Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Домашен студен чай с праскови

print icon

products icon Необходими съставки:

  • чай
    4 пакетчета
    зелен или черен чай
  • мед
    4 супени лъжици
  • лимон
    2 броя
  • праскови
    1 чаена чаша
    пюрирани 

recipe icon Рецептата:

Студеният чай е една предпочитаните напитки през лятото - освежа и ободрява, идеална алтернатива на горещото кафе. Често обаче студеният чай от магазина е твърде сладък, или с много интензивен аромат. Добрата новина е, че може да си приготвим студен чай съвсем лесно и бързо удома. Плюсовете на домашният студен чай са, че не съдържа консерванти, че може да регулирате сладостта, както и че може да приготвите домашен студен чай с различни плодове. Студеният чай с аромат на праскови е един от най-популярните варианти на студен чай предлагани на пазара. Домашният студен чай с праскови обаче е насравнимо по-свеж и за разлика от готовия, съдържа и голямо количество плодове праскови. Ако се чудите каква освежаваща напитка да приготвите в горещите летни дни, домашният студен чай с праскови е една идея за бърза и лесна рецепта за разхладителна напитка.

  1. Първата стъпка от рецептата за домашен студен чай с праскови е подготовката на чая. Заливате черния чай с два литра вряща вода в голяма тенджера и ги оставяте за 5-6 минути, или колкото е изписано на опаковката. Не оставяйте пакетчетата чай твърде дълго във водата, защото чаят ще стане твърде силен и тръпчив. След като извадите пакетчетата чай от тенджерата добавете меда и разбъркайте добре, докато чаят е още топъл, за да се разтрвори добре. Добавете и сока от лимоните.
  2. Оставете чаят на страна, за да поизстине, като междувременно подготвите прасковеното пюре. Може да ползвате праскови или нектарини, които да смелите с пасатор, с блендер или пък с кухненски робот. Към изстиналия чай добавете смлените праскови и разбъркайте добре. Съхранявайте студения чай в хладилник, като преди сервиране поднесете с кубчета лед и листа прясна мента по желание.
Рецептата за студен чай с праскови е изпълнена!

notes icon

През лятото, когато времето е горещо имаме нужда от повече течности, от повече освежаващи напитки. Какви други освежаващи напитки може да приготвим през лятото? На първо място сред освежаващите напитки, които се препоръчват и от лекарите по време на летните жеги след водата е айран, който много по-често обаче е наричан айрян. Айранът освежава, не позволява на организма да се обезводни, а освен всичко друго е и много засищащ. Много освежаващи са и модерните напоследък овкусени води. Може да овкусните водата с различни подправки и билки, както и с нарязани плодове. Добра идея е например овкусената вода с портокали и джинджифил, която може да си приготвяте целогодишно, тъй като на пазара винаги има и пресни портокали, и пресен джинджифил. При приготвянето на овкусена вода имайте предвид, че не се добавя захар и че водата е добре да е изворна, минерална или филтрирана. Истинска лятна класика е и домашната лимонада. Приготвена с много лимони и много мента, домашната лимонада е освежаваща и тонизираща напитка, с която може да се разхладите и да комбинирате с кафето.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (18)

Добави коментар
  • Desislava Andreeva2014-07-11 22:07:17

    Йееееее!
    Влязох за да търся рецепта за палачинки, но студеният чай ме грабна веднага и ей сега слизам за лимони!!!
    Супер си, Гисчо!!!

  • Desislava Andreeva2014-07-11 22:47:40

    Мммммм, много съм доволна от това, което сътворих! Сега няма да ми се налага да си купувам студен чай от магазина, а сама ще си го приготвям вкъщи!
    Хиляди благодарности за рецептата!
    П.С. Имам само едно предложение - според мен прасковите трябва да са обелени преди да се пасират, и по-възможност да доста мекички, защото тогава са най-сладки :)

    • Гисчо2014-07-11 22:54:42

      Много се радвам, че идея за студен чай удома ти е харесала! Аз освен кола никакви други студени напитки не купувам, тъй като са твърде сладки за моя вкус, а и да си приготвиш нещо вкусно вкъщи наистина е лесно и бързо. :) А пък за прасковите - да, наистина може да се обелят, особено когато са добре узрели това става съвсем лесно :)

  • Milena Ivanova2014-07-12 01:34:33

    Страхотна идея:) Благодаря!

    • Гисчо2014-07-12 01:39:51

      Радвам се, че намирате рецептата за домашен студен чай интересна :)

  • Дани2014-09-09 05:50:33

    Аз бих пробвала с липов цвят, мисля, че ще стане страшно ароматен :-))

    • Гисчо2014-09-09 14:45:42

      Студен чай с липов цвят звучи много свежо и ароматно! Наистина трябва да се опита! :)

  • megito2015-06-23 00:45:27

    правя го в момента :))) с детето обожаваме студен чай за това се реших да го направя :))) а и не е трудно

    • Гисчо2015-06-23 02:14:58

      Дано ви хареса! :) Ще чакаме отзиви!

    • megito2015-06-23 04:24:32

      определено се получи много добре :) листа от мента нямам, но и така ще го изпием ;)

  • megito2015-06-25 05:49:28

    Гисчо...няма да ти казвам какъв успех пожънах с този студен чай - утре ще правя нова доза-приятели искат рецептата. ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ за чудната рецепта. Чудя се лимонов как да си направя-някаква идея?

    • Гисчо2015-06-25 16:00:35

      Много се радвам, че студеният чай е пожънал такива успехи! А шом искаш лимонов, просто не добавай праскови, а сока на още един лимон. И готово! ;)

  • megito2015-06-25 20:07:34

    благодаря :) много скоро ще направя лимонов :) пожелавам ти усмихнат и прекрасен ден :)

  • Хели2017-05-15 20:23:39

    летните напитки са страхотни!предложение за здравословен вариант: подслаждат се със стевия-подсладител от растителен произход без калории и въглехидрати. там , където не е нужно сгъстяване, което се постига със захарта. благодаря за идеята!

    • Гисчо2017-05-18 10:52:10

      Да Ви е сладко! Стевията също идеален вариант за подсладител! :)

  • Габето2019-06-27 10:38:42

    Незнам дали е нормално заради прасковите да ми се получи като нектар.

Добави коментар

Име
Коментирай