Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Босилек - любими подправки и тяхното място в кухнята

Босилек
Босилек
Макар босилекът да не е типична за българската национална кухня подправка, като например магданоза, копъра или джоджена, той вече се е превърнал в неизменна част от нея и се използва при приготвянето на някои от най-популярните и обичани ястия и у нас.

Къде точно се използва босилекът? Като подправка босилекът се използва свеж или сушен, но ароматът на пресния и е много по-силен. Босилекът е характерен за средиземноморската кухня и е символ на италианската кухня. Той е главно действащо лице в любими в цял свят рецепти: лесната и свежа салата от домати и моцарела „Капрезе“, сосът „Песто“, използва се и при приготвянето на различни сосове за паста и пица. Босилекът (заедно с естрагона и копъра) е задължителен и за приготвянето на прочутия ароматен балсамов оцет. С него се приготвят и много маринати и бульони.


Босилекът е и много полезен и от древността се използва в народната медицина. Той има силно антисептично действие, както и апетитовъзбуждащо действие. Като билка босилекът се използва за възбуждане на апетита, за лечение на гастрити и колити. Отвара от босилек се използва при кашлица и при възпаление на пикочните пътища, както и при лечението на ангини и зъбобол. Билковите вани с босилек тонизират организма и почистват кожата. В големи количества обаче босилекът може да бъде токсичен.
 
Босилек
Босилек
Босилекът е едногодишно растение, което е една от най-разпространените и обичани подправки в цял свят. Често босилекът е наричан „царска билка“, или „царска подправка“. Стъблото му е четириръбесто и голо, листенцата са с яйцевидна форма с наситено зелен цвят, а цветовете му са с бял, или по-рядко с лилав цвят.


Отглеждането на босилекът в домашни услови е много лесно и любителите на тази подправка могат да го отглеждат в градината, или даже в саксия, вместо да го купуват от магазина, където цената на малко букетче свеж босилек е наистина впечатляваща. Първият вариант е сами да направите разсад.  Купете си семенца за босилек (можете да ги намерите във всеки супермаркет, в магазините за цветя и разбира се в специализираните магазини за сортови семена) и ги засейте в саксия, или сандъче. Босилекът обича да му е топличко и затова, за да поникнат семенцата е необходимо саксийката да стои на топло. Необходимо е температурата да е около 12-15 градуса. Може да ползвате и готов разсад. Младите растения могат да се разсадят в градина, или в сандъче (до 7-8 коренчета в едно сандъче), след като имат вече 4-5 листенца. Не оставяйте младия босилек „жаден“ и поливайте редовно. Важно е да се знае, че при температура под 10 градуса растението загина.
 
 
Босилек
Листа босилек

Любопитен факт
Можете да ползвате босилек вместо „Райд“ срешу комарите през лятото. Ако си засеете босилек в саксия вкъщи не само ще имате пресен босилек за свежата салата „Капрезе“, а и ще се отървете от комарите.
 

 

comments icon Коментари  (0)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай