Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата от елда

print icon

products icon Необходими съставки:

  • елда
    1 чаена чаша
  • чушки
    2 броя
  • лук
    1 глава
  • орехи
    30 грама
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

За много хора, да се храниш здравословно означава да се храниш скучно, т.е. да ядеш сурови плодове и зеленчуци до пръсване, без да ти е вкусно и без да успееш да заситиш глада си. Това обаче не отговаря на истината. Съществуват много продукти, които в България са позабравени, или пък не са непознати, които са лесни за приготвяне, много вкусни и много полезни. Такива са кафявият ориз, булгурът, овесените ядки, елдата и още много други. Тази рецепта за салата от елда е една идея как да използвате елдата. Освен като каша от елда, или на кюфтета от елда, които са най-популярните рецепти за приготвянето ѝ, елдата е чудесна добавка (или както в случая) или основен елемент на редица салати. Салатите с елда са идеални за хората, които са решили да минат на разтоварващ режим на хранене, както и за вегетарианците, тъй като елдата е много засищаща и хранителна.

  1. Първо трябва да сварите елдата. За варенето на елдата можете да попаднете на най-различна информация, както относно съотношението елда:вода, така и за необходимото за сваряването ѝ време. Елдата на картинката е варена около 20 мин, в съотношение 1:2,5 в подсолена вода (около ½ чаена лъжичка сол). Така зрънцата са сварени, но не разварени, т.е. запазили са своята цялост, а не са се превърнали в каша. Има елда с различни цветове, по-светла, по-тъмна, което означава, че има и елда с различно качество. Вероятно това е причината на много места да пише, че за сваряването ѝ са нужни 30-40 минути.
  2. Измивате, почиствате и нарязвате чушките и лука на дребни парченца. Най-добре изберете чушки в различен цвят, за да бъде салатата по-шарена. Нарязвате и ореховите ядки и ги добавяте към нарязаните зеленчуци. Добре е ореховите ядки да не бъдат смляни, за да може да се чувстват в салатата. Можете по желание да добавите и слънчогледови семки, или други сурови ядки, също нарязани на дребно.
  3. Към тази смес добавяте и елдата, която е добре да не е гореща, а да е поизстинала. Овкусявате със зехтин и разбърквате. Можете да добавите още малко сол, ако ви е безсолно. А който обича, може да добави и малко черен пипер.
Рецептата за салата от елда е изпълнена!
 

notes icon

А какво друго може да приготвим с елда? Елдата може да се приготви и сладка, може да бъде и солена. Идея за лека, полезна и вкусна закуска е рецептата за каша от елда с извара и подправки. Друго приложение на елдата е участието ѝ в рецептата за рецептата за кюфтета от елда, много интересна идея за рецепта за кюфтета без месо
Рецептата за салата от елда е много подходяща и за тези които се опитват да отслабнат и спазват хранителен режим като този на топформа.

ДОБЪР АПЕТИТ! 

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (11)

Добави коментар
  • Анонимен2013-12-03 06:38:05

    Рецептата стана добре, аз добавих и една връзка магданоз.

    • Гисчо2013-12-03 06:45:31

      Много свежа е станала салатата предполагам :)

  • Анонимен2016-11-28 20:29:26

    Много добра!

    • Ханджиева2016-12-06 16:00:44

      Разкошна салата стана,пак ще я направя за Коледа.Наздраве за Никулден за всички ,които носят това свято име и не само за тях,а и за всички вас!

    • Гисчо2016-12-07 09:11:30

      Салатата от елда е освен чудесно мезе и прекрасна гарнитура! Много се радвам, че Ви е харесала! :)

  • Анонимен2017-08-18 19:43:58

    Салатата стана чудесна, следващия път ще пробвам с половин глава лук, на мен една ми беше малко в повече.

    • Гисчо2017-08-20 14:24:39

      Много лесна, много вкусна много засищаща е салатата с елда. Дава и поле за импровизации! Много се радвам, че рецептата Ви е харесала! :)

  • Бойка2021-06-16 00:38:13

    Правя салатата вече няколко пъти и много ми допада вкусът й, а също и видът, който придобива, когато последвам съвета ви чушките да са с различен цвят.
    Благодаря за рецептата.

Добави коментар

Име
Коментирай