Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Портокалов крем с кисело мляко, или публикация № 200

print icon

products icon Необходими съставки:

  • портокали
    1 брой
  • кисело мляко
    400 грама
  • пудра захар
    2 супени лъжици
  • желатин
    10 грама

recipe icon Рецептата:

Лек и много лесен, портокаловият крем с кисело мляко е перфектния десерт за всеки сезон! Едва ли има човек, който да откаже парче чийзкейк или парче тирамису, но пък има моменти, в които ни се хапва нещо свежо и леко. Точно за тези моменти е подходящ портокаловият крем с кисело мляко. Единствената тънкост на портокаловият крем с кисело мляко е желатинът. Но желатинът всъщност не създава никакви проблеми, ако се следват инструкциите на пакетчето. Имайте предвид обаче, че портокаловият крем с кисело мляко не става веднага за консумация, а трябва да постои минимум час в хладилника, за да стегне. Рецептата за портокалов крем с кисело мляко е публикация номер 200 в редиците на Супичка, което я прави малко специална. Затова, грабвайте по една купичка портокалов крем с кисело мляко и се почерпете за супено здраве!

  1. Първата стъпка от рецептата за портокалов крем с кисело мляко е свързана с подготовката на желатина. Разтваряте съдържанието на пакетчето желатин в 50 мл студена вода и го изчаквате да набъбне за около 2-3 минути. След като желатинът е набъбнал поставяте съдът, в който е в друг съд (тенджера или касерола) с вода и го слагате на котлона. Желатинът трябва да се разтвори на водна баня, като се сложи в чаша, а чашата в тенджерка в вода на котлона. След като желатинът се разтвори не вадете съдът от водата, за да остане течен и да не стегне твърде бързо.
  2. Измивате добре портокала и настъргвате кората му, след което го изцеждате. Разбивате киселото мляко, пудрата захар и портокаловия сок, с миксер, вилица или тел за разбъркване, до получаване на еднородна смес. Добавяте и настърганата портокалова кора и отново разбърквате.
  3. Към сместа с киселото мляко добавяте разтворения желатин и разбърквате добре. Изсипвате сместа в купички, например купички за крем карамел и ги оставяте за две-три часа в хладилника, за да придобие портокаловият крем с кисело мляко желаната гъстота!
Може да сервирате портокаловият крем с кисело мляко директно в купичките, в които сте го сипали, или пък да обърнете кремчетата в друг съд. Ако ще обръщате портокаловият крем с кисело мляко трябва, след като извадите купичките от хладилника, да ги сложите в гореща вода за 15-20 секунди, за да може кремчето да се отлепи безпроблемно от купичката. Гарнирайте портокаловия крем със сладко от портокали (като на снимката), или пък с парченца свеж портокал или мандарина

Рецептата за портокалов крем с кисело мляко е изпълнена!

notes icon

Кремчетата са едни от най-любимите десерти! Ако и вие обичате да похапвате кремчета, не пропускайте да си приготвите класическата рецепта за крем карамел, която е универсално любима, или пък позабравената рецепта от тетрадката на баба за крем Ванилия, която ще ви върне директно в детството. Една вариация на крем Ванилия е рецептата за бърз бананов крем. Бързият бананов крем се приготвя за 15 минути, изключително ароматен е и с него може да замените класическия крем за бисквитена торта.

ДОБЪРР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (20 от 43)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2013-01-10 02:18:24

    Страхотна идея, ще се пробва обезателно в най-скоро време! Поздрави за успешното развитие на блога с пожелания за още повече успехи.
    Поздрави! =)

    • Гисчо2013-01-10 03:38:57

      Много е вкусен този портокалов крем! И лесен ;)Благодаря за пожеланията!

  • tillia2013-01-10 08:13:14

    Вкусен крем и приятно съчетание!
    Поздравления за публикация № 200 с пожелания за още много все така интересни рецепти!
    Поздрави!

