Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Нектар от праскови

print icon

products icon Необходими съставки:

  • праскови
    2 кг
  • захар
    1/2 чаена чаша
  • лимон
    2 броя

recipe icon Рецептата:

Че натуралните сокове, които продават по магазините не са натурални, вече е ясно на всички. И все по-често се обръщаме към толкова често приготвяните преди години и позабравени в последно време домашно приготвени сокове и нектари. Рецептата за нектар от праскови е чудесна идея за вкусна плодова напитка, която може да приготвите за нула време в домашни условия. Нектарът от праскови може да бъде сервиран и консумиран веднага, да се съхранява в хладилник за ден, или пък да бъде затворен в шишета и стерилизиран за зимата.

  1. Първата стъпка от рецептата за нектар от праскови е изпорът и подготовката на прасковите. Добре е прасковите да са добре узрели и сочни плодове. Измивате ги, обелвате ги и ги почиствате, след което ги смилате на гладко пюре с помощта на кухненски робот или машинка за мелене.
  2. Измервате количеството получено пюре от праскови (примерно с помощта на чаена чаша) изсипвате го в голяма тенджера и добавяте същото количество вода. Добавяте сока на лимоните, както и захарта и бъркате, докато захарта се разтопи. Количеството захар е ориентировъчно. Може да добавите повече захар, ако нектарът от праскови не е достатъчно сладък за вашия вкус, или да го намалите, ако ви е в повече.
  3. Третата стъпка от рецептата за нектар от праскови е по желание, ако смятате да приготвите нектара за зимата. В такъв случай, изсипвате нектара в шишета, затваряте добре и варите 25-30 минути, като по време на варенето бутилките с нектар трябва да са напълно покрити от водата. Ако решите, може да не стерилизирате получената напитка и да я консумирате в рамките на ден-два. В такъв случай я съхранявате в хладилник.
Ако пък имате подходящ термос, какъвто е симпатичният термос на Lunchbox, може да си вземете нектара от праскови в офиса и да имате вкусна домашно приготвена закуска под ръка.

Рецептата за нектар от праскови е изпълнена.

notes icon

Има ли праскови, то значи лятото е в разгара си. Затова и рецептите с праскови носят вкуса и аромата на лятото. Рецептата за бърз сладкиш с праскови и маскарпоне потвърждава това твърдение - приготвя се бързо и лесно, а резултатът е много вкусен, летен и лек. Много лятна и много вкусна е и рецептата за домашен студен чай с праскови, която пък за пореден път доказва, че много от обичаните напитки от магазина се приготвят изключително лесно и вкъщи.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Анонимен2015-09-07 23:05:17

    Прекрасен нектар! Преди малко направих една доза за прясна консумация. Използвах "местни" праскови. Ще направя и за зимата. Благодаря за рецептата!

  • Гисчо2015-09-13 18:38:43

    Рецептата за нектар е лесна и наистина класическа! Аз не бях приготвяла нектар никога преди, а се получи страхотен! Радвам се, че и при Вас се е получило така добре!

  • Yokasta2016-06-21 14:14:48

    Здравей! Искам да направя нектар за бебо, мога ли да заменя лимона с нещо друго и да не слагам захар? Или да заменя с нещо друго? Нямам шишета...в буркани ще стане нали :)

    • Гисчо2016-06-21 15:18:52

      Може да не слагаш лимон и захар, но тогава ще е за бърза консумация, защото реално няма да има нищо, което да го консервира. :) А това че не е в шише не е ниакъв проблем :)

  • Мариела 2018-06-06 14:05:21

    Колко време да варим след прибавянето на лимоновия сок и захарта?Благодаря

    • Деска2020-01-25 22:08:37

      Докато захарта се разтопи.

  • Весела2020-07-27 16:51:36

    Нектарът трябва ли да е топъл, когато се пълни в бутилки за стерилизиране?

    • Гисчо2020-07-28 07:37:24

      Може топъл, може и студен. Тъй като се стерилизира няма значение :)

  • Ана2023-07-20 09:59:19

    А ако налея горещ в бурканчета и обърна с капачките надолу да стои завит за една нощ, може ли да не го варя? Или пък да му прибавя консервант?

Добави коментар

Име
Коментирай