Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Instant pot - първи срещи, или теория и практика на готвенето с мултикулър Instant pot Duo

recipe icon Рецептата:

Съвременният начин на живот има своите изисквания към нас самите. Животът е бърз, мобилен и много динамичен, и за да можем да му се насладим изцяло, то трябва да влезем в неговото темпо, като това темпо включва и домашния бит. А балансът между здравословния начин на живот и влизането в ежедневен ритъм понякога не е толкова лека задача. Срещата с мултикукъра Instant pot е едно от познаствата, които ще ти бъдат полезни в стремежа да се справиш с лекота с готвенето вкъщи.

Решението да приемеш Instant pot Duo в своята кухня
Ако и ти си от онези, малко по-консервативни готвачи, които трудно приемат нови “екземпляри” в кухнята и техниката в съдовете за готвене леко те плаши, то може да си сигурен, че освен малко непознатия външен вид, Instant pot всъщност не е летяща чиния, а един изключително лесен за работа уред, който определено заслужава твоето внимание. Най-често решението за закупуването на Instant pot е провокирано от две основни причини - едната е, че нямаш достатъчно време за готвене, а другата, че искаш да готвиш максимално здравословно. Да, можеш да си сигурен, че Instant pot ще отговори и на двете ти изисквания. Времето за приготвяне на храната се скъсява в пъти, готвиш буквално за минути, а предварителната подготовка на храната, като пърженето например, може да бъде минимизирана, или изцяло прескочена, без вследствие на това, ястието да губи от вкусовите си качества. Като добавим и факта, че в Instant pot duo може да приготвиш дори и домашно кисело мляко, става ясно, защото този уред може да бъде наречен “задължителен” за всяка съвременна здравословна кухня.

След като Instant pot е толкова модерен, мога ли да приготвям него ястия по класически рецепти, или трябва да следя за рецепти, специално създадени за уреда?
Именно защото в Instant pot можеш да сготвиш всичко, уредът е подходящ и за кухнята на баба. Кухнята на Супичка е кухня, в която се готви всичко: от класически рецепти от българска национална кухня, до модерни ястия с актуални продукти и Instant pot намира своето място и във всички категории. Най-хубавото при използването на уреда е, че точно класическите рецепти, които изискват повече време и грижа, се превръщат в детска игра. 

Instant pot duo за начинаещи или за напреднали в кухнята?
Тъй като работата с уреда е наистина лесна, а разнообразието от варианти за рецепри е наистина огромно, всеки един се справя еднакво успешно с готвенето с помощта на Instant pot duo. Решаващи в случая са не кулинарните умения, а желанието да готвиш здравословно и бързо.

Има ли разлика във вкуса на приготвените с Instant pot Duo ястия, сравнени с тези, приготвени по класически начин?
Когато приготвяте ястие в Instant pot, то съставките разгръщат в цялост своя вкус. Каква точно е причината биха могли да обяснят технолозите на уреда, но определено дори и простички класики като боб яхния или прясно зеле, се превръщат в богато на вкус ястие. Освен че уредът провокира продуктите да покажат всичко, на което са способни, приготвените в него ястия запазват и своя апетитен вид, тъй като не е необходимо непрекъснато бъркане, което да ги деформира. Всички ястия са пухкави и апетитни.

Какви са особеностите на работата със самия уред Instant pot? Какво трябва да знаем?
Дали ще приготвяш спагети, или пък ще ползваш за първи път нов тиган, или ще готвиш за първи път в чисто новия си Instant pot, най-важното е да четеш инструкциите. Дай си 10 минути, направи си един чай и на спокойствие прочети, какво е написал производителят. Така, не само ще се запознаеш с основните позиции при употреба на уреда, но ще разбереш и как да го ползваш правилно и да го съхраниш за по-дълго време. Лесно е. Просто отдели малко време за четене, за да не се луташ после, докато готвиш.

Или казано накратко - Instant pot duo е правилното решение за всяка кухня и прави изцяло ненужни повечето от готварските уреди вкъщи. Започнеш ли да го използваш веднъж, то бързо употребата му води до пристрастяване и неусетно почти всяко ястие се оказва приготвено точно в Instant pot.

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (11)

Добави коментар
 • tissi2020-11-16 13:50:04

  Благодаря за споделянето. От кога исках InstantPot в България. Сега няма да е, но след 2 месеца се купува. :)))) Много благодаря, запазвам си страницата!

 • Георги2020-11-30 20:15:06

  На мен онзи ден ми пристигна Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer. Ще пускате ли рецепти за Instant Pot?

  • Гисчо2020-12-01 08:46:49

   Да, предстои цяла серия с рецепти за Instant Pot :)

  • Ники2021-01-12 16:14:48

   От къде да си купя книжката ,като излезе?Например има програма Су вид,и аз гледам ,,умно "и не зная какво да приготвя освен месо в плик и гореща вода, както прочетох някъде

 • Spero2020-12-12 17:01:23

  Здравейте, аз също си взех мултикукър, но не е същата марка. Дали има значение, или спокойно мога да следя рецептите ви и да ги изпълнявам на този, който имам? :)

  • Гисчо2020-12-12 17:14:18

   Може да следите рецептите за мултикукър, да. Макар и да има разлики в различните мултикукъри, принципите са еднакви :)

 • Гери2020-12-23 11:58:25

  Някой готвил ли е с това чудо? Имам крок пот, уред за бавно готвене, но се оказа голямо разочарование. Просто ястията добиват един много странен вкус. Харесва ми идеята за подобен уред, но резервите ми се вече много големи. Моля споделете, дали наистина може да замени котлона?

 • Валерия Христова2020-12-23 21:54:18

  Здравейте! Аз след дълго чудене се реших и си взех на черния петък инстант пот дуо със запичащия капак. Честно бях от най-скептично настроените. Но уредът ме разби тотално. Крем карамелът става за 14 мунити. 4 под налягане и 10 да спадне. Уникален, без шупли. Картофите за салата ги нарязвам на малки парченца и така си остават. Не се варят във водата, а над нея. Пилешката супа беше готова за 20 минути и моят мъж каза, че по-хубава не е ял. Картофи се пържат с 2 лъжици мазнина-500 грама за 24 минути. Чийзкейк правих също. Радвам се, че тук ще открия още рецепти!

 • Красимира2021-01-11 18:54:36

  Здравейте! Очаквам с нетърпение всички рецепти!!! Всичко, което се приготвя в Instant Pot е вкусно, здравословно и бързо!!!

 • Ирина2021-06-09 20:43:52

  Здравейте, очакваме с нетърпение нови рецепти за мултикукър.

Добави коментар

Име
Коментирай