Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Студен билков чай

print icon

products icon Необходими съставки:

  • мащерка
    1 супена лъжица
  • мента
    1 супена лъжица
  • липов цвят
    1 супена лъжица
  • мед
    3 супени лъжици
  • лимон
    2 броя

recipe icon Рецептата:

Да пиеш чай е полезно! Да пиеш чай е приятно! Да пиеш топъл чай граничи с невъзможно, когато навън температурата е 40 градуса! Домашният студен билков чай е едно от най-добрите предложения и идеи за освежаваща, вкусна и полезна напитка през летните месец! Едновременно запазващ свойствата на билковия чай с мед и лимон и даващ свежест, студеният билков чай може да бъде идеално допълнение към лятното меню.

  1. Първата стъпка от рецептата за студен билков чай е изборът на билките. Най-добре е да ползвате билки, които вие сами сте набрали и сушили, а не билкови чайове на пакетчета, защото така може да сте сигурни, какво точно ще съдържа чаят. Може да ползвате както пресни билки, така и сушени. Ако пък нямате под ръка домашно сушен чай, то може да може да използвате и любим чай на пакетчета.
  2. В голяма тенджера слагате 4-5 литра вода да заври. След като водата заври махате тенджерата от котлона и слагате билките. Слагате капака на тенджерата, за да се запари добре чаят. След като чаят поизстине добавяте и меда и разбърквате добре, за да се разтвори. В никакъв случай не слагайте меда във врящата вода, защото ще загуби полезните си свойства. 
  3. Лимоните измийте добре, изцедете ги, добавете лимоновия сок към чая. По желание може да добавите към чая и нарязаните на едри парчета кори от лимоните. След като чая изстине го изсипете в бутилки, или пък в буркан за лимонада, като този на снимките. Сервирайте изстуден с много лед за максимална наслада.
Рецептата за студен билков чай е изпълнена.

notes icon

Лятото е сезонът е който пием най-много течности. Лятото е и сезонът в който най-често прибягваме до подсладените безалкохолни. Добре е обаче да заложим на свежи и много лесни за приготвяне разхладителни напитки, приготвени в домашни условия. Дали това ще е студеният компот от пресни плодове, или пък домашната лимонада, или пък студеният чай с плодове - изборът е голям и много лесен!

ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (2)

Добави коментар
  • em_ei2017-07-09 10:05:39

    Страхотна идея за летните жеги! А може ли да споделиш от къде мога да си взема такава "кана" тип буркан, защото много ми допадна! Поздрави и усмихнато лято! :)

    • Гисчо2017-07-09 11:00:50

      Подобни буркани има в много от магазините за домашни потреби, но доколкото знам в Джъмбо са на най-добра цена :)

Добави коментар

Име
Коментирай