Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Как да боядисаме и украсим великденските яйца? Модерни и класически идеи и техники за украсяване на великденски яйца.

Шарените великденски яйца са не само символ на Великден. Шарените великденски яйца създават настроение и радват малки и големи. Когато наближи Великден и повечето домакини започват да си задават въпроса “Как да боядисам тази година великденските яйца” и търсят нови и интересни техники за боядисването на яйца. Супичка събира на едно място няколко класически и модерни метода за боядисване на великденски яйца, с които да ви помогне да направите празника по-шарен, по-красив и по-весел.
Шарени великденски яйца
Шарени великденски яйца
Варене на великденските яйца
Първата стъпка от приготвянето на великденските яйца, още преди да сме почнали да ги шарим е варенето на великденските яйца. Важно е да изберем възможно по-бели яйца без петънца по тях, за да могат след като се сварят да се боядисат по-добре и по-лесно и да станат по-красиви. Избраните яйца измивате внимателно, внимавате не само да не ги счупите, а и да не ги надраскате, защото ако са надраскани, то след  боядисване драскотините ще си личат. Яйцата трябва да са на стайна температура, за да се намали рискът от напукване при варене.

Избирате достатъчно голяма тенджера за варене на яйцата, като съобразите големината на тенджерата с броя на яйцата, които ще варите. Добре е яйцата да са близко едно до друго, защото ако тенджерата е твърде голяма, при варене ще се местят и може да се счупят. На дъното на тенджерата сложете кърпа и наредете яйцата плътно едно до друго върху нея. Залейте с вода, добавете щипка сол и сложете тенджерата на котлона. След като водата заври намалете котлона на по-слаба степен и варите 8-10 минути, които са напълно достатъчни, за да бъде яйцето добре сварено.

Боядисване на великденските яйца с бои
Червено великденско яйце
Червено великденско яйце
Най-лесният вариант за боядисване на яйцата е с бои от магазина. Боядисаните с бои великденски яйца дават и поле за допълнително развихряне на въображението, защото може да ги нарисувате и украсите допълнително. Не забравяйте, че първото боядисано яйца в къщата трябва задължително да е с червен цвят. Червените яйца трябва да бъдат най-много на брой, тъй като борбата с яйца на връх Великден трябва да е с червени яйца.

Декупаж техника за боядисване на великденкси яйца
Великденски яйца украсени с техника декупаж
Великденски яйца украсени с техника декупаж
Техниката декупаж придоби изключителна популярност през последните години. С помощта на техниката декупаж се разкрасяват както съдове, като чинии и купи например, така дори и мебели. Великденксите яйца украсени с помощта на декупаж също са много красиви. За целта първо изберете красиви орнаменти от салфетки и ги изрежете много внимателно с ножица. Ако салфетките са многопластови имайте предвид, че ще ползвате само най-горния пласт. Отделете белтъка на едно яйце и го разбийте. Намажете сварено и небоядисано яйце с разбития белтък, след което внимателно поставете изрязаните елементи от салфетката. Оставете на страни да изсъхне.

Боядисване на великденски яйца с люспи от лук
Великденски яйца боядисани с люспи от лук и отпечатани листа
Великденски яйца боядисани с люспи от лук и отпечатани листа
Боядисването на великденските яйца с люспи от лук е един от най-старите и разпространени начини за боядисване на яйца. За целта е необходимо предварително да сте събрали люспите на поне 15-20 глави лук. Завивате суровите яйца в люспите от лук и ги слагате да се сварят, като спазвате нормалното време за варене на великденски яйца.

Боядисани великденскси яйца с отпечатани листа
Отпечатаните листа правя великденксите яйца много красиви и много интересни. Може изберете всякакви листенца, каквито имате под ръка, само имайте предвид, че трябва да са по-дребни, за да изглеждат по-добре отпечатани на яйцето. Необходим ви е същи и стар чорапогащник. Отрязвате парче от чорапогащника, поставяте листото върху соровото яйца, увивате чорапогащника около яйцето, като внимавате да не смачкате листото и вързвате здраво с конец, след което поставяте яйцето в разтворената боя и изчаквате да се боядиса според инструкциите. С помощта на ножица внимателно отстранявате чорапогащника и листото и вашето яйце е готово.

