Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Бял курбан

print icon

products icon Необходими съставки:

 • агнешко
  1 кг
 • вода
  4 литра
 • дафинов лист
  4 броя
 • бахар
  5 броя

recipe icon Рецептата:

Рецептата за бял курбан е рецепта, известна от селските сборове. Като цяло, белият курбан се приготвя в големи количества, в казан на двора и се готви цял ден. Всички се суетят около него и после сядат на голямата маса, на която следва вкусотия след вкусотия, но белият курбан е в центъра на цялата емоция и на цялото меню. Цяло агне и казан на двора звучи романтично, но няма как да го направим в града пред блока. Затова Супичка ти предлага да приготвиш бял курбан вкъщи и дори и без захарен памук и въртележки да пресъздадеш атмосферта и вкуса на селски сбор у дома.

 1. Първата стъпка от рецептата за бял курбан е подготовката и изборът на месото. Може да приготвите бял курбан, както с овнешко месо, така и с агнешко месо. Изберете хубаво шарено месо, добре е месото да не е сухо, а още по-добре е парчетата месо да имат и кост. Добре е да ползвате прясно месо нарязано на порции. Измивате добре предвиденото и направено на порции месо със студена вода, след което го слагате в голяма тенджера пълна с вода.
 2. След като водата заври се отделя пяна, която трябва да отделите с решетъчна лъжица. За да е бистър бульона най-добре е да извадите парчетата месо, да ги измиете, а бульона да прецедите през ситна цедка. Слагате отново бульона в тенджерата заедно с месото. Добавяте бахара и дафиновия лист. Варите месото докато е толкова добре сварено, че с лекота се отделя. Тогава добавяте и солта, и варите още 10-15 минути, за да се овкуси добре курбан чорбата.
Готовата курбан чорба сервирайте винаги гореща. Много подходящи и класически добавки при сервиране са люти чушки, както и пресен чесън.
Рецептата за бял курбан е изпълнена.

notes icon

На хубавия бял курбан отива вкусен домашен хляб. Може да приготвите бял пухкав хляб по лесната и бърза рецепта за хляб, но може да приготвите и содена питка, или пък хляб с брашно от спелта. Всяка филийка домашен хляб е в пъти по-вкусна и по-пълноценна от хляба купен от магазина.

ДОБЪР АПТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (6)

Добави коментар
 • П.Стоев2020-09-18 11:02:36

  Отностно курбана:
  Много е важна пропорцията вода,месо.
  Месото се поставя в съд и то заема даден обем.
  -ако месото е от младо животно-до 8...9м.водата трябва да е същия обем
  -ако месото е от по възрастно животно-водата обем и половина.
  -ако е от овца-водата трябва да е два обема.
  Добре е месото да постои няколко часа/може и 5...7/във вода за да се обезкърви.
  И препенване му тябвя,постоянно,а не само в началото.
  За студената бира не коментирам.

 • Катя2020-11-27 12:18:35

  Като малка( сега съм на 68г.), прекарвах всички ваканции на село. На повечето празненства се правеше курбан, предимно овнешки. Но нито в овнешкия, нито в агнешкия съм виждала да се поставя дафинов лист. В овнешкия слагаха черен пипер и магданоз, а в агнешкия, джоджен.

  • Влади2021-01-07 19:54:54

   На село , при готвене на агнешко, овче, козе месо задължително слагаха суха дива мащерка. Ароматът е много вкусен и затова винаги, когато в природата надуша мащерка, я свързвам с курбан или агнешко печено. Пробвайте.

  • Деница2021-01-30 11:57:40

   Пояснение: кой какво е ял и какво не се слага са напълно излишни коментари. Във всеки регион в България кухнята е строго специфична. Така че и рецептите са различни. Можем само да взаимстваме, не и да правим корекции и поправки.

Добави коментар

Име
Коментирай