Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пълнена агнешка плешка

print icon

products icon Необходими съставки:

  • агнешко
    1 брой агнешка плешка
  • агнешки бял дроб
    1 брой
  • агнешки черен дроб
    1 брой
  • ориз
    2/3 чаена чаша
  • пресен лук
    1 връзка
  • магданоз
    1/2 връзка
  • джоджен
    1/2 връзка
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • червен пипер
    1 супена лъжица
  • олио
    4 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Има ястия, които будят апетит дори само със своето споменаване. Към тези ястия се числи и пълнената агнешка плешка, едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за пролетта, за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно и изисква по-голямо внимание единствено при разрязването на плешката за получаване на “джоб”, в който да напълните плънката. Рецептата за пълнена агнешка плешка е подходяща за празнична трапеза, както и за посрещане на гости, тъй като с нея пестите усилия - месото и гарнитурата се готвят заедно.

  1. Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.
  2. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.
  3. Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.
Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Рецептата за пълнена агнешка плешка е изпълнена!

notes icon

Как да приготвим агнешко месо? Освен рецептата за пълнена агнешка плешка има още няколко варианта за приготвяне на агнешко, които спадат към класическите рецепти от българската национална кухня. Много лесна за приготвяне, а много сполучлива като резултат е рецептата за агнешко печено на фурна. Приготвено по този начин, агнешкото печено се изпича много добре, остава сочно и безпроблемно се дели от кокалите. Ако приготвите агнешко печено по тази рецепта може да го сервирате със зелена салата или пък с класическа картофена салата. Друга много практична идея за приготвяне на агнешко месо е рецептата за агнешко с ориз и лапад. Безспорният плюс на рецептата за агнешко с ориз и лапад е, че месото се приготвя заедно с гарнитурата.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • рая велева2013-11-13 23:08:17

    Благодаря за чудесната рецепта!

    • Гисчо2013-11-13 23:14:06

      Рецептата за пълнена агнешка плешка е подходяща за пролетта, но пък внася свежо настроение и аромат и в зимното меню :)

  • Lucy2019-04-24 15:06:32

    Имам въпрос - има ли начин да се замени агнешкия дроб с нещо друго , което да не е субпродукт? Не сме фенове на карантията, ако няма друг начин мога ли да оставя плънката постна ?

    • Христо2019-04-25 14:02:39

      Може с орехи и стафиди или ситен боб.

    • Гисчо2019-04-26 11:57:49

      Различна, но звучаща много вкусно плънка! :) Трябва да се пробва!

    • Русалка2019-04-27 00:06:20

      Опитайте с гъби и ориз

    • Мария 2020-05-04 19:58:11

      Просто не ги слагайте.

Добави коментар

Име
Коментирай