Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Целина (Керевиз) – любими подправики и тяхното място в кухнята

Целина
Целина
 
Целината, подобно на магданоза, копъра и джоджена е една от най-популярните подправки в българската национална кухня. Обичана заради специфичния си леко тръпчив вкус, целината е била част от кухнята (а и от домашната аптека) на римляните и древните гърци.
 
Къде точно се използва целината? Целината е един уникален зеленчук, защото в кухнята се използват всички негови части: както листата, така и стъблата, и главите целина. Малко парче от глава целина придава приятен аромат на всяка зеленчукова супа, нарязаните листа пък са задължителен елемент на салатата от зеле. Целината се ползва и за овкусяване на миди и риба, както като съставна част на много свежи салати, вегетариански и месни ястия.

Целината е много полезна, от векове е използвана в народната медицина, където приложението ѝ е даже по-голямо от колкото в кухнята. Целината е изключително богата на витамини – витамин А, витамин Ц, съдържа също така и големи количества калий, калций, цинк и магнезий. Целината е една от тези подправки / зеленчуци , които се смятат за почти универсално лекарство и се ползва за лечение и профилактика на редица заболявания. В източната медицина целината и сокът от целина се ползват от векове за регулиране на кръвното налягане, както и при сериозни ставни заболявания. Поради фактът, че целината съдържа голямо количество вода, както и че е нискокалорична, целината е много ценена от привържаниците на здравословното хранене. Целината е един от тези зеленчуци, за които се смята, че прочистват организма от токсините, както и че действа подмладяващо и освежаващо, тъй като поради високото съдържание на вода, калий и натрий има силно диуретично действие. Затова и е много полезна при проблеми с бъбреците.  Целината се ползва и за засилване на апетита и храносмилането, тъй като съдържа различни ароматични и вкусови съединения.  Може би едно от най-популярните приложение на целината е ползването ѝ за засилване на половата сила у мъжете. Сокъм от свежо цвекло, моркови, целина и лимон пък е идеално средство за засилване на имунитета.
 
Стрък целина
Стрък целина
 
 
Ценни съвети свързани с целината
 
Как да изберете целина на пазара? Изберете възможно най-свежата глава целина, стъбълцата трябва да се чупят лесно, а листенцата да са свежи, здрави и зелени, без петънца.
Как да съхраните целина за зимата? Целината може да бъде изсушена, както и да бъде замразена във фризера. Може да напълните и в бурканче със сол, по подобие на копъра, като в бурканчето слагате ред нарязана целина, ред сол.

 

comments icon Коментари  (0)

Добави коментар

Добави коментар

Име
Коментирай