Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата от нахут и печени чушки / печен пипер

print icon

products icon Необходими съставки:

  • нахут
    1 чаена чаша
  • печени чушки
    4 бр
  • чесън
    4 скилидки
  • магданоз
    1/2 връзка
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Нахутът е един от продуктите, които лека полека си пробиват път на трапезата на българина, въпреки че е познат на нашите ширини от векове. Думата нахут звучи доста непознато за повечето българи и рядко хората се сещат, че нахутът всъщност е леблебията, която може да си купим от всяка будка за ядки и която е едно от най-популярните мезета за аператив. Ако пък се ползва в кухнята, нахутът най-често се появява в рецептата за хумус и в рецептата за фалафел, идеи за рецепти типични за източната кухня. Всъщност нахутът е от семейство бобови  и приложенията му в кухнята са безброй. Подобно на останалите бобови и нахутът е много полезен и е много подходящ за менюто на постещите, защото освен, че е засищаща е и много пълноценна храна. Салатата от нахут с печени чушки /печен пипер дава идея за още едно приложение на нахута. Рецептата за салата от нахут и пипер е много бърза и лесна, подходяща за постите и най-важното – много засищаща, а също и подходяща за периодите, когато спазваме диета, като тази на Топформа! Тази салата от нахут и печен пипер може да бъде сервирана и като салата, и като леко постно ястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата от нахут и печени чушки / печен пипер е само в случай, че ползвате суров нахут, а не и при нахут от консерва. Суровият нахут се накисва от вечерта, а на сутринта се вари около час, докато омекне. След като нахут омекне се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Принципно не е задължително да махате люспите на нахута, но тъй като те са доста плътни е добре да отделите няколко минути за тази процедура.След като сте претрили нахута с ръце отново го заливате с вода и прецеждате, за да паднат люспите. Ако ползвате нахут от консерва тази процедура не се прави, тъй като нахутът е сварен и готов за консумация. Суровият нахут обаче е много по-вкусен, тъй че ако с него ястията винаги стават една идея по-вкусни.
  2. Изсипвате нахута в купа. Нарязвате обелените чушки на дребни парчета или ивици и ги добавяте към нахута. Нарязвате и магданоза и чесъна и ги добавяте в купата.
  3. Подправяте салатата с ½ чаена лъжица сол, зехтина и 1 супена лъжица лимонов сок. Разбърквате добре. Салатата от нахут и печени чушки / печен пипер е готова за консумация. Може да приготвите салатата и малко преди сервиране, за да може нахута да поеме от ароматите и да се овкуси добре.
Рецептата за салата от нахут и печени чушки / печен пипер е изпълнена!

 

notes icon

Какво друго да приготвите с нахут? Ако сте любители на засищащите салати, идея за рецепта с нахут е рецептата за салата с риба тон и нахут, в която вкусовете на двете основни съставки – нахута и рибата се съчетават чудесно. Ако пък обичате ексцентричните ароматни крем супи, то рецептата за крем супа от нахут е рецептата подходяща за вас. Крем супата от ханут е с много интересен, ориенталски вкус, който ѝ придават добавените подправки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (14)

Добави коментар
  • Tonchita2012-12-12 23:13:10

    Много Добро и Интересно Предложение :) Мисля да я пробвам.Благодаря и Всичко хубаво :)

    • Гисчо2012-12-12 23:19:06

      Радвам се, че рецептата за салата от нахут и печен пипер ти е харесала! Надявам се наистина да я пробваш и да ти хареса! :)

      Поздрави!

  • PepperIna2013-02-06 21:26:00

    Чудесна салата! Нямах чесън и го замених с праз лук. Пак стана страхотно :)

    • Гисчо2013-02-06 22:05:53

      Чудесно! И с праз лук, а и с обикновен лук може да се замени чесъна. Каквото има човек под ръка ;)

  • Нели2014-03-26 05:09:58

    Страхотна е! Днес я направих и стана супер! :)

    • Гисчо2014-03-26 14:39:30

      Вкусна и засищата салата, или направо леко оснвно с нахут :) Много се радвам, че рецептата ви е харесала! :) Да ви е сладко!

  • Joanna Harris2014-07-12 04:50:26

    Мисля към тази рецепта да добавя малко авокадо и черен боб, но всичко е описано много добре, дори и човек, който никога не е опитвал нахут би трябвало да се справи :))

    • Гисчо2014-07-12 05:14:46

      Радвам се, че рецептата за салата с нахут и печени чушки ви е харесала! Тя е основна и тъпи допълнения ;) Но и в основния си вариант е вкусна! :)

  • Suny Laz2015-02-15 17:05:16

    В консервите слагат и специални консерванти, които са токсични, така че най-добре е малко повече труд, но по-вкусно и по-здравословно.

  • сиб2016-12-03 19:59:13

    Много сполучлива! Бях сварила нахут, имах и печени чушки, домашни, от фризера...чудех се какво и надникнах тук. Както винаги - сполучливо.
    Единствено, което аз правя е, да мина сварения и отцеден нахут през чопъра, съмсем за малко, просто да разбие нахутените зърна, да не ми се търкалят от вилицата после, а и да разкъса малко люспите с идеята, че може би по-хубаво ще се овкуси нахутът. Ама това са глезни.
    Благодаря, Гисчо!

    • Гисчо2016-12-07 09:34:16

      Много лесничка и много сполучлива комбинация на продукти е рецептата за салата с нахут и печени чушки! Много се радвам, че се е получила вкусна салата и сте си хапнали вкусничко! :)

  • Yana2017-03-13 17:51:27

    Гериии, уникална салата, благодаря ти!!! В момента постим и твоята салата ни спасява от еднообразието!

    П. С. В моя случай използвах шарлан и се получи супер! :)

    • Гисчо2017-03-13 18:07:25

      Салатата от нахут с печени чушки е една от любимите ми засищащи салати! Много се радвам, че и на вас ви е харесала! А пък шарланът е толкова ароматен, толкова вкусен, че прекрасно е допълнил вкуса!

  • Ели2018-06-26 10:38:02

    Една особеност на нахута - сода!! Научих се да го готвя в Гърция, където е може би най-популярното бобово заедно с бобът.
    Значи сутринта се изцежда водата и се добавя лъжица сода бикарбонат за около час. Измива се, и се готви. Отделя МНОГО пяна.
    И е много вкусен! :)

Добави коментар

Име
Коментирай