Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Табуле - салата от магданоз

print icon

products icon Необходими съставки:

  • магданоз
    4 връзки
  • мента
    20 листа
  • лимонов сок
    4 супени лъжици
  • булгур
    1 кафена чаша
  • домати
    1 брой
  • пресен лук
    2 стръка
  • зехтин
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

„Магданоз – две за педесееее!” Това е най-актуалната оферта по пазарите в момента. В разгара на пролетта пазарите са засипани със свеж и едър магданоз. В България сме свикнали да възприемаме магданоза като подправка, а не като главно действащо лице в рецептите. Но лека-полека, благодарение на чуждите ресторанти и кулинарните предавания, придобиваме и нови кулинарни навици и преоткриваме някой познати продукти. В пълна сила това важи за магданоза. Кюфтетата от магданоз, супа от магданоз и салатата Табуле са две от най-популярните рецепти на основата на магданоз, които вече са част от менюто и в много български къщи. Салатата Табуле е типичен представител на арабската кухня. Много свежа и пълна с витамини салатата Табуле е много близка до българския вкус и е изключително подходяща като мезе за чаша ароматна ракия.

  1. Измивате и нарязвате магданоза на възможно най-дребно. Обелвате домата, почиствате го отсемките и го нарязвате на дребни парченца. Добавяте и на дребно нарязаната мента и нарязаните на дребно пера на лука.
  2. Сварявате булгура по инструкциите на пакета. Отцеждате го добре и го измивате със студена вода, за да не се слепне.
  3. Разбърквате добре всички съставки и подправяте със сол на вкус (около 1 чаена равна лъжица е достатъчно), сока на лимона и зехтин. Оставяте салатата Табуле десетина минути, за да се овкуси добре преди сервиране.
Рецептата за салата Табуле е изпълнена!

notes icon

Арабската кухня намира все повече почитатели и на нашите географски ширини. Любителите й могат да пробват и рецептата за хумусрецептата за фалафел или пък рецептата за вкусната разядка с тахан и патладжан Баба Гануш. Всички тези ястия са много лесни за приготвяне и могат да бъдат приятна изненада за вашите гости.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (15)

Добави коментар
  • Conina2012-05-09 19:59:40

    Ооо, това съм го приготвяла! Наистина прекрасна, свежа и хранителна рецепта, само дето си мислех, че е основно ястие, а то се оказва салата :]

    • Гисчо2012-05-15 17:43:48

      Аз пък си мислех, че Табуле е салата, защото така са го представяли, когато съм гледала както се приготвя. Но е твърде възможно Табуле да е и основно ястие. Всъщност най-важното е да си хапваме повече от това вкусно ястие, защото е страшно полезно!

      Поздрави!

  • Анонимен2013-11-20 06:57:12

    Благодаря за рецептата! Много е вкусна, много добре се получава също и с елда или гречка.

    Поздрави!

    • Гисчо2013-11-20 15:52:06

      Салата Табуле може да се приготви и с киноа, също е много сполучлива!

  • Анонимен2015-06-11 17:30:36

    Няма нужда да се вари булгурът, ако е от ситно натрошения, а и оригиналната рецепта е с такъв. Това е така нареченият 'арабски' булгур, макар че този, който се внася тук, е от Турция. Може да се намери във всеки арабски магазин на Женския пазар. За него е достатъчно да се накисне във вода (топла или студена, няма значение) в съотношение 1:1. Готов е след 1/2 час, което е горе-долу времето, необходимо за приготвянето на салатата. Тоест може да започнем с накисването му, и докато приготвим останалите продукти, той вече е достатъчно омекнал. Добър апетит! :)

    • Гисчо2015-06-11 21:10:13

      Да, в случай, че човек приготвя Табуле с арабски/турски булгур накисването е достатъчно :)

  • Иван2017-01-28 20:00:14

    С уважение и поздрави за интересния и полезен блог, който авторката поддържа.
    Тъй като съм ползвал основно турски булгур, там има два вида - дребен (кьофтелик) и по-едър (пилавлък). Както пишещия/ата преди мен е подчертал - за Табуле се ползва дребния. Преди време, работейки в Близкия Изток ми попадна рецепта, в която булгура не се готви а се накисва в лимонов сок, със сол и смлян черен пипер. Пропорциите са (както казваха едно време на село бабите " Е, 'но на Око, сине."), в зависимост от индивидуалния вкус. След 20-30 мин. булгура поема лимоновия сок, набъбва и се овкусява своевременно.
    Дори и да Ви се струва, че не напълно омекнал - няма страшно. След като омешате всички продукти и ги оставите да престоят за час-два, те пускат допълнителен сок, който спомага за пълната готовност на булгура.
    В традиционните райони, където се приготвя Табули (Близкия Изток), се набляга на магданоза(1), зеления лук(2) и чак тогава идват доматите и булгура. За съжаление у нас (в България) слагат доста булгур, за да е по-лесно. Продава се на грамаж, а булгурът е по-тежък от останалите съставки.
    И да - Табули е салата (мезе), а не основно. Но много хора в днешно време ползват салатите като основно, (в което няма нищо лошо-аз правя същото [ако мога:-)]) така че това не е толкова важно. Важното е да Ви се услажда и да Ви харесва да го приготвяте.
    Добър апетит и да Ви е сладко!

    • Пак Иван2017-01-28 20:10:35

      Забравих да спомена - магданоза се реже колкото се може по-ситно с остър нож! Пазете пръсти, нокти и други стърчащи и висящи части и аксесоари. Също така се добавя и една зелена чушка (аз предпочитам люта), наситнена колкото се може на по-дребно.
      Всичкото това охладено (не замръзнало!!!) се връзва чудесно в горещ ден с една студена ракия (мастика, ракъ или арак) под дебела сянка.

    • Гисчо2017-01-29 22:29:34

      Благодаря за изчерпателното и полезно допълнение! :)

  • Диана 2020-04-21 23:38:19

    Много ми харесва как сте оформили цялостната визия на сайта, дори си изтеглих приложението. Изглежда сякаш всичко е направено с много мерак и любов и това ми допада. Рецептата за салата Табуле е чудесна, хапнахме си доста добре. Благодаря!

    • 12020-06-04 13:42:29

      Da sus sigurnost za salata tabule trqbva bulgura da e nakisnat, a ne svaren, otvratiteleno e na vkus osobenno kato e prevaren, mn chesto mi se e sluchvalo da go vidq v nqkoi mol na vitrina da q izlagat i to si lichi ot vsqkude che e prevaren, a na vkus e kato
      povrushtano.Dano da se nauchat nqkoi den da q pravqt po oteginalna recepta to golqm ujas za nishto ne prilicha i nestava , dobre che znam i sum opitvala ot arabski restorant, che shtqh da namrazq salatata, puk tq si e naistina vkusna i polezna za koito znae kak se pravi ????

  • Бедо2022-11-06 16:46:56

    Страхотна рецепта със страхотни коментари. Ама "2 за 50" замина ;-)))))))

    • Гисчо2022-11-07 08:00:29

      Хахаххахаха! Няма вече "2 за 50" наистина. Дори и на Женския пазар :D

  • Валери 2023-03-01 06:12:36

    Ял съм такава салата в Кувейт, беше обилно поръсена със зърна от нар

Добави коментар

Име
Коментирай