    • Гисчо2013-01-10 15:22:45

      Много се радвам, че портокаловият крем ти е харесал! А за публикацииите - тази година 200, догодина 2000 рецепти! Дано!

      Поздрави!

  • Анонимен2013-01-10 21:44:40

    Направих крема преди малко, не се съмнявам че ще бъде страхотен. Поздравления за чудесния сайт и за невероятните рецепти, които публикувате-хем лесни, хем вкусни, задоволяват всички претенции.:) Очаквам и занапред интересни предложения и още най-малко 2000 рецепти за тази година.:)Късмет, успех и много креативност тази година! Поздрави: Дани

    • Гисчо2013-01-10 21:48:43

      Блягодаря за прекрасните пожелания! Много се надявам портокаловото кремче да ви хареса, много свежо и леко кремче е! :) А пък за вкусните рецепти - обещавам! Защото е важно да хапваме вкусно! :)

      Поздрави!

  • Dani B.2013-01-11 05:33:24

    Много вкусно предложение за десерт! Чудесно кремче!
    С пожелания за още много по 200 публикации, последователи и вкусни рецепти! Късмет и голяма доза вдъхновение! Прекрасно е това местенце и с удоволсвтвие го посещавам!
    Специални поздрави! :)

    • Гисчо2013-01-11 05:45:09

      Радвам се, че портокаловото кремче ти е харесало! И благодаря за чудесните пожелания! :)

      Поздрави! :)

  • miriams282013-01-11 21:19:39

    Кремчето изглежда страхотно!
    Много бърза и лесна рецепта и веднага отива в списъка за приготвяне!
    Прекрасни почивни дни

    • Гисчо2013-01-11 22:00:22

      Благодаря! Радвам се, че рецептата ти е харесала!

      Поздрави!

  • Гергана Лазарова2013-01-12 19:36:44

    Сигурна съм, че споделих направата на кремчето още на следващия ден след публикацията му тук... Може би нещо съм объркала все пак. Ето го и моето кремче:
    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/01/blog-post_10.html
    Благодаря за рецептата. Страшно вкусно се получи.

    • Гисчо2013-01-12 19:39:56

      Твоето портокалово кремче се е получило много добре! Даже изглежда по-апетитно от моето! :D Радвам че, че рецептата за портокалов крем с кисело мляко веднага намери позитатели, защото е много лесна и бърза!

  • Анонимен2013-01-14 00:50:14

    Здравейте! Скоро попаднах на Вашите рецепти и съм постоянен гост тук. Днес и аз направих портокалово- млечното кремче, стана супер- бързо, лесно и вкусно. Отгоре сложих сладко от кайсии и праскови, пасна си дабре с портокаловия вкус. Пожелавам Ви още много и вкусни рецепти!
    Джули

    • Гисчо2013-01-14 01:07:45

      Рецептата за портокалов крем с кисело мляко си я съчиних аз и много си я харесвам!:)Вече ми е една от любимите! И тъй като е напълно измислена дава много полеза импрозизации! Като например добавеното от вас сладко от кайсии. Със сигурност освен на вкус сладкото много е отивало на портокаловия крем и цветово :)
      Радвам се, че със Супичка си хапвате вкусно!

      Поздрави и хубава вечер!

  • Solo2013-01-15 05:21:08

    Честит Юбилей, моя Библио! ;) Страхотна рецепта! Правих я и в събота, и в неделя, като първия път добавих и половин лимон, а втория я изпълних със заквасена сметана. И двата пъти - отличен резултат! Дъщеря ми, която не признава за торта друг вкус, освен "йогурт", е очарована. Иска този крем на тортата за наближаващия си РД :)

    • Гисчо2013-01-15 05:26:26

      Много се радвам, че рецептата за портокалов крем е пожънала такъв успех! А да бъде част от торта за рожден ден ще бъде невероятна чест за него (а за мен - още по-голяма!). Дано да стане много много вкусна, за да бъде доволна рожденичката!

      Хубава вечер и поздрави!

  • Denitsa Tsvetkova2013-01-16 22:55:16

    Здравейте,
    Е явно само на мен не ми се получи този крем, ама никак...
    1. Портокаловите корички по-добре да не ги бях слагала... Стъргах ги на ситното ренде и въпреки това се усещаха и което бе по-неприятно - горчаха.

    2. Редът в рецептата според мен е грешен. Аз следвах стъпките и първо направих желето(само да отбележа, че желирани неща много съм правила и не мисля, че нещо съм сбъркала). При което пристъпих към стъпка 2 в която се стърже портокала, цеди се сока му и се обърква с киселото мляко и захарта. Накрая сложих желето, както е по рецепта, но то престоя 5-10 мин докато оправя стъпка 2. И така като се стегна крема имах консистенция с големи парчета желатин вътре, които бяха много неприятни...
    В крайна сметка само си изхабих продуктите и не се получи :(

    Мисля, че ако първо се направи сместа с млякото, портокала и пудрата захар, а след това се пристъпи към пригиготвянето и добавянето на желатина няма да го има този ефект(Желатина да се стегне преди да бъде сложен)... А може би млякото не трябва да е от хладилника, не знам вие кажете как точно го правите, за да е вкусен :)

    • Гисчо2013-01-16 23:05:39

      Явно самият текс на рецептата е останал неясен, защото в първа стъпка само се разтваря желатина и си остава разтворен на топло. Ще се опитам да го обясня отново, за да няма повече проблеми :) Аз го правя точно по стъпките, не знам защо не се е получил при вас :( А що се отнася до настъргания портокал, то може би просто вкусът му не ви допада :(

  • Denitsa Tsvetkova2013-01-16 23:14:37

    Е да, сега с това пояснение да не се вади от топлата вода, може би ще е ок :)
    А портокаловите корички може и от самия портокал да зависят, може моят да е бил по-горчив просто :)

    • Гисчо2013-01-16 23:28:25

      Дано така да бъде по-ясно и така да се получава винаги!

      Поздрави!

  • Анонимен2013-02-11 21:57:35

    i az ste go opitam da go napravq tozi desert dano se poluci

    • Гисчо2013-02-11 22:07:16

      Ще се получи! Стискам палци рецептата за портокалов крем с кисело мляко да ви хареса! Ще се радвам на отзиви, ако го пробвате!

      Поздрави!

  • Анонимен2013-11-08 19:46:47

    Искам да попитам дали има някаква растителна алтернатива за желатина, тъй като не го ям. И благодаря за прекрасните рецепти! Откакто открих Супичка, вече не тормозя майка ми за рецепти по телефона :)))

    • Гисчо2013-11-09 00:37:24

      Хахахаххаха! Въпреки Супичка Ви препоръчвам да не загърбвате рецептите на майка си, защото всички майки, както и всички баби имат безценен вкусен кулинарен опит ;) Но благодаря за високата оценка на Супичка.

      Агар-агар е растителната алтернатива на желатина :)

    • Анонимен2014-01-04 02:49:40

      Привет, на мен също много ми харесват вашите рецепти. Правила съм много от тях. Това кремче също го правих и стана страхотно. Правих го и със мандарини. Но искам да попитам, дали е възможно пудрата захар да се замени с мед.

    • Гисчо2014-01-04 16:46:23

      Може да замените пудрата захар с мед, няма никакви проблеми :) Само трябва да го разбиете добре :)

  • Анонимен2014-02-16 20:25:14

    И аз го направих, само че сложих 3 лъжици захар вместо 2(видяха ми се малко).Излязоха ми 4 чашки крем, да знае който не го е правил още, ако иска повече порции, да увеличи двойно дозата! Сега се стяга, дано се получи, че и аз за първи път боравя с желатин!

