Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Джинджифил / Исиот - любими подправки и тяхното място в кухнята

Исиот с мед против кашлица! Може би сте чували за тази комбинация от вашите баби, а може дори и да се пробвали това безценно парливо лекарство! Кой обаче се е замислял „що е то исиот?”. Повечето от нас дори и не подозират, че всъщност исиот е точно джинджифилът! Познатата от десетки години подправка/билка обаче е не само ефикасен лек срещу гърлобол, тя притежава още безброй полезни свойства, които я превръщат в продукт, задължителен за всяка кухня!
 
Джинджифил
Джинджифил
Що е то джинджифил?
Както повечето любими подправки, така и джинджифилът идва от Изтока. Смята се, че родното място на джинджифила е Китай, въпреки, че още от древността  ароматната подправка се ползва и в Индия. В кулинарията и медицината се използват корените на растението. Корените джинджифил имат характерна форма, която може да бъде оприличена на криви, разклонени картофи например, като цвета на корените отвън също е близък до този на картофите, докато отвътре има най-често жълт цвят. Пресният джинджифил е много сочен, има свеж парлив вкус и лек аромат на лимон.

Как и къде да избираме джинджифил? Как се съхранява?
Джинджифилът може да бъде открит в почти всички големи търговски вериги. Намирате го на щанда с пресните зеленчуци и подправки. По принцип корените джинджифил не са опаковани и вие спокойно можете да си изберете. Важно е избраните от вас корени да бъдат свежи, а не сбръчкани и сухи. Ако за първи път купувате джинджифил изберете някой по-малък корен, защото все пак има шанс да се окаже, че джинджифилът не е вашата подправка. Корените джинджифил се съхраняват задължително в хладилник в отделението за плодове, като е добре да увиете корена в хартия. Така ще запазите джинджифила свеж за възможно най-дълъг период (2-3 седмици).
 
Джинджифил
Джинджифил
Къде в кухнята намира приложение джинджифилът?
Най-често джинджифилът присъства в различни рецепти, дошли от Изтока, но вече е извоювал своето място и в европейската кухня. Освен, че е дал името на популярната слабоалкохолна (а често дори и безалкохолна) джинджифилова напитка - джинджифилова бира (ginger ale), джинджифилът се е превърнал и в една от задължителните съставки на много любими коледни сладки. Джинджифилът присъства също в много крем-супи, както и в редица рибни ястия. Джинджифилът е чудесна подправка за освежаване на ястия с тиква и моркови, както и при приготвянето на пилешко месо и някои рецепти с ориз. Разбира се не трябва да забравяме и маринования джинджифил, който се поднася заедно с уасаби с всяка порция суши.

За какво е полезен джинджифилът?
Джинджифилът е еднакво ценен, както като подправка, така и като лекарство. Първите сведения за използването на тези корени са свързани именно с използването му в медицината, а не в кухнята. Най-популярното му приложение е за облекчаване на стомашно-чревни проблеми и стомашен дискомфорт. Отварата от динджифил се препоръчва против гадене и повръщане. Доказано е и бързото благотворно действие на джинджифилът в борбата с настинките и простудните заболявания - една голяма  чаша топъл  чай от джинджифил с повечко мед и лимон ви вдига на крака за отрицателно време, сгрява и засилва имунитета. Към всички изброени дотук безспорни ползи от консумацията на джинджифил задължително трябва да добавим и големият му успех в борбата с килограмите.
 
Джинджифил
Джинджифил
В заключение: Използвайте по-често джинджифила във вашата кухня. Така освен, че ще внесете в нея екзотичен полъх ще бъдете и много по-здрави!
 

comments icon Коментари  (4)

Добави коментар
 • traiana2012-02-02 04:11:07

  Благодаря за полезната информация!
  Хич не съм се и замисляла за това , а малкият ми така буха, че сигурно и вас се чува:)
  Лекувам го с хо,еопатия, но и това ще имам предвид.
  А питката е адски лесна, почвай я:)
  Поздрави от мен!

  • Гисчо2012-02-02 04:16:23

   Джинджифилът наистина е безценен и много помага за засилване на имунитета!

   А пък що се отнася за питката - ще я пробвам със сигурност! И ще пиша как съм се справила (освен ако не се изложа ;) )

   Поздрави!

 • Мъх2012-02-03 04:59:03

  Обичам го и в умерени количества го добавям на доста места (в тенджерите:)))
  Обаче щом викаш и за имунитета е добър, ще науча и децата да го ядат с лечебна цел;)
  Хубав петък!

  • Гисчо2012-02-03 05:21:25

   Аз точно затова толкова ценя джинджифила - хем вкусен, хем полезен! Какво да иска повече човек от един корен ;)

Добави коментар

Име
Коментирай