Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Сироп от рози

print icon

products icon Необходими съставки:

 • листа от маслодайна роза
  250 грама
 • захар
  1 кг
 • лимон
  3 броя

recipe icon Рецептата:

Една българска роза е символ. Една българска роза е повод за гордост. Една българска роза е едно от най-ароматните цветя, които намират място освен в сърцето на българина и в неговата кухня. А розата, от която се приготвят изкушенията е прекрасният, невероятно ароматен и изключително нежен трендафил. Розовият трендафил обаче е загубил мястото в двора на българските къщи и ако не живееш в розовата долина да намериш трендафил е не особено лесна задача. Ако обаче успееш да намериш трендафил, то не пропускай да приготвиш нещичко с него. Най-популярните идеи са сладко от рози или сироп от рози. Рецептата за сироп от рози е лесна за изпълнение, а резултатът е завладяващ!  

 1. Първата стъпка от рецептата за сироп от рози е изборът и подготовката на листата от рози. Използвайте добре разцъфнали цветове, колкото по-свежи - толкова по-добре. Измивате цветовете, след което отделяте листенцата, като отделяте тичинките и зелените части от цветовете.
 2. В голяма тенджера налейте 1 литър вода и добавете захарта, след което сложете тенджерата на котлона на слаб огън. След като сиропът заври и захарта се разтопи, добавете и почистените листа от рози. Оставете да поври за около 10 минути на слаб огън.
 3. Свалете тенджерата от огъня и оставете сместа да изстине. След като сиропът е напълно изстинал го прецедете, добавете изцедения от лимоните сок и разбъркайте. Сиропът от рози готов. Може да го разредите със сода или пък с обикновена вода, в пропорция според вашия вкус. Съхранявайте в хладилник.
Рецептата за сироп от рози е изпълнена.

notes icon

Сиропът от рози е ароматен домашен сироп, който може да приготвите през пролетта и с който можете да замените купените от магазина безалкохолни напитки. Не по-малко пролетен и много вкусен е и сиропът от бъз. Сиропът от бъз може да бъде приготвен във вариант за разреждане или пък във вариант за директна консумация. 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (0)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай