Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Толстолоб на фурна

products icon Необходими съставки:

  • моркови
    3 броя
  • лук
    3 глави
  • целина
    1/2 глава
  • бяло вино
    1/2 чаена чаша
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • лимон
    2 броя
  • олио
    1/2 кафена чаша
  • толстолоб
    500 грама

recipe icon Рецептата:

Толстолоб е сладководна, мазна риба, която за разлика от шарана, няма така силен подчертан аромат. Толстобът е идеален за трапезата на Никулден, като често заменя шарана. Рецептата за толстолоб на фурна е много лесна и подходяща за кулинари, които приготвят риба за първи път. Приготвен с много зеленчуци толстолобът на фурна е практична идея за съчетание на основното ястие с гарнитурата. Ако пред вас стои въпросът “Каква рецепта с риба да ползвам за Никулден?”, то рецептата за толстолоб на фурна дава бърз отговор.

  1. Първата стъпка от рецептата за толстолоб на фурна е подготовката на рибата. Тъй като толстолобът има доста дебела кожа е най-добре тя да бъде отстранена, с помощта на остър нож. Ако обаче нямате време, може да приготвите рибата и без да отстранявате кожата.Нарязвате рибата на котлети с дебелина около 1,5 сантиметър и ги осолявате, поръсвате ги с черния пипер.
  2. Почиствате морковите, целината, лука и лимоните. Морковите и целината нарязвате на кубчета, а лукът и лимона на кръгчета.В тава изсипвате нарязаните лук и целина и ги поръсвате с ½ чаена лъжица сол. Върху тях нареждате кръгчетата лук, върху тях парчетата риба, а върху рибата нареждате парчетата лимон. Добавяте виното и поливате с олиото.
  3. Покривате тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, след което отстранявате фолиото и запичате за още 10 минути.
Рибата на снимките е приготвена в съд от огнеопорно стъкло, ако и вие ползвате такъв имайте предвид, че трябва да го поставите в студена фурна, а не в предварително загрята.

Рецептата за толстолоб на фурна е изпълнена.

notes icon

В рецептата за толстолоб на фурна не се използват главата и опашката на рибата. Ако имате цял толстолоб може да комбинирате рецептата за толстолоб на фурна с рецептата на рибена чорба и да оползотворите цялата риба. Рибената чорба може да се приготви както от толстолоб, така и от друга риба, като спазвате златното правило на рибената чорба - колкото повече количество риба - толкова по-вкусна чорба!
Освен много вкусна като резултат, рецептата за толстолоб на фурна е подходяща и за тези, които се опитват да отслабнат спазвайки диета като тази на Топформа.
ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2013-11-29 00:40:23

    Определено съм "за". Харесвам много повече толстолоба (не знам как се пише, защото според мен е толОстолоб, но не и според гугъл) от шарана, а твоят начин на приготвяне е чуден, Гисчо. :)
    Поздрави!

    • Гисчо2013-11-29 00:57:01

      Хахаах! Дали рибата се казва толОстолоб, или толстолоб май наистина не е от голямо значение ;) Но все пак май е толстолоб, а не толостолоб ;) Важното е че тази сладководна риба често е много по-вкусна от шарана, чудесна идея за Никулден!

    • Giyrga2013-11-29 20:04:19

      Здравейте отново. Всички рецепти ми харесват. тази рецепта с риба е точно навреме. Нали наближава Никулден. Аз никога не съм купувала от тази риба. Ще опитам да намеря за Празника. Пък ако ни хареса ще я приготвям отново. Хубав ден ти пожелавам с много усмивки и настроение. При нас все още няма сняг и настроението ми е слънчево. :)

    • Гисчо2013-11-29 21:13:15

      Здравейте!
      Ако не намерите толстолоб, може да приготвите тази рецепта и с друга риба. На рибата, като цяло много ѝ отиват и моркови, и целина, и лук тъй че и с друг вид риба ще се получи! :) Ако приготвите рецептата за толстолоб на фурна ще се радвам да споделите резултата! :)

  • Мира2013-12-01 01:22:32

    Аз ще се пробвам с пъстърва. Още от сега ми мирише на вкусно....После ще споделя отзиви :-)

    • Гисчо2013-12-01 01:49:38

      Аз съм приготвяла рецепта с пъстърва и става много вкусно! Поне на мен ми беще вкусно :D Много се надявам и на вас да ви хареса и ще чакам отзивите с нетърпение!

  • Анонимен2014-06-30 05:26:39

    Страхотна рецепта,поредния успех,пожънат в кухнята,благодарение на Вашия сайт!!!Продължавайте все така,а ние с нетърпение ще чакаме следващите кулинарни предложения :)

    • Гисчо2014-06-30 06:14:28

      Толстолобът е много вкусна риба, макар и често пренебрегвана. Много се радвам, че рецептата за толстолоб на фурна ви е харесала! :)

  • Анонимен2016-01-25 01:52:18

    За тези, които са родени след 1990-та - толстолобът (пише се точно така, на руски е толстолобик и би трябвало директно да се превежда като "дебелочел") е една много вкусна риба. По бай Тошово време я развъждаха в напоителните канали, защото чистеше каналите от водораслите и същевременно я ловяха и продаваха. За разлика от шарана не мирише (защото в каналите рядко има тиня) и има по-малко кости. За съжаление с края на държавните напоителни системи толстолобът изчезна от магазините и сега освен, че е непознат у нас, се намира трудно.

    Ако случайно сте го намерили отнякъде - приятно готвене, рибата е наистина вкусна.

  • Христина2016-06-16 10:26:35

    Благодаря за рецептата!

    Понеже нямам йена глас направих рибата в гювече. Мисля, че се получи добре. Месото стана много крехко и нямаше никакъв дъх на риба.

    Поздрави!

    • Гисчо2016-06-19 22:14:33

      Прекрасна идея, наистина! Аз също харесвам рецептата, точно защото зеленчуците убивам натрапчивия аромат на сладководната риба и става много вкусно!

  • Кирил 2021-10-13 18:24:21

    Изпълнихме рецептата и сега чакаме да се изпече, но мисля че има грешка в описанието на начина на приготвяне - в точка 2 има два пъти лук, но липсват морковите.

Добави коментар

Име
Коментирай