Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Защо Instant pot, или 10 неща, в които класическият Instant pot duo е незаменим

print icon

recipe icon Рецептата:

Мултикукърът Instant pot duo е онова чудо на кулинарната техника, което поразява дори консервативните домашни готвачи (като Гисчо). Истината е, че ако гласувате доверие на Instant pot животът ви ще придобие едно ново очарование и вълнението ще се настани до вас в кухнята. Защото всичко, наистина всичко, което си приготвял до момента се превръща в забавление, в истинка детска игра. Може би е строго индивидуално за всеки отделен готвещ, кои са най-ценните приложения на Instant pot в кухнята, но тук са събрани тези, които наистина на направили готвенето на най-любими неща в пъти по-лесно и по-бързо.

1. Приготвяне на бульон от кости и месо
Много рецепти имат като съставка бульон. Освен това всяка супа става много по-вкусна, когато е приготвена с вкусен домашен бульон. Приготвянето на домашен бульон е лесно, но изисква месото и костите да врат много време на котлона. С Instant pot, приготвянето на перфектния бульон е много много лесно и много много бързо. Независимо дали ще използвате пилешки гръбнаци, или свински джолан, приготвянето на бульона в Instant pot е изключително лесно. Вода, сол, кости или месо и всичко в уреда на режим “под налягане”, а времето определяте според продуктите. На пилето са му нужни 15 минути, на едрите кости - 30-тина.

2. Варене на червено цвекло
Червеното цвекло е все по-популярно и в България, но за да бъде готово за консумация (освен ако не го ползвате в сурово състояние), изисква доста време. Преди да се запознаем с мултикукъра Instant pot, термичната обработка на червеното цвекло изискваше дълго варене или печене във фурната. 20 минути под налягане в Instant pot и червеното цвекло е готово за най-вкусната салата с червено цвекло.

3. Приготвяне на боб яхния
Рецептата за боб яхния една от първите рецепти, към които начинаещите готвачи посягат. Приготвянето на боб яхния в Instant pot е уникално лесно начинание! Сменяте първата вода, както гласи всяка рецепта за боб, след което слагате всичко в Instant pot, включително солта и доматите, включвате на режим “Под налягане” за 18 - 20 минути, отивате на работа и когато се приберете - вкъщи ви очаква готов, вкусен, топъл боб!

4. Варене на нахут за хумус
И рецептата за хумус е вече част от любимите рецепти от домашната кухня. Но най-често хората ползват предварително сварен нахут от консерва. За тези, като нас, които винаги са използвали сух нахут и са го варили вкъщи, е пределно ясно какво време и внимание изисква това. Разбира се, най-добре е първо да накиснете нахута за една нощ, и после - директно в Instant pot! 25 минути на режим “Под налягане” и си готов!

5. Ориз за гарнитура
Най-страхотния ориз е приготвеният в Instant pot ориз. Да, приготвянето на ориз винаги е било лесно, но сега е много много лесно! Ориз, лук, морков и режим “Ориз”! Гарнитурата за вечерята ще е готова, докато гостите сядат на масата! 10 минути са нужни за цялата процедура. А всъщност, всяка рецепта с ориз - тиквички с ориз, праз с ориз или пък пиле с ориз, са около 100 пъти по-лесни за приготвяне в Instant pot.

6. Приготвяне на храна за котката
Само стопаните на коте или куче, знаят колко е важно храната на домашния любимец да е истински пълноценна. А най-качествена е тя, когато е приготвена вкъщи. Понякога обаче това е малко миризлива задача, пък и не ти се отделя толкова време за храната на животните. Всякакви кости, субпродукти, хрущяли, се превръщат във вкусна домашна храна за домашни любимци. Дайте им малко повече време - примерно 30 минути на режим “Под налягане” и сте готови.

7. Варене на големи количества картофи
Още една задача, която е лесна, но отнема време, а и внимание. Измивате картофите, поставяте ги във вътрешния съд на Instant pot, слагате ½ литър вода, режим “Под налягане” примерно за 12 минути (зависи от размера на самите картофи) и сте готови!

8. Приготвяне на кисело мляко
Може да приготвиш кисело мляко по различни начини, всеки от които изисква поддържане на константна висока температура, за да може да се закваси кисело мляко. Но никога до момента, приготвянето на домашно кисело мляко не е било толкова лесно, като приготвянето на кисело мляко в Instant pot. Използвайте режима за кисело мляко на уреда ще получиш кисело мляко с най-малко грижа и най-малко усилия.

9. Варене на домашно пиле
Най-вкусни са ястията приготвени с домашни животни, но да свариш домашно пиле вкъщи си е малко премеждие! Не и ако използваш Instant pot. Много лесно, за много по-малко време. Отново на режим “Под налягане” около 40 минути и вашето домашно пиле ще е доготво. Не забравяйте да сложите сол при варенето.

10. Лютеница
О, да! Най-лесната и бърза лютеница! Изключително лесно, изключително бързо, лютеницата в Instant pot е подходяща за всички, които искат да приготвят любимия български деликатес, но нямат много време. Всички зеленчуци нарязани в тенджерата на режим “Под налягане” за 2-3 минути, отваряте уреда, отцеждате отделилата се течност, добавяте предвидените подправки и мазнина, и включвате на режим “Соте”. След няколко минути имате лютеница.

    И животът е по-лесен!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар
  • Инстант пот2023-03-04 19:13:41

    Колко получихте за тази реклама? Без лютеница и кисело мляко, всичко останало е абсолютно същото и на котлона! П.с. не Ви препоръчвам рекламата на лудогорското пиле, което видях в една от рецептите, пълно е с хормони!

    • Гисчо2023-03-05 20:57:01

      Много се радвам, че публикацията на Супичка е събудила интереса Ви към страхотния Instant pot - един изключително сполучлив уред, незаменим помощник в кухнята :)

Добави коментар

Име
Коментирай