Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Кьопоолу

print icon

products icon Необходими съставки:

  • патладжан
    2 броя
  • чушки
    4 броя
  • домати
    1 брой
  • чесън
    4 скилидки
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Макар и по-характерен за средиземноморската кухня, патладжанът, познат още и като син домат има своето запазено място и на българската трапеза. Едно от най-важните му и любими превъплъщения е популярната лятна салата или разядка – кьопоолу. Подобно на много други рецепти, които претендират да са български и кьопоолу се приготвя във варианти с малки разлики в националните кухни на балканските държави. Рецептите за приготвяне на българското кьопоолу са много – със или без домат, с печени за жар или печени във фурна зеленчуци, само от патладжан и чесън, или пък без никакъв чесън. Предложената тук рецепта може да бъде наречена класическа рецепта за приготвяне на кьопоолу.

  1. Първата стъпка от рецептата за кьопоолу е подготовката на продуктите. Класическият начин за приготвяне на кьопоолу е да изпечете патладжана, чушките и домата на жар. Безспорно така кьопоолуто става най-вкусно. Но за жалост малко от нас имат възможността да приготвят и пържолите, и зеленчуците на жар всеки път, когато ни се хапва. Затова не е фатално изпечете зеленчуците и във фурната. Ако печете зеленчуците във фурната ги сложете в тава и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като след  като се изпекат от едната страна ги обърнете, за да се изпекат и от другата.
  2. След като изпечете зеленчуците ги почистете от люспите и дръжките. Нарежете ги на едри парчета и заедно с почистените скилидки чесън, още докато са топли ги счукайте в дървено хаванче до получаване на каша. Добавете ½ чаена лъжица сол и 2 супени лъжици олио или зехтин и разбъркайте добре, за да може вашето кьопоолу да се овкуси добре. Ако нямате дървено хаванче няма проблем да приготвите кьопоолуто и като нарежете печените зеленчуци и чесъна на много дребни парченца и след това овкусите.
Рецептата за кьопоолу е изпълнена!
 

notes icon

Кьопоолуто е задължително за лятното меню. Лятното меню е пълно в вкусни, лесни и бързи зеленчукови ястия. В главните роли освен патладжанът влизат печените чушки и тиквичките. Ако и вие сте любители на тези зеленчуци не пропускайте да пробвате рецептата за тиквички с ориз на фурнарецептата за печени чушки с доматен сос или пък рецептата за печени чушки със сирене и яйца. Всички тези рецепти са подходящи за всеки начинаещ готвач, както и за тези от вас, които нямат много време за готвене.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (13)

Добави коментар
  • Дани2012-07-10 20:53:30

    Чудесно е, както и снимките! Хубав и прохладен ден! :)

    • Гисчо2012-07-11 00:58:47

      Радвам се, че снимките на кьопоолу ти се виждат хубави!

      Хубав ден и на теб!

  • Unknown2015-07-12 23:21:20

    любимо, пропорциите по 3 и лапане до пръсване :) аз винаги със зелени чушки по ми е вкусно с тях

  • Светослава2016-07-16 18:13:13

    Като видях, че има домат си помислих, че се слага на ситно така както си е пресен. За първи път чувам и домата да се пече, но задължително ще пробвам да видя как се променя вкусът с печен. Благодаря за идеята :)

    • Гисчо2016-07-16 18:25:52

      Честно казано и аз приготвях кьопоолу само с патладжан и печени чушки, но в книга с българска национална кухня видях и добавен печен домат. И много ми хареса! :)

  • Кремито2016-09-03 22:19:56

    Имам питане относно чушките имали значение дали ще бъдат зелени или червени?И дали тази рецепта може да се приготви като зимнинина?Смисъл да се напълнят и стерилизират бурканчета.За 20 бурканчета колко килограма зеленчук и колко подправки?Във къщи много се консумира тази зимнинина,а зимата патладжани няма,та много ми се иска да направя в бурканчета.Благодаря много за рецептата и отговора.

    • Гисчо2016-09-04 12:05:37

      Нямам опит с приготвянето на кьопоолу в бурканчета, но със сигурно може да замразите салатата. А чушките могат да са и зелени, и червени. Каквито имате :)

    • Росица2017-05-04 20:47:36

      В компотен буркан слагам печени и обелени патладжан, зелени и червени чушки,отгоре нарязан обелен домат/заварен доматен сос/, 1с.л.сол. Заварявам 10-15мин. за капачките. Зимно време с пасатора или на дребно нарязано, по желание целина, магданоз. Добавям и сварен картоф (по рецепта на прабаба ми от Монтана) Ползвам и за миш -маш

  • Rose2017-04-15 21:43:38

    Много инетресно - моето стана червено, а уж попринцип трябва да е като на снимката :/
    Не е споменато по-горе, но патладжаните трябва да се цепнат малко защото иначе избухват във фурната хаха нали съм новак и не знаех :)

    • Гисчо2017-04-17 16:01:49

      Вашето кьопоолу е станало червено, защото печените чушки са били червени ;) Важното е, че се е получило вкусно кьопоолу! :)

    • Маги2017-06-13 22:30:47

      моите досега никога не са избухвали

  • Силвия2018-01-24 17:57:16

    Здравейте, какво трябва да сложа накрая в буркана за да не се развали кьопоолуто?

  • Марио2020-07-18 15:03:19

    Една малка подробност, аз слагам и магданоз.., супер вкусно е

Добави коментар

Име
Коментирай