Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Ризото по милански

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ориз
    1 1/2 чаена чаша
    най-добре италианки ориз за ризото сорт Arborio
  • краве масло
    4 супени лъжици
  • бяло вино
    100 мл
  • лук
    2 броя
  • бульон
    1 литър
  • пармезан
    100 грама
  • шафран
    1/2 кафена лъжица

recipe icon Рецептата:

Ризото! Вълшебна дума! Любимо ястие! И въпреки, че не е много ясно както точно трябва да го изписваме и произнасяме на български – дали е ризото, или пък ризотто, или пък рисото и ние вече познаваме този италианки специалитет. Ризотото не е  просто ориз, а ориз от специален сорт, приготвен по специален начин. От всички рецепти за приготвяне на ризото рецептата за ризото по милански безспорно е най-популярната. Предложената тук рецептата за ризото по милански се опитва да следва всички правила за готвене на ризото. Но за да бъде по-достъпна за всеки един български готвач ще има и допълнения и пояснения затова, какво е възможно да побългарим в нея, да я направим по-лесна и да не изгубим желания вълшебен вкус на ризотото по милански. И въпреки твърдението, че ризото се приготвя трудно, следвайки златното правило на Супичка: „Течността малко по малко и бъркай непрекъснато!”, всеки начинаещ готвач може да приготви чудесно ризото без много усилия!

  1. Първото, което трябва да направите при приготвянето на ризото по милански и да подготвите продуктите. Шафранът заливате със 100 мл гореща вода и оставяте настрани, а оризът измивате, отцеждате и подсушавате добре. Най-добре е за приготвяне на ризото по милански да ползвате ориз за ризото, който можете да откриете в по-големите магазини. Не че ако ползвате традиционния български бял бисерен ориз няма да стане вкусно, но няма да получите точно ризото по милански, а по-скоро ориз масло и пармезан, тъй като нашият традиционен ориз се разварява много и се получава каша, а целта при ризотото по милански е отделните зрънца да не се слепват. Друг важен момент е да отцедите добре ориза, след  като сте го измили. Най-добре е да направите това като го изсипете върху хавлиена кърпа и попиете излишната вода.
  2. След като се подготвили ориза и шафрана пристъпвате към задушаването на лука. В дълбок тиган разтопявате 2 супени лъжици от маслото и на слаб огън добавяте към тях ситно нарязания лук. Разбърквате лука и задушавате докато омекне, но внимавате да не започне да загаря и да променя цвета си. След това добавяте и измития и подсушен ориз и бъркате, докато оризът стане леко прозрачен.
  3. Идва момента, в който малко по малко трябва да добавите и течностите. Изразът „малко по малко” е задължителен при приготвянето на ризото! Ако изсипете всички течности наведнъж, то вашето ризото по милански ще се вари като обикновен ориз и отделните зрънца ще се слепнат, което изобщо не е желателно! Затова добавяте течностите по малко.

Първо бялото вино, след като то изври добавяте по една кафена чаша от бульона и разбърквате и така, докато бульона свърши. Междувременно разбърквате непрекъснато, за да не слепне ориза. Накрая добавяте и водата, в която е стоя шафранът, като предварително я прецедите. След като ориза поеме и шафрановата вода, добавяте и останалото масло и пармезана и  варите, като разбърквате още 3-4 минути. Важно е оризът да остане алденте (al dente), както казват италианците, което означава  да не е разварен, а леко твърд. Може да добавите черен пипер преди сервиране.

Рецептата за ризото по милански е изпълнена!

notes icon


Ако рецептата за ризото по милански ви е харесала, със сигурност ще харесате и една друга рецепта за ризото - ризото с манатарки. Ризотото с манатарки е изключително ароматно, силен, будещ апетита аромат на горски гъби. Ризотото с манатарки може да бъде сервирано като фино основно ястие, или като гарнитура.

Любителите на традиционната италианска кухня могат да пробват и други лесни италианки  рецепти, като например рецептата за салата Капрезе или пък рецептата за домашно Песто.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 22)

Добави коментар
  • traiana2012-08-29 23:58:14

    Страхотно е станало! Поздрави от мен!

    • Гисчо2012-08-31 03:50:33

      Радвам се, че моето ризото по милански ти харесва!

      Поздрави и усмивки и от мен! :)

  • Дани2012-08-30 05:04:10

    Много вкусно и красиво поднесено! Чудесни обяснения и напътствия! Сърдечен поздрав! :)

    • Гисчо2012-08-31 03:51:56

      В кулинарните среди се носят легенди, че ризотото е почти непостижимо за начинаещи готвачи, затова и аз като един начинаещ готвач се опитах, получи се според мен добре и реших да предам малко опит. Радвам се много, че моето ризото ти е допаднало!