    • Гисчо2014-02-18 03:48:42

      Да желираният портокалов крем да е стегнал и да се е получил добре! Не би трябвало да има никакви проблеми! Да ви е сладко!

  • Анонимен2014-02-20 03:49:21

    Кремчето стана супер! Поздрави! Аз по принцип го правя с банани и не бях пробвала с портокал, но и така е чудесно и свежо. Плюс това е много диетично, особено ако захарта се замени с подсладител, перфектно за тънка талия :)

    • Гисчо2014-02-20 18:50:05

      Много се радвам, че желираният портокалов крем ви е харесал! Наистина е много свеж и доста диетичен! Да ви е сладко! :)

    • Анонимен2014-02-24 03:51:45

      А с банани как?Пасирани или на парченца?

    • Гисчо2014-02-24 03:56:26

      Вероятно пасирани :)

  • Krasimira Marinova2014-03-25 03:47:45

    Направих го и сега с нетърпение чакам да стегне :)) Справих се с желатина и даже сложих двойна доза от продуктите за повече порции, плюс парченца праскова от един хмм най-обикновен компот :)) Много благодаря за страхотните идейки, с нетърпение чета и рецептите и коментарите и все повече ЗАДОБРЯВАМ в готвенето!! :))

    • Гисчо2014-03-25 04:13:55

      Хахахахах! Много се радвам, че Супичка помага да придобиете увереност в кухнята и че се доверявате на рецептите! Надявам се, Супичка да внася домашен уют с вкусни манджички! Да ви е сладко! :)

  • Анонимен2014-06-03 02:17:12

    #Denitsa Tsvetkova - " Портокаловите корички по-добре да не ги бях слагала... Стъргах ги на ситното ренде и въпреки това се усещаха и което бе по-неприятно - горчаха"

    Здравейте! Абсолютно се получи при мен с тези портокалови корички. Иначе крема се получи гладък. Ще пробвам с кайсии или праскови като им дойде сезона:)

    • Гисчо2014-06-03 03:06:33

      Коричките са били горчиви, защото сте настъргали и от бялата част на кората, тя горчи. Кремчето ще се получи с всякакви плодове, тъй че може да експериментирате :)

  • Стела2016-09-27 07:49:56

    Здравейте!Рецептата ми хареса,но искам да опитам с агар агар.Можете ли да ми кажете откъде мога да си го закупя и какво количество се слага?

    • Гисчо2016-09-27 07:59:13

      Здравейте, аз самата не съм ползвала агар агар. Може да го купите от Био Магазин и да следвате инструкциите на опаковката.

  • Биляна2016-11-04 09:36:44

    Направих двойна доза от кремчето и го използвах като крем за палачинкова торта - стана страхотно!!! Единствената модификация, която направих, е да добавя една кутийка сирене Филаделфия за повече плътност :))
    Благодаря за чудесната рецепта! :)

    • Гисчо2016-11-04 13:42:54

      Много се радвам, че портокаловият крем ви е харесал! Лек и свеж е! :) Много любим! :)

  • Боряна2017-02-12 17:48:52

    Благодаря Ви за поредната прекрасна рецепта! Бързо и лесно, а толкова вкусно, свежо и ефектно! Направих двойна доза, но следващият път ще утроя продуктите :-) Благодаря!

    • Гисчо2017-02-13 09:02:25

      Вкусно и лесно кремче! Такъв е портокаловият крем! :) Радвам се, че се е получил добре и при Вас! :)

  • Преслава2021-08-05 08:47:21

    Да се включа и аз от бъдещето :D Направих десерта с известно съмнение дали ще ми хареса заради киселото мляко, но се получи много добре. Единствено добавих повече захар. Като го опитах ми се стори, че може да се добави нещо, защото се изяжда за секунди. Затова нарязах един портокал, изцедих два и с още половин пакетче желатин направих втори плодов пласт. Жалко, че не могат да се прикачват снимки тук :(

Добави коментар

Име
Коментирай