Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Топла салата с киноа и броколи

print icon

products icon Необходими съставки:

  • киноа
    1 чаена чаша
  • броколи
    200 грама
  • зелен боб
    200 грама
  • лимон
    1/2 брой
  • мента
    1/2 чаена лъжица
  • зехтин
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Топлата салата с киноа всъщност не е точно салата, или поне е далече от ястието, което в България се възприема като салата. Първо, салатата с киноа е топла, което е доста нетипично за българските салати. Второ топлата салата с киноа е много засищаща, което също не важи за повечето български салати, защото се очаква, че след салатата следва нещо „по-стабилно”. Салата или не, предложеното ястие е много интересно и свежо. Наистина топлата салата с киноа може да бъде сервирана като салата, или като леко основно ястие. Топлата салата с киноа е подходяща за почитателите на здравословното хранене и  за тези, които са на нискокалорична диета и искат да свалят някой друг килограм и спазват хранителен режим за отслабване като този на Топформа. Топла салата с киноа може да сервирате даже и на вегани, тъй като не съдържа нищо, което да е разрез с веганското меню.

  1. Първата стъпка от рецептата за топла салата с киноа и броколи е варенето на киноата. Киноата се вари в съотношение 1:2,5 киноа към вода на умерен огън. Добре е освен това да варите киноа под капак. Киноата е сварена, когато вътрешността на зрънцата стане прозрачна, а малките бели обръчи около тях се скъсат.
  2. Ако ползвате сурови броколи и зелен боб, то ги задушете за 15 минути в тенджера с ½ чаена чаша подсолена вода под капак. Важно е водата да не е много, за да не се сварят зеленчуците, а да останат по-свежи и сочни. Ако пък ползвате замразени зеленчуци, то тогава количеството вода, което ви е необходимо е съвсем малко, само на дъното на тенджерата. Добавяте към водата зеленчуците и ½ чаена лъжица сол и задушете под капак, за няколко минути, докато зеленчуците се размразят и леко се задушат, като отново внимавате да не станат не задушени, а варени зеленчуци.
  3. Смесвате сварената киноа и задушените зеленчуци. Добавяте ментата, нарязания на много ситни парченца лимон, заедно с кората, сол и зехтин и разбърквате.
Рецептата за топла салата с киноа и броколи е изпълнена!

notes icon

Киноа придобива все по-голяма популярност и малко по малко се превръща в задължителна част от менюто на всеки, който се стреми да се храни здравословно. Киноа се числи към т.н. "суперхрани", за които се смята, че са не просто здравословни храни, а храни-лекарства, поради благотворното влияние, което консумацията им оказва върху човешкия организъм.  А какво друго да сготвите с киноа? Ето няколко идеи - салата Табуле с киноазеленчукова яхния с киноа или пък киноа с куркума и зеленчуци.Може и да замените ориза с киноа във вашите любими рецепти с ориз.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (15)

Добави коментар
  • fedora2012-11-04 15:30:28

    Да, определено не е типичната българска салата :))), но ми харесва!

    Поздравления за реализацията, изглежда доста вкусно :)

    • Гисчо2012-11-04 17:47:48

      Рецептите с киноа са все по-актуални. А аз съм голям почитател и нямаше как да не пробвам още една рецепта!

  • Анонимен2013-03-30 22:42:29

    Ана- трябва ли да се изкисва предварително, някъде има и такава информация?

    • Гисчо2013-03-31 06:11:46

      Кое дали трябва да се изкисва? Всъщност нищо не трябва да се изкисва! :) Тъй че давайте смело!

  • krem2013-10-26 01:42:37

    Много вкусна салата, много съм доволна :)
    Благодаря за рецептата!

    • Гисчо2013-10-26 05:16:55

      Един много лесен и вкусен вариант за използване на киноа! Много се радвам, че рецептата ви е харесала! :)

  • NobleBrightS2015-08-28 18:21:34

    Това се превърна в една от най-любимите ми рецепти - бърза, лесна и вкусна. Мерси! :)

    • Гисчо2015-09-13 19:33:58

      И засищаща! А колко е полезна само! Свежа комбинация на свежи продукти! Да Ви е сладко! :)

  • Любомир2022-11-05 15:08:27

    Понеже не готвя често, се затруднявам да разбера как режем лимона много на ситно, като за салата, без да изтече сокът? :)

Добави коментар

Име
Коментирай