  • Milena D2012-11-27 12:57:02

    исках само да кажа от собствен опит, много е добре първо ориза да се запържи с малко олио и няколко подправки, преди да се добави вода или течност - минута-две най много. Така ориза става по-ароматен и не се разварява по-средата на готвенето а остава по-така цял и жизнен. Аз в момента разглеждам рецепти тука че ще имам "dinner party" тази събота и искам нещо специялно да направя.

    • Гисчо2012-11-27 15:59:05

      Ще се възползвам от идеята със сигурно, защото звучи вкусно наистина. Дано да си си намерила нещо подходящо за случая, въпреки, че повечето рецепти не е мн "парти" :D

  • Пантерата2013-07-09 03:23:12

    Какъв бульон е най-добре да се използва?
    Нямам търпение да опитам рецептата, имам спомени да съм яла нещо подобно, а и съвсем случайно мернах в супермаркета поне 2-3 вида ориз за ризото :)

    • Гисчо2013-07-09 07:30:20

      Най-добре е да се ползва домашен бульон, от варено пиленце например. Но в краен случай, може и кубче бульон :)

  • deni2014-01-22 02:41:06

    Прекрасен, просто прекрасен стана :))). Благодаря за тази бърза, лесна и ужасно вкусна рецепта. Следващият път с манатарки!

    • Гисчо2014-01-22 03:20:49

      Ризотото по милански е едно от най-любимите ми италиански ястия, а рецептата е наистина лесна! В италиански ресторанти почти винаги поръчвам ризото, защото само там си заслужава! Ще се радвам, ако пробвате и ризотото с манатарки и после да споделите впечатления от рецептата! :)

  • Анонимен2014-03-18 17:19:58

    А възможно ли е да се приготви без виното?

    • Гисчо2014-03-18 20:18:58

      Възможно е, но ризотото ще загуби от вкуса си, ако пренебрегнете виното :)

  • fiona_st2017-03-04 13:02:22

    Здравейте! Може би глупав въпрос, но бульона топъл ли студен се добавя? Благодаря!

    • Гисчо2017-03-04 15:06:26

      Не е нужно да е врял, но може да е и топъл :)

  • Анонимен2017-03-08 15:38:27

    ако не намеря пармезан ,може ли да го заменя с някакво твърдо сирене ? а и ще е същото ли ако няма шафран ?

    • Гисчо2017-03-08 17:14:33

      Принципно и двете съставки са задължителни за ризотото по милански. Но пък ако нямате, заменете пармезана с твърд кашкавал, а шафранът пропуснете. Сигурно пак ще се получи вкусно :) Но няма да е точно ризото по милански.

    • Коко2017-10-30 18:56:41

      Страхотна и лесна рецепта.

  • Рали2018-02-18 05:08:26

    Здравейте,
    Може ли оризът да се замени с булгур? Няма да е точно ризото, знам. Но чисто "технически" може ли да се изпълни същата рецепта? Благодаря ( :

  • Ели2020-10-22 11:26:56

    И най-важната разлика с готвенето на друг вид ориз- Арборио не се мие преди запържването!

  • Албена Димова2023-07-23 15:10:51

    Ужасно много ме дразни, когато в готварски рецепти едната част от продуктите се дава с грамаж, а друга с чаени чаши. Какво означава 1 и 1/2 чаша. Толкова ли е трудно да измерите количеството. Мисля, че просто сте преписали рецептата от друг сайт и си я приписвате! За мен даването на готварски рецепти по този начин е непрофесионално и ги игнорирам.

    • Гисчо2023-07-23 17:53:35

      Здравейте,
      Рецептата за ризото по милански е една от страрите, много сполучливи, класически и любими рецепти в Супичка. Съжалявам много, че не отговаря на Вашите очаквания :) Наистина, рецептата за ризото по милански е напълно любителска, както и всички други рецепти тук, тъй като Супичка е кулинарен блог и както става ясно и от името му, е от новаци за новаци в кухнята :) Надявам се да Сте открила подходящата за Вас рецепта за ризото по милански :) Добър апетит! И благодаря много за вниманието! :)

  • Живка2024-02-03 22:04:34

    Колко грама горе-долу са 4 супени лъжици масло? Не ми звучи добра идея да разтопя масло на око, да използвам само 4 лъжици и остатъка да се чудя какво да го правя.

Добави коментар

Име
Коментирай