вкусен и това обяснява, защото го хапваме с такъв апетит. Но за огромна радост на бобените фенове той е и изключително полезен. Бобът, както и другите бобени растения, са с изключително високо съдържание на протеини, близко до това на месото, което го прави изключително подходящ за хранителния режим на вегетарианците. Бобът е типичен представител на храните, съдържащи голямо количество от т.н. бавни въглехидрати, т.е. получавате енергия, която ще се усвоява по-дълго време. Бобът съдържа и големи количества витамини от групата на B витамините, които са полезни както за красивия вид на вашата коса и кожа, така и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Бобът, с неговото високо съдържание на фибри подпомага и доброто  храносмилането. Хубавото на боба е и това, че за разлика от много от полезните хранителни продукти, които при готвене и термична обработка губят голяма част от полезните си вещества, той запазва своите дори и варен и печен по формата на боб на фурна.

Как да приготвим боба / фасула?
Не трябва да забравяте обаче, че бобът съдържа летливо токсично вещество, което води и до познатия на всички негативен ефект с подуването на корема.  Но и този проблем не е кой знае колко голям и може да бъде лесно избегнат. Важно е първо да го накиснете за 4-5 часа или една нощ в студена вода, а когато започнете да го варите да смените два пъти водата след като заври.
 
Боб
Боб
Какво да сготвим с боб / фасул?
За любителите на българската национална кухня рецептите с боб не са никаква тайна. Кулинарите във всички краища на България приготвя боб чорба, боб яхния, боб с кисело зеле и салата от боб. За Родопите е характерно приготвянето на смилянкия боб, който е тъмен на цвят и много по-едър от масовия бял боб. В Македония пък правят боб на фурна. А за любителите на експериментите има редица ексцентрични рецепти като рецептата за крем-супа от боб с печен бекон или пък салата боб с риба тон. А най-смелите може да пробват и рецептата за сладкиш със зрял боб! Да, наистина рецепти за сладкиши със зрял фасул съществуват и такава е рецептата за брауни с боб!
 

comments icon Коментари  (5)

Добави коментар
 • Дани2012-09-06 18:10:13

  Страхотна публикация! Поздрави и пожелания за прекрасен ден! :)

 • Антоанета2018-04-30 18:19:52

  А защо изчезна рецептата за класическа боб яхния? От доста време не я намирам в сайта. Разпечатала съм си я от стария сайт, но тук не я намирам.

  • Гисчо2018-05-01 11:06:44

   Тук си е, няма нито една липсваща рецепта от стария сайт :) Ето го и бобът яхния: http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/585/%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%8F

  • Антоанета2018-05-02 00:27:27

   Да, сега излиза... Странно, доста пъти я търсих и с думата "боб" и с "яхния" и все не излизаше. И от менюто търсих, пак без успех. Явно при мен е бил проблема... :-)

Добави коментар

Име
Коментирай