Боядисани яйца с дантела
Великденски яйца украсеи с дантела
Великденски яйца украсеи с дантела
За целта са ви нужни стари дантели, или пък стари фигурални чорапи/чорапогащници. Взимате яйцето, увивате го в дантелата и го поставяте в разтворената боя, след което го изчаквате да престои според инструкциите на опаковката на боята. С помощта на ножица махате дантелата.

Шарени яйца с конец
Великденски яйца украсени с конец
Великденски яйца украсени с конец
За да станат боядисаните едноцветните яйца по-интересни може да увиете шарен конец около тях. За целта яйцата трябва първо да са боядисани, избирате от боядисаните яйца такива, в по-светли цветове, за да може по-добре да се вижда конеца. След това избирате подходящ цвят конец и отрязвате от конеца с дължина около метър. Отделяте белтъка на едно яйце и го разбивате добре. Внимателно в средата на яйцето с помощта на четка или пък с пръст намазвате една линия с разбит белтък. Точно върху тази линия навивате много внимателно и избрания конец. Оставяте на страни, за да изсъхне.

Боядисване на шарени яйца с памук
Шарени великденски яйца боядисани в памук
Шарени великденски яйца боядисани в памук
Техниката на боядисване на великденски яйца с памук е позната и практикувана от много години. В голямо парче памук напръсквате от разтворените бои и увивате свареното яйце в памука. Оставяте го за около десет минути, след това го развивате и яйцето е готово.
 

comments icon Коментари  (17)

Добави коментар
 • emilia stoeva2015-03-25 16:27:46

  Чудесна и полезна публикация с която ни представяш идеи за боядисване на великденските яйца, Гисчо!
  Благодаря ти! :)

  • Гисчо2015-03-25 18:30:34

   Това са моите великденски яйца от миналата година. Пожънаха много голям успех тогава :) Радвам се, че публи8кацията Ви харесва! :)

 • Анонимен2015-03-27 02:06:46

  Много интересна колекция от методи и идеи за боядисване на яйцата! Всички са нестандартни и ефектни, аз съм изпробвала само боядисване с памук - обожавам тази техника и винаги се получават уникални комбинации! Но тази година може и да пробвам и някоя от горепосочените, защо не? :)

  • Гисчо2015-03-27 03:30:58

   Много ще се радвам, ако харесате някоя от техниките за боядисване на яйца и боядисате великденските си яйца тази година използвайки ги! :)

 • Viki Chervenkova2015-03-28 16:09:47

  Супер идеи! Сестра ми е майстор на техниката с памука, а аз цялата се омазвам с нея :-). Мисля, че тази година ще пробвам това с конеца, изглежда ми много артистично :-). Техниката с восък също е много популярен и класически начин за боядисване на Великденските яйца.

  • Гисчо2015-03-28 16:19:42

   Да, с восък наистина се получават много красиви яйца и аз тази година смятам да опитам да разкрася великденски яйца с восък! :)

 • Цветана2015-03-29 22:12:03

  Чудесна публикациял Благодаря!!

  • Гисчо2015-03-29 22:55:05

   Надявам се, че публикацията за различните техники за боядисване на великденски яйца наистина да е полезна и да дава добри идеи! :)

 • Анонимен2016-04-03 00:53:01

  Наистина ли яйцата се варят с кърпата? Иначе идеите са наистина много полезни, благодаря! :D

  • Гисчо2016-04-03 01:14:01

   Съвсем наистина. :) Така броят на счупените по време на варенето се свежда до минимум.

 • Детелина2020-04-16 11:40:30

  Здравейте! Открай време в моето семейство яйцата се боядисват с отпечатване на листа и цветове от различни растения, като съм доразвила техниката с потапяне на листата в боя и разнообразяване на цветовете. Използвам и техниките с люспи от лук и с памук, даже и с кухненска хартия. Тази година мисля да пробвам декупажа и евентуално дантелата, ако намеря такава. Благодаря за идеите! Светли и цветни великденски празници!

  • Анонимен2021-09-21 23:59:50

   Пробвай с ориз.Купи си най обикновен ориз (няма значение дали е евтин или скъп) сложи малко в една торбичка,в нея сложи например синя боя,после сложи яйцето и започвай да “мачкаш” всичко това,но да внимаваш да не се спука торбичката или да не счупиш яйцето.

 • Светлина2022-04-22 14:07:54

  От малка у нас се използва и техниката за декориране с восък. Обикновено с църковна свещ изписваме кръстче, ХВ или рисуваме върху яйцето, което след това се потапя в боята.

Добави коментар

Име
Коментирай